Milas bölgesinden çiftçilik ve tarımla uğraşan bir dostumuzdan son günlerde yaşananları dinledik.

Burada yaşananları tarif etmem imkansız. Şu an her yer yanıyor burada.

Yangın söndürme çalışmaları nasıl?

Bugün (4 Ağustos) uçak geldi, 2 tane uçak geldi. Bugüne kadar bir şey yoktu. Birkaç tane helikopter çalıştı, O da sadece 30 kilometre boylamasına çalıştı.

Televizyonlarda gösterilenler hiç yani, inanmayın hiçbirine. Biz burdan yardımlar falan gönderiyoruz işte, insanları organize ediyoruz. Yardım topluyoruz. Koordinasyon merkezine bırakıp geliyoruz. Zaten belediye ile ortaklaşa çalışıyoruz. 2-3 tane bakan geldi. Fotoğraf çektirdiler, kalktılar gittiler.

Milas Belediyesi tüm personeliyle, ekipmanlarıyla her şeyiyle olay yerinde, yangın söndürme çalışmaları devam ediyor. Evsiz kalan insanlara yemek vs ayarlanıyor. Diğer taraftan hayvanlara barınak, bakımı için yemdir, samandır onlar toparlanıyor. Jeneratör en büyük ihtiyaç.

Bizim zeytinliklerle yangın arasında bayağı mesafe var. Ama kundaklama olayları var. Dün burada 4 tane Afgan yakalandı.

Bu kundaklama olayları gerçek mi yoksa söylenti mi?

Gerçek, yani muhakkak ki gerçek. Dün pansiyonumuza jandarma geldi, burada konaklamışlar, yangın bölgesinde yakalanmışlar. Tuhaf tiplerdi zaten. Karakola gittim ifade verdim.

 

Şu an dünyanın her yerinde sıcak havadan kaynaklı yangınların çıktığı söyleniyor.

Sıcak hava, doğayı kötü kullanmak falan... Bunlar var ama, dün gece Kıyıkışlacık'ta gece 23.00'te yangın çıkıyor. Ormanın orta göbeğinde... Kimsenin ulaşamayacağı bir noktada, gece 23.00'te yangın nasıl çıkar? Ki bir araba kaçırıyorlar dün gece oradan.

Halk kendi önlemini alıyor. Herkes her yerde nöbet tutuyor yangınlara ve kundaklamaya karşı. Dün o adamları yakalayamadılar işte, 4 kişiyi kaçırdılar. Yani kundaklama olayı var, maalesef var yani.

 

Çok kötü.

Kötünün de kötüsü. Şimdi bizim köyün karşısında Ilbir Dağı var ya, şimdi onun denize bakan tarafında yangın çıktı. Burada maden çıkarılıyor, dünyada en kıymetli pırlanta yapılan maden var.

 

Pırlanta yapılan maden için mi çıkarılıyor bu yangınlar?

Bilmiyorum. Şüphemiz öyle. Kendi aramızda böyle konuşuyoruz. Konuşulan bu.

Gençler, kendileri devriye geziyor geceleri. Bana bile geldiler şu resimdeki kişileri gördünüz mü diye. Herkeste paranoya oluştu bir de. Abartı sanatı vardır ya, bir şey anlatırsın, bire bin katılır. O olaylar da çok fazla. Kimin neye inanacağı, kimin ne olduğunu bilen yok. Kaos ve kargaşa var. Bu durum böyle.

Buradaki en büyük ihtiyaç, yanmaz eldiven, yanmaz ayakkabı vs... Zaten buz fabrikaları falan buz makinalarını kurdu. Gıda ihtiyaçlarını vs her sabah koordinasyon merkezine bırakıp geliyoruz. Birçok insan evsiz kaldı. Evsiz kalan insanlar futbol sahasına yerleştirildi, o futbol sahasında yaklaşık binin üzerinde insan kalıyor.

En kötüsü hayvanlar... hayvanlar için, yem felan götürülüyor. Ama hava çok sıcak.

Dediğim gibi yetkililere ve devlete karşı öfke çok büyük. İnsanların artık bıçak kemiğe dayandı derler ya, artık herkes için bıçak kemiğe dayanmış durumda.

Kazma, kürek, testere herkese dağıtıldı. Orman ekipleri ve hava desteği yok. Hava desteği olsa böyle olmaz. İnsanlar devlete çok acayip bir şekilde öfkeli. Artık bu işin sonu nereye gider çok bir şey de diyemiyorum.

Uyku uyuyamıyoruz. Şu an burada 50 derece sıcak var. Ortalık sıcaktan cayır cayır yanıyor. O yangın yerindeki insanları düşünemiyorum. Durum bu. Biri iki saat sonra Kıyıkışlacık'taki yangının seyri de belli olur. Eğer önüne geçemezlerse çok daha büyük bir felaketle karşı karşıya olunur. Bu işin arkasında kundaklamalar olduğu kadar da büyük rantlar var.

 

Yangınlar Termik Santrale ulaştı.

Evet, ama termik santralin içi boşaltılmıştı, ve soğutma sistemleri çalışıyor içeriden. Termik santral için endişelenecek bir şey yok.