Bakırköy zindanında tutsak olan Esin Kavruk’un DNA’sını alma bahanesi ile baskın yapılıp darp edilmeleri, cezaevi önünde yapılan açıklama ile protesto edildi.

B6 koğuşunda yaşanan saldırıya ilişkin basın açıklaması yapmak için aralarında EKA’nın da olduğu birçok kadın örgütü Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi önünde toplandı. Kadınların yanına gelen polis HDP milletvekili Meral Danış ve HDK Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit'e "İsterseniz cezaevi önünde iki kişi açıklama yapabilirsiniz. Yoksa burada yapılmasına izin vermeyeceğiz" dedi. Basın açıklamasını iki kişi ile yapmayı kabul etmeyen kadınlar Cezaevine giden yol üzerinde yaptı basın açıklamasını.

İlk sözü Meral Danış alarak işkence uygulamasına asla sessiz kalınmayacağını vurguladı ve ekledi, "Bu baskını yöneten, talimatını veren, şiddeti uygulayan herkese dava açılmalıdır. Esin KAVRUK' un dava dosyasında tükürük örneği alınmasına bir gerekçesi yok. Hakimler de suç işliyor. Bu saldırıda parmağı olan herkes suç işliyor. Biz kadınlar işkenceye, şiddete karşı isyanımızı büyüteceğiz”.

Ardından sözü alan Gülistan Kılıç Koçyiğit Açlık grevleri döneminde Bakırköy Cezaevi önünde yapılması keyfi şekilde yasaklanan açıklamalara değinerek "Yine Bakırköy Cezaevi önünde açıklama yapma hakkımız engellendi. AKP’nin yapmaya çalıştığı yasa dışı yöntemlerle cezaevi içinde, dışında işkence ediliyor. Esin Kavruk şahsında yaşanan budur. Açlık grevleri döneminde nasıl hak ihlali yapıldığını biliyoruz. Sağlık haklarına dahi ulaşamadı siyasi tutsaklar ve şu an yaşananlarla, tüm bunlara bir yenisi eklenmiştir.

Bir koğuşa girerek özel harekat eşliğinde tükürük örneği alanlar yargılanacak. Mahpus kadınlar yalnız değildir ülkenin her yerini cezaevine çeviren polis devletine çevirenlere karşı mücadele edeceğiz. Bizleri engelleyemeyeceklerini bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Yan yana durursak polis devleti ve faşist düzeni engelleyebiliriz" dedi.

Polisin tacizleri altında okunan basın açıklamasında da yaşananlar anlatılarak “Devletin politik kadınlara dönük gelenekselleşmiş cinsel işkence yöntemini bir kez daha teşhir ediyoruz ve tüm kadınları hapishanelerde, gözaltında, sokakta yaşanan tüm cinsel saldırılara karşı duyarlı olmaya çağırıyoruz.

Bizler aşağıda imzası olan kadın örgütleri olarak politik kadınların bu haksız uygulamaya karşı direnişlerini sahipleniyor, Esin Kavruk’a ve B-6’da tutsak edilen tüm kadınlara dönük bu erkek egemen saldırının sorumlularının yargılanması için sürecin takipçisi olacağımızı bir kez daha ifade ediyoruz" diyerek sonlandı.

EKA, SKM, DKH, Devrimci Parti, HDP ve HDK’nın düzenlediği eylem “B6’da Cinsel İşkence Var!”, “Bakırköy Hapishanesinde Cinsel İşkence Var!”, “Politik Kadın Tutsaklar Yalnız Değildir!” sloganlarının ardından erdi

Ardından ziyaretçiler B6 koğuşundaki kadın tutsakları ziyaret için cezaevine girdiler.