< “Mücadele Gücümüzü Onlardan Alıyoruz”

İstanbul 8 Mart Kadınlar Platformu öncülüğünde, “Özgürlüğümüz için direnişteyiz! Krize, savaşa ve şiddete karşı alanlardayız” sloganıyla Bakırköy Halk Pazarı’nda 8 Mart mitingi düzenlendi.

HDP’li vekillerin, HDP il örgütü, TJA ve aralarında EKA (Emekçi Kadınlar)’ın da bulunduğu çok sayıda kadın örgütü saat 12.00’den itibaren Marmara Forum önünde toplanmaya başladı.

İncirli Metro İstasyonu’ndan itibaren her yerin polis ablukasına alındığı Bakırköy’de, bu defa da atlı kadın polisler yerini almıştı.

EKA “Harekete Geç İsyan Et” pankartı ve “Vardık Varız Varolacağız”, “Flormar Değil Eylem Güzelleştirir”, “Dünyaya Başkaldırıyoruz”, “Özgürlüğümüz Ellerimizde” dövizleri ile kortejini oluşturdu.

TJA’lı ve HDP’li kadınlar da "Kadınlar Uyuma Onuruna Sahip Çık", "Leyla Güven Onurumuzdur" sloganları ve “Biji Heşt Adar”, “Leyla’ya Ses Ver”, “Leyla’nın Talebi Talebimizdir”, “Jin Jiyan Azadı” dövizleri ile birlikte tüm renklerini alana taşımışlardı. Sloganlar ve coşkulu türkü-marşlarla halaylar çektiler. Sloganlarla sık sık Leyla Güven ve açlık grevindeki tutsaklar selamlandı. 70 yaşındaki analardan birkaç aylık bebeklere kadar Kürt kadınları “Leyla Onurumuzdur” dövizleri ile kortejdeydi.

Kortejler oluşturulup 3 arama noktasından geçilirken 2 kadın Paris’te katledilen üç Kürt kadın siyasetçinin fotoğrafını taşıdığı için gözaltına alındı. Yürüyüş ve sloganlarla Bakırköy Halk Pazarı alanına girildiğinde, miting, ölümsüzleşen kadınlar için kadınlar için yapılan saygı duruşu ile başladı.

Açılış konuşmasını yapan Sevgi Öztürk, “Gücümüzü birliğimizden alarak eşitlik özgürlük mücadelemizi sürdürüyoruz” dedi. Mücadele kararlılıklarını bir kez daha ortaya koyan Öztürk konuşmasında 8 Mart’ta yakılarak katledilen işçi kadınları anlatarak, “mücadele gücümüzü onlardan ve katledilen kadınlardan alıyoruz” dedi. Sık sık “Jin Jiyan Azadi” ve “Kadın Yaşam Özgürlük” sloganlarıyla kesilen konuşmada ekonomik krizden en büyük payı kadınların aldığını ve sade ülkemizde değil tüm dünyada gerici muhafazakarlığın kadınların kazanımlarına saldırdığı anlatılarak Trump, Bolsonaro ve Erdoğan örnekleri verildi.

Merve Demirel’in gözaltında taciz edilmesi, Şule Çet’in patronu tarafından katledilmesi örnekleri sıralanarak katledilen tüm kadınlar için adalet istendi. Leyla Güven’in 116 gündür açlık grevinde olduğu hatırlatılarak Leyla Güven ve açlık grevindeki tüm tutsaklar selamlandı, ameliyat için açlık grevine giren lgbti kadın Buse’ye de selam gönderildi.

Flormar işçileri de “Flormar Değil Direniş Güzelleştirir” pankartı ile alandaydı. Yapılan konuşmada Flormar işçilerinin eylemi de sahiplenilerek haklarını alabilmeleri için destek olunacağı sözü verildi. Bu, “Flormar İşçisi Yalnız Değildir” sloganı ile karşılık buldu. Eşit işe eşit ücret verilmesi, nafakaya yönelik saldırıların geri çekilmesi ve iş bulma konusunda boşanan kadına öncelik verilmesi, ev içi emeğin toplumsallaşması ve 8 Mart’ın ücretsiz izin günü ilan edilmesi talep edildi. Konuşma “Dünyayı kadına zindan eden erkek egemenliğe, kapitalizme karşı yine alanlardayız; İnatla artık varız var olacağız” denilerek sona erdi. Ardından metin Kürtçe olarak okundu.

Kürsüde konuşmalar sürerken kadınlar rengarenk giysileri ile aralarında halay çekiyorlardı. Emekçi Kadınlar da 10 Mart günü yapacakları İşçi Kadın Kurultayı’na çağrı için bildiriler dağıttılar.

Kürsüde yapılan konuşmalarda kadın cinayetlerine karşı mücadele etmek kapitalizme karşı savaşmaktır denildikten sonra ilik nakli için uygun donör bulunmasını bekleyen Öykü Arin’in annesinin gönderdiği mesaj okundu ve gelen kadınlara donör olma çağrısı yapıldı.

Sahne ezgilerin. Ruken Yılmaz Kürtçe marşları ve türküleri ile alandaki kadınları coşturdu ve halaylar daha coşkulu hale geldi. Ardından Leyla Güven’in gönderdiği sesli mesaj dinletildi, “Kadın mücadelesi çok anlamlıdır. Kadın ziyaretçiler bana ayrı bir coşku veriyor. O açıdan biz diyoruz ki, bir kadın şiddet görüyorsa bütün kadınlar şiddet görüyordur. Bir araya gelen bütün yüreklere ve canlar sevgilerimi iletiyorum. Başarmaya çok yakınız. Kendimi şanslı hissediyorum değerli arkadaşlarım ve yoldaşlarımdan dolayı. Gelecek 8 Mart’larda birlikte olacağımızın umudunu taşıyorum. İyi ki ben de sizin arkadaşınız ve yoldaşınızım. Hoşçakalın” dedi.

Ardından sahneye çıkan, Leyla’ya ses veren imzacı kadınlardan TJA’lı Ayşe Gökkan, “8 Mart kadınların başkaldırısıdır. Kadınlar 8 Mart’tan Newroz’a akıyor. Yaşasın 8 Mart. Artık an bizim için çok kısa ve hayati anlardır. Çünkü bugün AKP-MHP faşist zihniyetinin kadınların hayatlarına ve haklarına el koymaktadır. Biz kadınlar alanlarda bunu asla kabul etmeyeceğiz diyoruz” diyerek herkese Leylalara ses olma çağrısı yaptı: “Biz bu ülkenin tüm renklerinin solmaması için hep birlikte mücadele etmeliyiz. Eğer biz ses vermezsek bedenler eriyecek ve biz eriyen bedenlerin altında kalacağız. Onlar bizim için yaşamlarını yitirdiklerinde yüzerine bakamayacağız. Leyla bize ses verdi. Biz de o sese ses vermeliyiz. Biz alanlarda kadın mücadelemize kendimiz karar verdik ve asla geri adım atmayız. Hayatımızı tecrit altına alan sisteme karşı ses vermek biz kadınların görevidir” dedi.

Miting, Özlem Güven’in türküleri ve Çav Bela Marşı ile sona erdi.

Miting alanı dağılırken, 70 yaşında Türkçe bilmeyen Hanım Baran isimli bir ana, miting alanında başına taktiği bandana sebebiyle gözaltına alındı.