< "2023'te İsyanımız Değiştirecek!"

Kadınlar Birlikte Güçlü (KBG) Kadıköy Rıhtım’da bulunan Beşiktaş İskelesi önünde “2023'te Kadınların İsyanı Değiştirecek” şiarıyla yılın ilk eylemi gerçekleştirdi.

Kadınlar Birlikte Güçlü, 2023 yılının ilk eylemini Kadıköy'de gerçekleştirdi. Bir çok kadın örgütünün rengarenk pankartları, dövizleriyle bir araya geldiği eylemde "2023'te İsyanımız Değiştirecek" denildi.

Eyleme çok sayıda kadının yanı sıra, Koç Üniversitesi Hastanesi'nde eylemi kazanımla sonlajdıran kadın işçiler, Adalet Nöbeti tutan tutuklu yakınları,HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm, Serpil Kemalbay, HDPİstanbul İl Eş Başkanı İlknur Birol katıldı.

Kadınlar alana ellerine femina bayrakları, zılgıt ve “Jin, Jiyan, Azadi”, “Dünya Yerinden Oynar Kadınlar Özgür Olsa” sloganlarıyla giriş yaptı. Alana giriş sırasında polis engeli ile karşılaşan kadınlar, erkek polislerin alanda çok fazla olduğunu söyleyerek, çıkmalarını istedi. Polisler gökkuşağı bayrağına el koydu. Kadınlar ve LGBTİ+'lar gökkuşağı renklerinde bayrak ve çantalarını engele rağmen alana geçirdi. Polis basın açıklaması sonrası gökkuşağı bayrağı taşıyan kişileri takip etti.

Kadınla eylemde, “Kadınlar Sokağa Özgürleşmeye”, “Kırıntıları Değil Hayatın Tamamını İstiyoruz”, “Eşitsizliği Yücelten Adaletiniz, Fıtratınız, Değerleriniz Batsın”, “Savaşa Karşı Yaşamdan Yanayız”, “Kadınların Bedeni Savaş Meydanı Değildir”, “Kadınlar Barışta Israrlı”, “hayat eve sığmaz”, “Gözaltılar Baskılar Tutuklamalara Karşı Kadınlar Birlikte Güçlü”, “Eşit İşe Eşit Ücret”, “Göçmen Kadınlarla Mücadelemiz Ortak”, “Öldüren Sevgi istemiyoruz”, İran’da Ve Her Yerde Kadınların İsyanı Değiştirecek”, “kreşe ödenek vermiyor, ‘Uzaya Gitçez’ Diyor”, “Sokağa Çıktığımda Cesur Değil Özgür Olmak İstiyorum”, “Tutsak Kadınlara Özgürlük”, “ “Gözümüz ‘İçerde’ Cezaevindeki Kadın Ve LGBTİ+lar Yalnız Değildir”, ve “Patriyarka Gidecek Biz Kalacağız”, “Aile Değil, Kadınız”, Evlerden Sokağa, Yaşasın Kadın Dayanışması”, “İsyandayız”, “Jin Jiyan Azadi” yazılı dövizler taşıdı.

Alanda sürekli olarak “Kadınlar Birlikte Güçlü”, “Jin, Jiyan, Azadi”, "Hayatımız Bizim Kutsal Aile Sizin Olsun", "Kadın Cinayetleri Politiktir" “Susmuyoruz, Korkmuyoruz, İtaat Etmiyoruz”, Kadınların İsyanı Değiştirecek” sloganları attı.

 

Kadınlar Pankartlarını Birleştirdi

Kadınlar alana giriş yaptıktan sonra "Kadınların İsyanı Değiştirecek" yazılı pankartın çevresine "İstanbul Sözleşmesi'nden Vazgeçmiyoruz", "Hayatımız Bizim Kutsal Aile Sizin Olsun", Erkek Şiddetine Karşı Kadınlar Birlikte Güçlü", " "Erkekler Öldürüyor Devlet-Yargı Koruyor", “Diyanet, Cemaat, Tarikat Hayatımızdan Elinizi Çekin","Çocuk İstismarı Evlilikler Aklanamaz", "Kürtaj Haktır" yazılı birbirine dikerek dev bir pankart oluşturdu

 

Kadınlar 2023 Dileklerini Haykırdı

Kadınlar, eylem hazırlıkları kapsamında farklı farklı şehirlerdeki kadınlara, "2023'te Neyi Değiştirmek İstersiniz?" ve "Geride Bırakmak İstediğini Şey Nedir?, Dilekleriniz Nelerdir?" sorularını sorup kendilerinin taşıdığı sandığa cevaplarını koymaları istemişti. Kadınların cevapları ve dileklerinin konulduğu kutu alanda da dolaştırıldı ve ardından alanda okundu. “2023’te 8 Mart’ta İstiklal’e çıkamamayı geride bırakmak istiyorum”, “Erkek şiddetini geride bırakmak istiyorum”, “2023’te Cumhurbaşkanı değişsin istiyorum”, “2023 yılında toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin bitmesini diliyorum”, “, “Kadın olarak güzel görünmek baskısını geride bırakmak istiyorum”, “Erkekleri, AKP’yi, Erdoğan’ı geride bırakmak istiyorum”, “Sürekli olarak kadın hakları için mücadele etmek zorunda kalmadığımız eşit bir düzen istiyorum”, “Yolda yürürken güvende hissetmek istiyorum”, "Şiddete uğrama kaygısı olmasın istiyorum", "2023 Kadınların özgür olduğu bir yıl olsun istiyorum" gibi pek çok dilek okundu. Kadınlar, Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekerken bir yandan da “Kadınlar Birlikte Güçlü”, ve Kadın Cinayetleri Politiktir", “Trans Cinayetleri Politiktir”, Jin Jiyan Azadi" sloganları attı. Erkekler tarafından katledilen kadınların isimleri sayılarak, “Burada” denildi.

 

"Eylemde Ve Zindanda Olan Kadınlar Kadıköy'den Selamlandı"

Kadınlar telefonlarıyla alandan bir fotoğraf çekerek, “İsyanımız Değiştirecek” hashtag’iyle sosyal medyada paylaştı. Kadınlar Pankartlarını birbirine dikerek oluşturdukları dev pankartı açarak “Kadınların İsyanı Değiştirecek”, “Erkek Adalet Değil, Gerçek Adalet”, “Kadınları Değil, Katilleri Engelle”, "Jin Jiyan Azadi", “Gelsin Baba, Gelsin, Devlet, Gelsin Cop, İnadına İsyan, İnadına Özgürlük” sloganları atarak salladı.

Eylemde aynı zamanda Türkiye’nin Kürdistan’a yönelik savaş politikaları ve cezaevindeki hak ihlalleri protesto edilerek, “Jin, Jiyan, Azadi”, "Biji Berxwedana Zindana" sloganı atıldı. Kadınlar eylem, grev ve direnişte olan kadınlara da selam gönderdi.

 

“İnat Ve İsyan Galip Geldİ”

Kadınlar Birlikte Güçlü adına Cemile Baklacı ve Sarya Arin basın açıklamasını okudu. Öldürülen tüm kadınların sorumlularının kim olduğunu bildiklerini, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmediklerini vurgulayan kadınlar failleri aklayan erkek adalet karşısında gerçek adalet sağlanana kadar duruşma salonlarını, sokakları, meydanlarını terk etmediklerinin ve etmeyeceklerini vurguladı.

Açıklamada “İnat ve isyan galip geldi. Tüm yasaklara rağmen cinselliğimizden, arzularımızdan, sokaklarda olmaktan vazgeçmedik, her yanı saran nefrete karşı Onur Yürüyüş’ünde beraberdik, eylemlerde kol kolaydık” denildi.

 

"İran'daki İsyanın Ateşi Birbirimize Güç Verdi"

“Mülteci ve göçmenlere yönelik artan saldırılara, ırkçılığa, şiddete karşı kadın dayanışmamızın sınırları aştığını gösterdik” denilen açıklamada İran’da Jina Amini ile başlayan molla rejimine karşı kadınların isyanının her yeri sardığına dikkat çekildi ve “İsyanın ateşi, ‘jin jiyan azadi’ sloganı her yerden yankılandı, birbirimize güç verdi” dedi.

 

Şebnem Hocanın Duruşmasına Katılma Çağrısı

Kayyımlarla, kapatma ve tutuklamalarla yüzlerce insanın tutuklanmasının yanı sıra çocuk istismarcılarının cezasızlıkla aklanmasına tepki gösteren kadınlar, “Erkek devlet şiddetine karşı binlerce kadın olduk, Aysel’i cezaevinden çıkardık. bitmedi, bitmeyecek… Erkek Adalet yargı ile iktidarın talimatlarıyla hukuksuzca tutulan Şebnem Korur Fincancı, Mücella Yapıcı ve nice yol arkadaşlarımızı alana dek bitmeyecek bu isyan, mücadelemiz artarak devam edecek” dedi. Baklacı, Türk Tabipler Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın 11 Ocak’ta İstanbul Adliyesi’nde görülecek olan duruşmasına katılma çağrısında bulundu.

 

“Yıl Boyunca İsyan Ettik, İsyanımız Değiştirecek”

Türkiye’nin birçok ilinde yıl boyunca, 8 Mart'ta ve 25 Kasım eylemlerinde sözlerini söylediklerini, maruz kaldıkları polis şiddetine karşı hep beraber seslerini yükselttiklerini, polis şiddetinin bir an olsun peşini bırakmadıklarını belirten kadınlar, "İnsan hayatlarını bir seçim ve iktidar hesabı haline getirenlere karşı ‘savaşa hayır’ diyerek barışı savunduk. Hep birlikte ‘Bizim de barış içinde yaşama hakkımız var’ diyerek bulunduğumuz her yerden barışın sesini yükselttik, yükseltmeye devam edeceğiz. İstismarcıları koruyan aile aklayan bu düzene karşı ‘Erkek, aile, tarikat, cemaat istismar ediyor, devlet istismarcıyı koruyor’ diyerek isyan ettik, ediyoruz. İsyanımız değiştirecek” dedi.

Kadınlar Birlikte Güçlü bileşenleri 2023 yılının ilk eylemini pankartlarını birleştirerek oluşturulan dev pankartın çevresinde halaylar çekerek sonlandırdı.