Devletin pandemi bahanesiyle ilan ettiği 1 Mayıs yasağına karşı işçi de emekçiler kent meydanları, fabrikalar, işyerleri önünde "1 Mayıs Yasaklanamaz" diyerek eylemlerini sürdürüyor.

 

Ankara'da Polis 1 Mayıs Açıklamasına Engeli

Ankara Sakarya Caddesi'nde "Umut Yan Yana" sloganıyla yapmak istenen 1 Mayıs açıklamasına polis biber gazıyla saldırdı. Saldırı üzerine açıklama KESK binası önünde yapıldı.

DİSK, KESK, TMMOB, Ankara Tabip Odası ve ASMMMO'nun çağrısıyla Sakarya Caddesi'nde yapılmak istenen 1 Mayıs açıklaması polis tarafından engellendi. 

Pandemi gerekçesiyle açıklama yapılmasına izin verilmeyeceğini belirten polis, Sakarya Caddesi'nde bulunanları alandan uzaklaştırdı.

Polis 1 Mayıs açıklamasına katılan Birleşik Gençlik Meclisleri'nin bayrak ve önlükleriyle alana girmesini engelledi.

Polisin engellemesinin ardından kitle, "Şeriata, Faşizme, Karanlığa Geçit Yok", "Yaşasın 1 Mayıs" sloganları ve alkışlar eşliğinde Selanik Caddesi'nde bulunan KESK Genel Merkezi önüne gitti.

"Yaşasın 1 Mayıs", "Faşizme Karşı Omuz Omuza" sloganlarının atıldığı eylemde, ortak açıklamayı okuyan KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hüseyin Köklü, kapitalist sisteminin yarattığı eşitsizliklerin ağır sonuçlarını her gün yaşadıklarını söyledi. Sağlık hizmetlerinin ve güncel olarak da Covid-19 aşısının bir ticari meta haline getirildiğini belirten Köklü, "Açık alanlarda nefes almamız yasaklanıp kapalı ortamlarda çalışmaya zorlanıyoruz. Ne pahasına olursa olsun 'çarklar dönecek' inadıyla, insan yaşamı piyasaya kurban ediliyor. Yaşam hakkımızdan vazgeçmiyoruz" dedi. Köklü sendika ve odaların ortak taleplerini açıkladı.

Basın açıklamasının ardından dağılanlara bayrakları katlamaları, yeleklerini çıkarmaları gibi uyarılarda bulunan polis, itirazlar üzerine biber gazıyla saldırdı. Gözaltına alınmak istenenler ise çevreden gelen tepkilerle serbest bırakıldı.

"Çarklar Dursun, Ölümler Bitsin"

İzmir'de DİSK, KESK, TMMOB, İzmir Tabip Odası ve İzmir Barosu'nun Kemeraltı girişinde yapacağı 1 Mayıs açıklaması ise polisin engelleme girişimi ve gözaltılarla başladı.

Birleşik Mücadele Güçleri, HDP, Kaldıraç, TİP, TÖP, EMEP, BDSP'nin da aralarında olduğu çok sayıda parti ve devrimci örgüt alana girdiği sırada polis kitleye saldırdı. Saldırıda 5 kişi darp edilerek gözaltına alındı. Saldırıda gözaltına alınanlar sendika yöneticilerinin araya girmesiyle bırakıldı ve sağlık kontrolü için hastaneye götürüldü. Polisin saldırısının alana giren kitle basın açıklamasına başladı. "DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, "Yasaklara rağmen, baskılara rağmen umudu büyütüyoruz. Her gün 1 Mayıs her yer 1 Mayıs diyoruz" dedi.

 

"Yaşam Hakkımızdan Vazgeçmiyoruz"

Hükümetin tam kapanma kararına eleştiren Sarı, iktidarın işçi sınıfı ile halkın sağlığını ve gelirini değil sermayenin çıkarlarını korumaya çalıştığını söyledi. Sarı, "Çarklar dönmeye, çalışanların çoğunluğunun işe gitmeye, insanlarımız ölmeye, sağlık emekçilerimiz tükenmeye devam ediyor. Tam kapanma dedikleri önlemlerde biz yokuz: Çalışanlar hastalanmaya, çalışmayanlar da açlığa mahkum ediliyor. Açık alanlarda nefes almamız yasaklanıp kapalı ortamlarda çalışmaya zorlanıyoruz. Ne pahasına olursa olsun 'çarklar dönecek' inadıyla, insan yaşamı piyasaya kurban ediliyor. Yeterli aşı tedarik edilemiyor. Göz göre göre hastalanıyoruz, ölüyoruz ve tükeniyoruz! 'Böyle salgın mücadelesi olmaz' diyor ve yaşam hakkımızdan vazgeçmiyoruz" dedi.

 

"Sağlığımız, İşimiz, Geçimimiz Tehdit Altında"

Sarı, "Sadece sağlığımız değil; işimiz, aşımız ve geçimimiz de tehdit altında. Pandemide yurttaşlarına en az nakdi destek veren iki ülkeden biri Türkiye oldu. İşsizlik her gün yeni rekorlar kırıyor. Kod 29 ile tazminat bile alamadan işimizi kaybediyoruz. Milyonlarca çalışan ve ailesi ücretsiz izin dayatmasıyla günde 50 liraya yaşamaya mahkum ediliyor. Gıda enflasyonu ile milyonlar açlık sınırının altına itiliyor" dedi. Salgın koşullarında bile ülkenin tüm kaynakları bir avuç şirkete peşkeş çekildiğini, halk yaşam mücadelesi verirken, şirketlerin pandemide kârlarını artırdığını ifade eden Sarı, "Bir yanda açlık, yoksulluk ve işsizlik; diğer yanda servetler birikiyor" dedi.

Pandemi sürecinde sınıfsal eşitsizliklerin yanında toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin de derinleştiğini, salgında kadınların omuzlarına yıkılan hane içi iş ve bakım yükünün arttığını belirten Sarı "Kadına yönelik şiddet tırmanıyor. Kadınlar bir yandan işsizliğin, bir yandan pandemide yaygınlaşan esnek çalışma biçimlerinin ve güvencesizliğin hedefi haline geliyor. Pandemi koşullarında kadınların güçlendirilmesi gerekirken, İstanbul Sözleşmesi gibi kazanımlar iktidarın hedefi oluyor" dedi.

 

77'de Katledilenler Kazancı Yokuşu'ndaAnıldı 

İstanbul'da DİSK, KESK, TTB ve TMMOB, 1 Mayıs 1977'de katledilen işçi ve emekçileri Taksim'de bulunan Kazancı Yokuşu'nda anarak karanfil bıraktı.

DİSK, KESK, TMMOB, TTB Taksim'de 1 Mayıs 1977'de Kazancı Yokuşu'nda katledilen işçi de emekçileri andı.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, KESK ve TMMOB yöneticileri, işçiler ve milletvekillerinin katılımıyla Sıraselviler Caddesi'nde bir araya gelindi. "Yaşasın 1 Mayıs", "Bijî Yek Gulan", "Faşizme Karşı Omuz Omuza", "Gün Gelecek Devran Dönecek Katiller Halka Hesap Verecek" sloganlarıyla Kazancı Yokuşu'na yüründü.

Saygı duruşunda bulunularak 1 Mayıs 1977'de katledilen 34 kişinin isimleri okundu. İsimler okunurken, kitle "Yaşıyor" denildi. 

Sendika ve odalar adına ortak açıklamayı DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu yaptı. 44 yıl önce bu meydanda kaybettikleri yoldaşlarını anmak için toplandıklarını ifade eden Çerkezoğlu, "44 yıl sonra burada biliyoruz ki bu ülkede 1 Mayıs tarihi sınıflar mücadelenin ve demokrasi mücadelesinin tarihidir. Bu mücadelede Kurucu Genel Başkanımız Kemal Türker katledildi. Yitirdiğimiz tüm yoldaşlarımıza sözümüz anılarına ve bu ülkenin geleceğine sahip çıkmak, katliamların gerçek sorumlularının yargılandığı, hesap verdiği, demokrasinin, eşitliğin egemen olduğu bir ülkeyi kurmaktır. İktidarın tam kapanma adı altında aldığı önlemlerin işçileri kapsamadığını ifade eden Çerkezoğlu, "Tam kapanma adı altında alınan önlemlerde işçi sınıfı yok. Tam kapanma denildi fakat işçilerin %60'tan fazlası çalışmaya devam ediyor" dedi.

İktidarın 1 Mayıs kutlamalarını yasakladığını ifade eden Çerlezoğlu "2021 yılı 1 Mayıs'ında daha önce yitirdiklerimizin talepleriyle, onların mücadelesini bu güne taşıyarak, alanlarda, meydanlarda  1 Mayıs'ı coşkulu bir şekilde kutlayacak, etkinliklerimizi gerçekleştireceğiz" dedi. Çerkezdoğlu, sendikalar ve odalar olarak taleplerini açıkladı.

Çerkezoğlu'nun konuşmasının ardından kitle sloganlar eşliğinde anıta karanfil bıraktı. Kitle daha sonra Şişhane'ye geçti, 1 Mayıs 1989 yılında 1 Mayıs kutlamasına yapılan polis saldırısı sonucu 17 yaşında yaşamını yitiren işçi Mehmet Akif Dalcı anılarak vurulduğu yere karanfiller bırakıldı.

Devletin pandemi bahanesiyle ilan ettiği yasağa karşı sendikalar, devrimci örgütler pek çok fabrikada, işyerlerinde ve meydanlarda 1 Mayıs açıklamaları gerçekleştiriyor.