< Batımız Yanıyor Doğumuzda Seller

Ülkenin bir tarafında yangınlar, diğer tarafında seller yaşamı felç ediyor. Van'ın Başkale ve İpekyolu ilçelerinde yaşanan seller nedeniyle binlerce hayvan hayatını kaybetti, evler, ahırlar yıkıldı, yaşam durdu...

İlk olarak 29 Temmuz günü Başkale'de başlayan sağanak yağmur sele dönüştü. Sadece ilk 24 saat içinde binden fazla havyan öldü, binlerce dönüm tarla da zarar gördü. Çiftçilere ait ot bağları sele kapılırken, birçok ahır yıkıldı. 13 mahallede maddi zarar meydana geldi. Mahallelere ulaşımı sağlayan karayolu çöktü, çok sayıda hayvan ise sele kapılarak öldü... Tarlaları taşla kaplanan, hayvanlarını, samanlarını kısaca tüm geçim kaynaklarını yitiren köylüler aradan 24 saat geçmesine rağmen hiç bir yetkilinin kendilerini arayıp sormadığını söylüyor. Onlarca evin ve ahırın yıkıldığı, suya kapılıp sürüklendiği Başkale'de mahallelere ulaşım sağlanamadı, elektrikler kesildi. Çok sayıda araç da sele kapılıp gitti. 2 gün boyunca hiç bir yardımın ulaşmadığı mahallelere jandarma, korucu ve polis yığıldı!

Aynı gölgede 3 gün geçmeden bir sel felaketi daha yaşandı. Suya kapılan kızını zor kurtaran bir kadının Kürtçe yaktığı ağıtlar gündem oldu.

Başkale ilçesinin Xaşkan Mahallesi’nde (Esenyamaç) yaşanan selde mahalle halkı, korunmak için yüksek noktalara çıktı, mahallede elektrikler kesildi. Esnaflar işyerlerini terk etti, pek çok ev ve işyeri sular altında kaldı, yol kenarında bekletilen araçlar selden zarar gördü. Çaldıran, Saray, Özalp ve İpekyolu ilçelerine bağlı birçok mahallede de sel meydana geldi.

Yoğun yağış nedeniyle oluşan sel Hakkari Yüksekova'yı da etkiledi, çok sayıda mahalle sular altında kaldı; alt yapı ve kanalizasyon çöktü. Van-Hakkari-Yüksekova-Şemdinli arasındaki yollar sel nedeniyle kapanma aşamasına geldi.

Van İpekyolu'nda deprem sonrası TOKİ tarafından yapılan deprem konutlarını su bastı. Selden dolayı birçok ev ve cadde su altında kalırken, yollarda devasa çamur yığınları oluştu.

Yüksekova’nın Kısıklı köyünde berivanlar, koyunları sağdıkları esnada meydana gelen selden canlarını zor kurtardılar. Sel nedeniyle yayladaki yüzlerce küçükbaş hayvan sulara kapılarak öldü.

Van'ın Çaldıran ilçesinde meydana gelen sel nedeniyle yaklaşık 100 büyük ve küçükbaş hayvan ölürken, 80 ev ile 15 araç sular altında kaldı. Sel sonrası kaderleriyle baş başa bırakılan bölgeyi ziyaret eden AKP Van Milletvekillinin sözleri ise “Niye HDP size yardım etmiyor” oldu!

Ülkenin Batısı yangınlar, Doğusu sellerle boğuşurken, devletin kurumlarının aciz kalması, yerel halkın ve çevre şehirlerin dayanışması ve gönüllülerin çabaları ile felaketler aşılmaya çalışılıyor. Bu esnada sosyal medya üzerinden de #HelpTurkey etiketi ile tüm dünyadan destek istendi. Ancak çaba da, “ülkemizi aciz göstermek” suçlamaları ile karşılaştı. Yangın söndürmek için yangın uçakları dahi olmayan, günlerdir ormanları, evleri, insanları, hayvanları katleden yangınlara karşı koyamayan devlet, yardım tekliflerini de kabul etmezken, bu tür bir yardım istemi “vatana ihanet” olarak damgalandı. Sosyal medya üzerinde gönüllüler yanmaz eldivenlerin, battaniyelerin vs içerdiği ihtiyaç listesi yayınlayıp, el ele vererek sorunlara çözüm üretiyordu.

Devlet aklı ise çoktan yanan evler, ormanlık araziler için planlarını yapmıştı. Antalya'da AKP'li Belediye başkanı buralara yapılacak ve yangın-zedelere verilecek-satılacak evler için “görenler keşke bizim evimiz de yansaydı diyecek” deme aymazlığını gösteriyordu!...