< < Farplas’ta İşgal Ve Gözaltı

Farplas’ta atılan işçilerin geri alınması ve sendika hakları için eylemde olan işçiler fabrikayı işgal etti, dronelarla, polis saldırısı ile gözaltına alındı.

Gebze Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde (TOSB) bulunan Farplas Otomotiv Fabrikası’nda işçiler, iki hafta önce düşük ücretlere karşı ve sendikal hakları için iş bırakmıştı. Birleşik Metal-İş'e üye olan işçilerin taleplerini dikkate alacağını söyleyen patronlar, cevap olarak 150 işçiyi işten atmıştı.

Fabrikada çalışan işçiler, işten atılan arkadaşları için dün gece üretimi durdurdu ve kendilerini fabrikaya kapattı. 00.00-08.00 vardiyasında iş bırakarak fabrika içerisine giren işçiler sık sık “Farplas İşçisi Köle Değildir”, “Direne Direne Kazanacağız”, “Atılan İşçiler Geri Alınsın” sloganları attı. İşten atılan işçiler de fabrika önünde eyleme başladı. İçerideki işçiler "Atılan işçiler geri alınsın" sloganı atarken, dışardaki işçiler "Atılan işçiler dönecek" diye yanıtlıyor.

Patronların çağrısı üzerine kısa sürede fabrikaya gelen polis, sabah saatlerinde işçileri darp ederek, dronelarla kovalayarak gözaltına aldı. Saldırıya tepki gösteren yaklaşık 50 işçi, fabrikanın çatısına çıktı ve sloganlarla eylemi sürdürdü.

Birleşik Metal-İş Gebze 2 No’lu Şube Başkanı Necmettin Aydın ve Şube Sekreteri Engin Kulu'nun da aralarında olduğu gözaltına alınan işçiler Çayırova Karakolu'na götürüldü. Gözaltı araçlarının fabrika bahçesinden çıkarılmasına izin vermeyen işçiler araçların önünü kesince, polis bu defa biber gazları ile saldırdı işçilere. ÇHD’den alınan bilgiye göre, gözaltında 108 işçi var.

Haber duyulur duyulmaz Gebze’de diğer fabrikalardan gelen işçiler, destek vermek için fabrika önünde toplanmaya başladı. "İşçiye Uzanan Eller Kırılsın", "Farplas'a Sendika Mutlak Girecek" ve "Gözaltılar Serbest Bırakılsın" sloganları atan işçiler, Farplas işçilerine destek verdi.

Fabrika önünde bir süre sloganlarla bekleyen işçiler ve sendikacılar, gözaltına alınan arkadaşlarına destek olmak için Çayırova Karakolu önüne geçtiler.