< < KDHC ve Rusya İçin Tarihi Siyasi Ve Diplomatik Zafer

1. KDHC-Rusya ilişkileri ittifak düzeyine yükseltilmiştir. Başkan Kim Jong Un ve Başkan Putin'in bugün düzenledikleri ortak basın toplantısında teyit edilen "Kapsamlı stratejik ortaklık" aslında bir ittifak anlamına gelmektedir.

Kuzey Kore KGAÖ'nün yani eski SSCB'nin bir üyesi olmadığından ve Kuzey Kore her zaman dış ilişkilerinde bağımsızlık ilkesini vurguladığından, iki ülke arasındaki bu ilişki pratikte bir ittifaktır ve şimdiye kadarki en iyi ilişkidir.

Başkan Kim Jong Un "ittifak" kelimesini üç kez kullandı. Başkan Putin de aralarındaki ilişkinin, bir tarafın işgal edilmesi halinde diğerini desteklediği bir ilişki olduğunu teyit etti. Bu bir ittifak anlamına gelmektedir. İlişkinin ittifak düzeyine yükseltilmesiyle birlikte antiemperyalist kamp içindeki birlik daha da güçlenmiştir. Bu ABD ve diğer emperyalistler için bir darbedir. ABD ve NATO'nun Putin'in KDHC ziyaretine ve anlaşmanın duyurulmasına bu denli hassasiyet göstermesinin başka bir nedeni yoktur.

2. KDHC-Rusya askeri işbirliği güçlendirilmiştir. Putin askeri işbirliğini güçlendirme niyetini de gizlemedi. "Kapsamlı" kelimesi siyaset, ekonomi, ekonomi, kültür ve askeri alanları kapsamaktadır. Putin'in sözleri de Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti-Rusya ilişkilerinin en önemli boyutunun askeri olduğunu teyit etmektedir. KDHC'nin Rusya'ya 1 milyondan fazla mermi ve füze sağladığı yaygın olarak bilinmektedir. Bu herkesin bildiği bir sırdır. Ancak iki ülke şimdi Kuzey Kore-Rusya askeri işbirliğini aleni bir şekilde yürütme niyetinde.

Eğer Kuzey Kore Rusya'ya askeri destek sağlarsa, Rusya da bunun karşılığında Kuzey Kore'ye askeri destek sağlamak zorunda kalacaktır. Bu desteğin havacılıkla ilgili olması muhtemeldir. KDHC zaten bir füze süper gücü olduğundan, Rusya'nın desteğinin KDHC'nin nispeten zayıf, Rusya'nın ise güçlü olduğu savaş uçakları ve bombardıman uçakları alanında olması beklenmektedir. Ayrıca Kuzey Kore için hayati önem taşıyan bir enerji desteği de olabilir.

3. KDHC ile Rusya arasındaki ekonomik işbirliği de yeni bir düzeye taşınmıştır. Başkan Putin'e eşlik eden hükümet yetkilileri arasında savunma ve diplomasinin yanı sıra enerji ve demiryolu alanlarının başkanlarının da bulunması dikkat çekicidir. Rusya'dan Kuzey Kore'ye bir gaz boru hattı bağlanması ve bu hattın daha sonra Çin'in doğu kıyısına ya da Güney Kore'ye bağlanması bekleniyor. Kore yarımadasından gelen demiryolunun sadece Sinuiju üzerinden Çin'e değil, aynı zamanda Rusya anakarasından geçerek Wonsan, Najin ve Khabarovsk üzerinden Avrupa'ya bağlanması Rusya için özellikle önemlidir. Bu, Rusya'nın nispeten az gelişmiş olan Uzak Doğu bölgesini geliştirmek için çok uygun bir yoldur. KDHC ayrıca Duman Nehri'nin denize döküldüğü noktada KDHC'deki Najin, Çin'deki Hunchun ve Rusya'daki Vladivostok'u birbirine bağlayan bir üçgenin geliştirilmesi için Çin ile işbirliği yapıyor. Bu anlamda Putin'in Kuzey Kore'ye yaptığı ziyaret, bu üçgenin geliştirilmesinde Rusya'ya öncelik vermiştir.

Sonuç olarak, KDHC-Rusya ilişkileri şimdiye kadarki en güçlü seviyeye ulaşmış ve yeni bir askeri ve ekonomik işbirliği düzeyine yol açmıştır. Böylece emperyalist kamp, abluka politikasında derin bir kırılma yaşamış ve uluslararası siyasi durumda dezavantajlı duruma düşmüştür. Bu, antiemperyalist kampın stratejik ortakları olan Kuzey Kore ve Rusya için tarihi bir siyasi ve diplomatik zaferdir.

Çeviri Koılektifi

Uluslararası Kore Forumu Koordinatörü Stephen Cho'nun yazdığı makale, Dünya Antiemperyalist Platformu’nun sitesinden çevrilmiştir.