"Aushra-Sağlam Çorap Ve Çelik Çorap İşçileri de İş Bıraktı

Hadımköy'de Aushura/Sağlam Çorap işçileri, ve Bayrampaşa'da Çelik Çorap işçileri enflasyon ve durmadan artan fiyatlar, ödeyemedikleri faturalar ve her gün hızla eriyen ücretlerine isyan ederek insanca yaşayacak ücret talebiyle iş bıraktı.

Ülkenin dört bir yanında bir çok iş kolunda işçiler insanca yaşayacak ücret talebiyle eylemlerine devam ederken tekstil sektöründe ise arda çorap işçileri iş bırakma eylemleriyle öne çıktı.

Deri Dokuma Ve Tekstil İşçileri Sendikası'na (DERİTEKS) üye Alpin Çorap ve Prem Çorap işçilerinin ardından bugün de Hadımköy'de faaliyet yürüten Ashura/Sağlam Çorap işçileri, Bayrampaşa'da ise Çelik Çorap işçileri iş bırakma eylemindeydi.

Hadımköy'deki Ashura Sağlam Çorap işçilerine, TOMİS ve HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ve tekstil işçileri destek verdi.

Basın açıklamasını DERİTEKS Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Ayhan Yanılmaz okudu.

 

"Yoksullaşma Dalgası Yaşanmaya Devam Ediyor"

Artan enflasyon, işsizlik, elektrik, doğalgaz faturalarında yaşanan yüzde yüzün üzerindeki artışlar nedeniyle işçilerin geçinemez bir noktaya geldiklerini ifade eden Yanılmaz, "İşçiler ve emekçiler bırakalım iyi yaşamayı, bırakalım tatil yapmayı, artık geçinmenin ay sonunu getirebilmenin derdinde. Ülkede çok ciddi bir yoksullaşma dalgası yaşanmaya devam ediyor. İşçiler uzun saatlere rağmen ve bin bir zorlukla çalışırken bugün en temel ihtiyaçlarını karşılamakta dahi zorlanıyor" diyerek kurye, kargo, tekstil, çorap, metal, depo ve maden işkollarında çalışan işçilerin sendikasız ve ağır koşullarda canlarına pahasına çalışırken geçinemediği bir ülke fotoğrafıyla karşı karşıya olunduğuna dikkat çekti.

 

"Çorap İşçilerinin Mücadelesi Kazanımlarla Devam Ediyor"

Çorap işçilerinin mücadelesinin tüm bunların bir parçası olduğunu ifade eden Yanılmaz, "Geçtiğimiz hafta başlayan ve tüm çorap sanayisinde dalga dalga yayılan bu mücadele kazanımlarıyla da sonuç vermeye devam ediyor" dedi.

 

"Çorap İşçileri Üretimden Gelen Güçle Taleplerini Kabul Ettirdi"

Ocak ayının sonunda yapılan onlarca fabrikadan yüzlerce çorap işçisinin katıldığı eylemlerden sonra işyerlerinde işçilere yapılacak zamların bir bir açıklamaya başladığını aktaran Yanılmaz, bu açıklamayı yapan ilk firmalardan biri olan Alpin Çorap’ta işçilerin patronun teklifini kabul etmeyerek üretimden gelen güçlerini kullandığınj ve iş bırakma eylemi gerçekleştirdiğini hatırlatarak "Alpin Çorap’ta çalışan bin işçinin tamamı üretimi durdurmuş ve işçiler işverenlerine taleplerini kabul ettirebilmiştir" dedi.

Devamında Prem Çorap, Berr Çorap, Çelik Çorap, Aushra Çorap’ta ücret anlaşmazlıklarına karşı işçilerin eylem süreçlerine başladığını, bu mücadelelerde Prem Çorap ve Berr Çorap’ta işçilerin bir arada hareket etme iradesi sonuç verdiğine dikkat çeken Yanılmaz "Sendikamız Berr Çorap’ta işçilerin ücret pazarlığı sürecinde işverenle görüşmelere katılmış yapılan uzun görüşmelerde Berr Çorap’ta anlaşma sağlanmış ve BERR Çorap işçilerinin talepleri kabul edilmiştir" dedi.

"Çorap İşçisi Mücadelenin, Deriteks Birleşmenin Adresi Olmuştur"

Çorap işçilerinin iki koldan mücadele verdiğini, bir taraftan ücret için mücadele ederken diğer taraftan da kazanımlarını güvence altına almak için sendikalaşma çabasını kararlılıkla sürdürmekte olduğunu vurgulayan Yanılmaz " "Sendikamız direnen mücadele eden her çorap fabrikasında işçilerin yanında olmaya devam etmektedir. Tüm fabrikalardaki işçi komiteleri ile temas ve koordinasyon içinde hareket ederek gelişmelerden tüm işçileri haberdar etmeye ve mücadelelerin başarıya ulaşması için destek olmaya devam ediyoruz" dedi.

Çorap İşçisi İnsanca Yaşam Talep Ediyor Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 4.250 TL’ye yükselerek Asgari Ücret ile aynı seviyeye geldiğp, yoksulluk sınırının ise 13.844 TL’ye çıktığını hatırlatan Yanılmaz "Çorap işçisinin fabrikası, sermayesi yoktur. İşçi emeği ile geçinen ve aldığı ücrete bağımlı yaşayan kişidir. Aldığı ücretle çoluğuna çocuğuna ailesine bakmaya çalışmaktadır. İnsan onuruna yaraşır bir şekilde çalışmak istiyor. Bu ülkede yaşayan, üretim yaparak bu ülkeye kazandıran insanlar olarak adil bir ücret talep ediyor. Bugün bu nedenle Aushra Çorap önündeyiz" dedi.

Çorap sanayisinde daha önce başlayan ve diğer fabrikalarda hak talebinde bulunan diğer işçilerden Aushra işçisinin de hiçbir farkı olmadığını ifade eden Yanılmaz, Ashura Sağlam Çorap yönetimine seslenerek "İşçilerin talepleri karşılanamaz talepler değil. Aushra işçisinin taleplerinin halihazırda birçok fabrikada kabul görmüş olduğunu biliyoruz. Aushra işçisinin sektörde şu anda kabul görmüş olan ücret seviyelerinde bir ücret talep etmektedir" dedi.

Aushra Çorap’a da düşen işçilerinin taleplerine kulak vermesidir. Sendikamız ve işçiler görüşmelere hazırdır. Çalışanın mutlu, işverenin de işçisinden memnun olduğu bir çalışma düzeni için herkesin adım atması gerektiğine inanıyoruz. Bu vesileyle işvereni sağ duyuyla hareket etmeye ve işçisinin talebine kulak vermeye çağırıyoruz. Aksi halde işçi kardeşlerimize yönelik kabul edilmez herhangi bir tutum alınırsa bizde yasal ve meşru yolları kullanarak işçilerimizi sahipleceğimiz bilinmelidir" diyerek sözlerini tamamladı.

Eylem "Direne Direne Kazanacağız","Birlik Mücadele Zafer" sloganlarıyla sona erdi.

 

"Çelik Çorap'ta Da Kenetlenmiş Ruh Ve Birlikteliğimiz Var"

Bayrampaşa'da bulunanlar Çelik Çorap işçileri de iş bırakarak fabrika önünde yaptıkları açıklamayla taleplerini dile getirdi.

Açıklamada konuşan Deriteks Avrupa Yakası Temsilcisi Veysel Ulaş Arslan "Bir aydır mücadelesini sürdürdüğümüz çorap işçilerinin taleplerine ilişkin kenetlenmiş ruhu ve birlikteliğimiz burada da var. Çorap işçisi artık şunun farkında; bu bir hak ve alınteri mücadelesidir" dedi.

"Geçinebileceğimiz Bir Ücret Ve Servis İstiyoruz"

Çelik Çorap işçilerinin de geçirebileceği bir ücret talep ettiklerini ifade eden Arslan "Hepimizin evini geçindirebilmek, tenceresini kaynatabilmek için, çocuklarının yüzüne gülerek bakabilmek için, temel ihtiyaçlarımızı karşılamak için yaşamak için ücret istemiyoruz. Lüks bir şey istemiyoruz, kilolarca et, lüks araba, villalar, lüks otellerde tatiiler istemiyoruz. Biz sadece bizi tok tutacak, faturalarımızı, ev kiramızı ödeyecek, geçimimizi sağlayacak bir ücret istiyoruz" dedi.

Ücret talebinin dışında Çelik Çorap işçilerinin servis talebinin de bulunduğunu aktaran Arslan, işçilerin fabrikaya gidiş gelişlerinde araç bulmakta ve ulaşımda ciddi güçlükler yaşadıklarını ve ulaşım masraflarının yüksek olduğunu vurguladı.

Fabrikaya ulaşım için servis sağlanması veya bu sağlanamazsa ulaşım masraflarını karşılayacak bir ikramiye ya da ek ücret talebinde bulunduklarını söyledi.

 

"Haklarımız İçin Buradayız Birlikteliğimizle Kazanacağız"

"Bu talepler karşılanamayacak talepler değil. Arkadaşlarımız taleplerini dile getirmek, seslerini duyurmak için üretimden gelen güçlerini kullanarak üretimi durdurdular. Bu sesi duyun, işçilerin insani taleplerine kulak verin. Bu taleplerini karşılayacak durumdasınız. Çorap piyasasındaki durumu biliyoruz ve taleplerimizin karşılaşmasını istiyoruz. Kazanacağımıza inanıyoruz. Haklarımız için buradayız ve birlikteyiz" dedi.

İşçiler "Direne Direne Kazanacağız" sloganı ve alkışlarla açıklamayı sonlandırdı.