Kadir Saldız... 40 yaşında 3 çocuk babası bir hemşire ve lenfoma hastası. Mersin Tarsus Devlet Hastanesi'nde çalışıyor ve aktif lenfoma hastası olarak görülmedi için covid servisinde çalıştırılıyordu...

Riskli durumdaki sağlık emekçileri covid servisinde çalıştırılmaması gerekiyordu, ancak hastalığı atlatmış göründüğü için sistemde sağlıklı görünüyordu. İlk dönemler arkadaşları onu covid servisinden uzak tuttu, ancak tüm hastane pandemi hastanesine dönüşünce çalışmak zorunda kaldı. Yoğun bakım hemşiresi idi ve 24'er saatlik 2 nöbetin ardından sabaha karşı “biraz dinleneceğim” diyerek uzandığı kanepede yaşamını yitirdi...

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) bu yaşananların ardından bir açıklama yaparak “Sağlık emekçilerinin izin, emeklilik ve istifa hakları dahi Anayasaya aykırı bir şekilde ellerinden alınmıştır. Uzun çalışma süreleri salgınla birlikte daha da artmıştır, personel eksikliği ile iş yükleri çok daha fazla artmıştır” dedi ve kronik hastalıkları olan sağlık emekçilerinin idari izinli sayılmasını talep etmelerine rağmen Bakanlığın buna duyarsız kaldığını söylediler.

“Sağlık emekçisine açıkça ‘ne olursa olsun sen ölümüne çalışacaksın’ deniyor” dedikleri açıklamada SES taleplerini şöyle sıraladı:

*Kronik hastalığı olanlara ve kanser geçmişi olan veya tedavi olanlara derhal idari izin verilmelidir.

*Kovid-19 iş kazası ve meslek hastalığı sayılmalıdır.

*Kronik yorgunluğu olan ve tükenmişliğin sınırına gelen sağlık emekçilerine yönelik yeterli dinlenme, beslenme ve dönüşümlü çalışma koşulları sağlanmalıdır. Diğer kamu çalışanlarına yönelik yapılan günlük altı saat çalışma sağlık emekçileri için de bir hak olarak görülmeli ve fazla yaptırılan mesai karşılığı izin verilmelidir.

*Sağlık emekçilerinin sağlığı ve toplum sağlığı için kadrolu ve güvenceli istihdamla sağlık emekçisi sayısı artırılmalıdır.

Sağlık emekçileri taleplerini sıralayıp isyanlarını haykırırken, bugün TTB 3 sağlık emekçisinin daha Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdiğini duyurdu. Sağlık emekçileri hem kendi yaşamları hem de tüm bir toplumun yaşamı için savaş veriyor. Meclis ise hem sağlık emekçilerinin hem tüm işçi sınıfının taleplerinin en başında yer alan “Covid-19’un meslek hastalığı sayılmasına yönelik” önergeyi reddetti.

"Virüse maruz kalan sağlık çalışanlarının meslek hastalığı kapsamına alınabilmeleri amacıyla" verilen Meclis Araştırması Önergesi reddedilerek Sağlık Bakanlığı'nca bir genelge yayınlandı. Genelgeye göre sağlık emekçilerinin hastalıkla illiyet bağı aranıyor. Yani hastalanan sağlık emekçisinin virüsü çalıştığı ortamda kaptığını ispat etmesi gerekiyor... Evlerine dahi gidemeyen, yaşamlarının çoğu hastanede geçen, izin alamayan, emekli olamayan, işten ayrılamayan, çocuklarına dahi sarılamayan sağlık emekçilerinin virüsü hastane dışında nereden kapabilecekleri de ayrı bir bilmece...