< Banka Şubesinde Kendini Yaktı

İktidar her ne kadar ekonomik istikrar konusunda gidişatın iyi olduğuna dair açıklamalar yapsa da gerçek yaşam her olayda bunun tersi olduğunu kanıtlıyor.

İşsizlik pandemi dönemiyle birlikte en yüksek düzeyde seyrediyor. İşçi ve emekçiler öylesine bir yoksulluk ve sefalet kıskacına alındı ki, insanlar sokaklarda artık yemek arıyor, işsizlik ya da ödenmeyen borçlar nedeniyle intihar ediyor. Ücretli çalışan, küçük esnaf ya da çiftçi... Her geçen gün yoksulluk ve ödenmeyen borçlar onları çaresizlik içinde bırakıyor.

Kredi kartlarına yükleniliyor, kredi alınıyor. Bazen kredi kartları başka bankadan çekilen krediyle kapatılmaya çalışılıyor.. Bazen o da çözüm olmuyor. Nevşehir'de yaşayan çiftçi A.Ş.'nin yaşadığı gibi...

Nevşehir'in Derinkuyu ilçesi Yazıhüyük kasabasında patates üretimi yapan A.Ş., isimli çiftçi kredi borcunu ödeyemeyince yeniden yapılandırılması için kredi aldığı Ziraat Bankası Derinkuyu Şubesi'ne geldi.

Fakat A.Ş.'nin yeniden yapılandırma talebi reddedildi. Red cevabı alan A.Ş. kendini nasıl bir çaresizlik içinde hissettiyse bedenini hemen orada ateşe verdi.

A.Ş.'nin banka şubesinden red cevabı almasının hemen ardından kendini ateşe vermesi, dayanabileceği son noktaya geldiğini gösteriyor. Belki de borcunun yeniden yapılandırılması talebinin olumlu karşılanmayabileceğini de biliyordu. Ama bildiği tek çözüm konusunda son bir girişimdi. Ve o red cevabını almak bedenini ateşe vermesini getirdi.

Bankada bulunan güvenlik görevlisinin müdahalesiyle yangın söndürüldü. Vücudunda yanıklar oluşan A.Ş. Nevşehir'de bir hastaneye sevk edilerek tedavi altına alındı.

Daha iki ay önce Erzincan'da seyyar mısır satıcısı Yavuz Polat, zabıtanın tezgahına el koyması nedeniyle bedenini ateşe vermiş ve kaldırıldığı hastanede bir ay sonra yaşamını yitirmişti.

Kapitalist sistem insanları her geçen gün daha fazla sefalete açlığa itiyor. Bu sistem emek vererek onurlu bir yaşamı imkansızlaştırıyor.

Ya sermayenin sürekli dönmesini istediği bu sömürü çarklarında umutsuzca çırpınarak öğütüleceğiz. Ya da kapitalist sistemin çarklarına çomak sokup emeğin dünyasını kuracağız... Bizler emekçiler için başkaca da bir çözümü yok.