Kadının özgürleşme mücadelesinde tam kurtuluşu hedefleyen ve bu alanda uzun zamandır faaliyet yürüten biz Emekçi Kadınlar, ideolojik olarak sarsılmadan, sağa-sola yalpalamadan, feminizme batmadan, marksizmi referans alıp doğru zamanda sözümüzü söyleyerek, kadın hareketini güçlendiren etkinliklere imzamızı attık.
Kadını ezen, baskı altına almaya çalışan ve doğal olarak özgürleşmesini engelleyen tüm uygulamalara karşı durup mücadeleyi yükseltmeye çalıştık. Uluslararası kadın konferansından sempozyumlara, salonlardan sokaklara toplumsal sürece yön veren bir çok eylem ve etkinlikler düzenledik. 40 yılı aşkın deneyim ve tecrübelerimizle işçi kadın kurultayını örgütlemek zamanımızın ve mücadelenin gerekliliklerine cevap vermek bizim için zorunluluktu. Özellikle ekonomik krizin biz emekçilerin yaşamını derinden etkilediği bu zamanlarda... Tam da kapitalizmin çöktüğünü gördüğümüz, sallasak yıkılacak dediğimiz şu günlerde...
Kurultaya Doğru Giderken
İşçi kadın kurultayı kapsamında yaptığımız çalışmalarda; sektör fark etmeksizin her alandan kadınla iletişime geçip, hazırladığımız kısa anketlerle onların ev ve iş yaşamlarındaki sorunlarını dinledik. Fabrikalarda, tekstil atölyelerinde kadınlarla sohbetler edip, yaşamlarına dokunmaya çalıştık. Eviçi temizlik işçileriyle bir araya gelerek onları yıpratan çalışma koşullarını ve zorluklarını dinledik. Eylemdeki Flormar işçilerini sık sık ziyaret edip kurultay ile ilgili görüşlerini aldık. Onların eyleme geçiş süreçlerini, çalışma koşullarını, bir kadın olarak evde ve işyerinde yaşadığı zorlukları anlatmalarını istedik. Her görüştüğümüzde onların gelişimine de tanıklık ettik.
Yine 58 gündür eylemde olan Sibaş işçisi kadınlarla eylem deneyimlerini dinledik. Mahallelerde sticker çalışması yaparak kadınların detaycı zekalarına güvendik. Sosyal medyadan Dünyaya Başkaldırıyoruz facebook ve Emekçi Kadınlar twitter hesabımızı aktif kullanıp görünürlüğü arttırdık. Yine sosyal medya aracılığı ile anketimizi ulaşamadığımız, bizimle iletişime geçmek isteyen kadınlara daha kolay ulaşmasını sağladık. Düzenli toplantılar alarak kurultay çalışmasına her gün yeni bir kadını katmaya çalıştık. Her ay sonu kahvaltılar organize edip kurultay toplantıları alarak farklı kadın arkadaşların görüşlerini alıp, katılımlarını sağladık.
Sendika ve odalarda yıllarca örgütlenme faaliyetinde bulunan kadınlarla işçi kadın örgütlenmesi üzerine sohbetler edip, işçi kadınların katılımını sağlamaya çalıştık. Grev yapmış, eyleme geçmiş işçi kadınlardan mücadele deneyimlerini aktarmalarını istedik. Ücretli-işsiz mimarlardan alanlarına yönelik maruz kaldıkları sömürüyü bizimle kurultayda paylaşmalarını istedik. KHK ile ihraç edilen emekçilerin süreçlerini bir de kadın gözünden görmek istedik.
Emekçi mahallelerde kurultaya doğru giderken; ev toplantıları, kahvaltılar organize edip, işçi kadınlar ve eşleri ile çalıştay düzenledik. Kurultayda tartışacağımız iki ana madde olan işçi kadınların iş yaşamı ile ilgili sorunlar ve bunların çözümleri yani örgütlenme üzerinden yürütülen çalışmaya ekonomik kriz damgasını vurdu. Var olan hiç bir sorunu ekonomik ve iktisadi yapısından kopuk ele alamayacağımız gibi işçi kadın kurultayını toplamaya iten koşulları görmezden gelemezdik. Bu koşullar ekonomik krizin kendisidir, kapitalizmin yapısal bunalımıdır. Bizi bir varlık yokluk sınırına getiren gelişmelerdir. Büyük bir yıkımı yarattığı gibi kurtuluşumuzun güncel şartlarını da yaratan mevcut koşullardır. Bunu aşmak istiyorsak sınıfın ve işçi kadınların örgütlü bir güce dönüşmesini ön şart olarak kabul etmemiz gerekiyor.
Biz işçi, emekçi kadınları sömüren köleleştiren bu sistem nasıl ki doğarken bizim ve çocuklarımızın kanı - emeği üzerinden yükseldi ise yine bizim ve çocuklarımızın kanını emerek, emeğimizi sömürerek batacak. Bizim sorunlarımız yaşamsal ve derindir, çözüm yolları da bir o kadar köklüdür. Toplumsal kurtuluşumuzu sağlayacak olan yegane sınıf işçi sınıfı ise, yükselen kadın mücadelesini nihai hedefe ulaştıracak olan yine işçi sınıfının kadınlarıdır. Bu nedenle kadın yığınlarının gücünü heba eden, kadın örgütlenmesini kaydığı küçük burjuva zeminden en doğru sınıfsal öze oturtmak gerektiğini, işçi kadın kurultayının da bu özü yakalamaya uygun bir araç olduğunu düşünüyoruz. Tüm işçi-emekçi kadınları 10 Mart’ta toplanacak İşçi Kurultayında sorunlarımızı ortaya koyup çözümlerimizi birlikte bulmaya çağırıyoruz.
EMEKÇİ KADINLAR (EKA)