Kontak kapatan kuryelere Yemek Sepeti Bana Bi kuryeleri de katıldı.

Sabah saatlerinden itibaren Levent ÖzdilekPark’taki Genel Müdürlük önünde 11.00’de toplanan Yemek Sepeti ve Banabi çalışanları TÜMTİS ile birlikte basın açıklaması yaptı. Şubelerden konvoy oluşturarak gelen kuryeler, İstanbul, Eskişehir, Antalya ve İzmir’de kısa süreli kontak kapatma eylemleri yaptı.

Kuryeler ve depo işçileri, başta geçinebilecek bir ücret olmak üzere haklarını aramak için Tüm Taşıma İşçileri Sendikası’na (TÜMTİS) üye olmuş, bunun üzerine firmanın iş kolu değiştirilerek “büro çalışanı” sayılmışlardı. İşkolu değiştirilmeyen Banabi işçileri, örgütlenmeye devam etse de, bu defa da patron yetkiye itiraz etmişti.

YemekSepeti İşçi Komitesi olarak örgütlenen, eyleme geçen işçiler, TÜMTİS’in "Yemek Sepeti'nde Düşük Ücret ve Esnaf Kurye Dayatmasınaa Son, Güvenceli ve Sendikalı Çalışmak İstiyoruz" pankartı açarak AVM önünde konuşmalar yaptılar.

İşçiler söz alarak "Biz sadece hakkımızı istiyoruz. Maaşımızı masabaşında oturanlar belirlemesin. İnsanca çalışıyoruz, insanca yaşamak istiyoruz. Sendika yolumuzun açılmasını istiyoruz."

"Covid döneminde herkes evinde iken biz çalıştık, hastanelere bile hizmet verdik. Ekmeğimize her zaman sahip çıktık ve emeğimizin karşılığı sadece asgari ücret. Her zaman mücadele edeceğiz, hakkımızı savunacağız, kimseden korkmuyoruz"

"4200 liraya bulaşıkçılık yaparım, ama Yemek Sepetinde kuryelik yapmam."

Yönetim ile görüşmek, taleplerini iletmek isteyen işçiler basın açıklamasını sonlandırdılar ancak talepleri kabul edilmezse, her yerde eylemler yapacaklarını söylediler.

Eylem sonrası Yemeksepeti şube temsilcileri, TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk ile bir toplantı yaparak yol haritası çizmeye başladı.

#haklarıveryemeksepeti diyen moto kuryeler Antalya'da kontak kapattı. Depo önünde toplanan kuryeler alkışlarla yapılan zammı protesto etti. Kölece çalışma koşulları ve sefalet zammına karşı kuryeler İzmir'de de kontak kapattı.

Yemeksepeti İşçi Komitesi daha önce yaptığı açıklamada, şirketin "esnaf kurye"ye geçilmesi için baskı yaptığını söyleyerek "Şimdi taleplerimiz için kontak kapatma, depoları kilitleme zaman" diyerek talepleri şöyle sıralamıştı:

-Net 5500 TL, prim ve yan haklar.

-Hakkını arayan hiçbir kurye ve işçi işten atılmayacak; tutanak baskısına son.

-İş kolumuz derhal taşımacılığa geçirilsin.

-Sendikal yetkiye yapılan itiraz geri çekilsin.