Gazi Katliamı ve Gazi Ayaklanmasının üzerinden 25 yıl geçti... Dile kolay çeyrek asır... Bunca geçen süre zarfında ne katliamlar durdu ne de halkın isyan ve ayaklanmaları...

1995’in 12 Martı’nda başlayan ve Gazi’den 1 Mayıs’a sıçrayan ayaklanmanın 25. yılında Yine Gazi’deyiz. Gazi Mahallesi’nde hemen her yıl anmayı örgütleyen ve devrimci yapılardan oluşan 12 Mart Platformu, saat 13.00’te Gazi Cemevi önünde toplanarak Gazi ve Ümraniye Şehit Aileleri ile yürüdü.

Öğle saatlerinden itibaren Cemevi önünde toplanan Gazi halkı, katledilenlerin resimleri, bayrak ve flamaları ile “Gazi’den Ümraniye’ye Adalet İstiyoruz” ortak pankartı arkasında kortejlerini oluşturdu.

Polis ablukası altına alınan mahallede sık sık "Katil devlet hesap verecek”, “Yaşasın Gazi Ayaklanmamız” sloganlarının atıldığı yürüyüşte ilk istikamet Eski Karakol önü idi. Burada yapılan konuşmalarda halkı vuranların basında da çok net bir şekilde tespit edilmesine rağmen, açılan göstermelik davada yargılanan katiller cezalandırılamadığına dikkat çekildi, yıllar geçmesine rağmen aynı katliamcı zihniyet ve zulmün sürdüğü vurgulandı. Ardından 17 kişinin katledildiği noktalara karanfiller bırakıldı, saygı duruşunda bulunuldu.

Gazi halkı yönünü Gazi Mezarlığı’na çevirdi. Yine polisin Gezi Ayaklanması’nda katlettiği Berkin Elvan ve zorla müdahale tehdidi altındaki, ölüm orucu eylemi yapan Grup Yorum için de sloganlar atıldı. Öfkeli sloganlarla mezarlığa kadar yürüyen kitle burada saygı duruşunda bulundu. Konuşmalarla Kürtçe ve Zazaca ağıtlar yakılarak anma sona erdi.

 

25 sene önce ne olmuştu:

İstanbul Gazi Mahallesi’nde 12 Mart 1995 akşamı bazı kahvehaneler silahla taranmıştı. Saldırıda 76 yaşındaki Alevi dedesi Halil Kaya öldürüldü, beşi ağır olmak üzere 25 kişi yaralandı; ayrıca saldırganlar kullandıkları taksinin şoförünü de öldürmüştü.

Saldırının duyulmasıyla birlikte, mahalle halkı karakola doğru yürüyüşe geçmiş, bunun üzerine polis halka ateş açarak Mehmet Gündüz’ü katletmişti…

13 Mart günü binlerce kişi Gazi Mahallesi’nde cemevi önünde toplandı. Cenazelerin verilmemesi üzerine karakola doğru yürüyüşe geçen halka polis yine ateş açtı, 15 kişi öldü...

Bunlar halkı sokaklardan çekmeye yetmedi. İstanbul Valiliği Gazi, Zübeyde Hanım ve Esenler Mahalleleri’nde sokağa çıkma yasağı ilan etti. 14 Mart günü sokağa çıkma yasağına rağmen çatışmaların devam etmesi üzerine bu defa mahalleye askeri birlikler sevk edildi. Ayaklanma Gazi ile sınırlı kalmadı, Ümraniye 1 Mayıs Mahallesi’nde de yankısını buldu. Burada halka ateş açılması üzerine 5 kişi hayatını kaybetti. Halkın talebi, “cenazeler verilsin, sokağa çıkma yasağı kaldırılsın, gözaltılar serbest bırakılsın” idi. Bu talepler yerine getirilince taleplerinin yerine getirilmesinin ardından sona erdi.