< “Virüs Karşısında Hapisaneler Boşalmalı”

ÇHD İstanbul Şube Hapishane Komisyonu acil bir çağrı yaparak “Salgın, hapishaneleri tehdit ediyor. Hapishanelerde acil önlemler alınmalı. Tutuklu ve hükümlülerin dosyaları incelenerek, tüm siyasi mahpuslar koşulsuz serbest bırakılmalıdır" dedi.

“Hapisaneler dışarıya kapalı olması nedeniyle nispeten daha korunaklıdır, ancak mahpusların beslenme, temizlik, bakım ve ilaç imkanları ile hapisanelerin hijyen koşulları virüsün hapisane içine girmesi halinde hızla yayılacağı açıktır. Bu kapsamda tüm açık ve kapalı hapisaneler yönünden acil planlamalar yapılmalı ve acilen aşağıdaki talepler karşılanmalıdır” diyen ÇHD, taleplerini de şöyle sıraladı:

-Türkiye, dünyada tutuklu oranının en yüksek olduğu ikinci ülkedir. Hapisanelerde kapasitenin çok üzerinde mahpus bulunmakta, bu durum da riski arttırmaktadır. Acilen tüm dosyalar ilgili mahkeme, hakimlik ve savcılıklar tarafından yeniden incelenerek, tutuklular yönünden gerekirse adli kontrol, hükümlüler yönünden infaz erteleme yoluyla hapisane mevcudu azaltılmalıdır. Siyasi tutuklu ve hükümlü mahpuslar derhal serbest bırakılmalıdır.

-Tutuklama ve sevki işlemlerinde mahpusun gönderileceği hapisane tarafından test vs. yapılarak mahpus kabul edilmelidir. Tüm hapisanelerde mahpuslar ve personele test yapılmalı ve düzenli aralıklarla yenilenmelidir. Mahpus ve personele virüs ile ilgili eğitimler verilmelidir.

-Mahpus yakınlarının açık ve kapalı görüş günleri yeniden organize edilmeli, hak ihlali oluşturmayacak şekilde görüş gün ve saatleri farklı zamanlara dağıtılarak büyük kalabalıkların hapisanelerde toplanması önlenmelidir. Tüm mahpusların telefon hakkı artırılmalı, tutuklular yönünden imkanlar dahilinde sınırlandırmaya tabi tutulmamalıdır.

-Hapisanelerin sağlık koşulları düzenli olarak denetlenmeli, hapisaneler belirli aralıklarla dezenfekte edilmelidir. Virüs ile ilgili ilaç ve dezenfektasyon malzemeleriyle birlikte tüm mahpusların sağlıklı beslenmeleri için gerekli tedbirler alınmalı, temizlik malzemeleri ve su ihtiyacı eksiksiz karşılanmalıdır.

-65 yaş üstü ve kronik hastalığı bulunan kişiler daha riskli durumdadır. Ülkemiz hapisanelerinde 1500’den fazla hasta mahpus bulunmaktadır. Bu itibarla devlet hasta mahpusların gerçeğe en yakın listesini tutan ÇHD, ÖHD, İHD ve THİV ile bağlantıya geçmeli ve tam listeyi netleştirip hasta mahpusların hepsini serbest bırakmalıdır. Tutuklu olan hasta mahpuslar yönünden ilgili hakimlikler ve mahkemeler, hükümlü olanlar yönünden infaz savcılık ve hakimlikleri gerekli incelemeleri yaparak tamamını serbest bırakmalıdır.