Son günlerde Kürdistan’da askerler tarafından gerçekleştirilen tecavüz ve cinsel saldırılar birkaç gündür eylemlerle protesto ediliyor. Ancak her eylem polis tarafından engelleniyor.

Dersim Gençlik Örgütleri, 17 Temmuz günü taciz, tecavüz ve istismara karşı Sanat Sokağı’nda açıklama yaptı. Siyasi parti ve kurum temsilcilerin katıldığı açıklamada, "İstismarı aklama, aklattırma" pankart açıldı, "Katillerden hesabı gençlik soracak" sloganları atıldı.

Eylemde "Gülistan Doku nerede?", "Sessiz kalmıyoruz, hesap soruyoruz" dövizleri taşındı.

Basın açıklamasının ardından yürüyüş yapmak isteyen gençlere polis biber gazı ile saldırarak darp etti, 2 kişi gözaltına alındı.

Batman’da HDP Batman İl Örgütü, tecavüze maruz bırakılan ve yaşamına son verme girişimi ardından kaldırıldığı hastanede hayati tehlikesi devam eden İ.P.'nin ailesine yaptığı ziyaret sonrası basın açıklaması yaptı.

HDP il binası önünde yapılan açıklamada "Dün Şırnak Bugün Batman, Peki Yarın? Taciz, Tecavüz Ve İstismara Sessiz Kalma. #SusmaBatman" pankartı açılmak istendi. Fakat polis “Olay Batman'da yaşanmadı, kenti kötülüyorsunuz” gerekçesiyle izin vermedi.

Feleknaz Uca aileye yapılan ziyaretin detaylarını anlatarak “Genç kadın yaşamına son vermeye çalışmadan önce bir mektup yazmıştır. Ve bu mektup her şeyi açıklıyor. Babası tarafından bu mektup savcılığa teslim edilmiştir. Hayati tehlikesi devam eden arkadaşımızın yanındayız. Onu yalnız bırakmayacağız. Ve buna sessiz kalmayacağız. Dün Şırnak bugün neden Batman? Herkesin buna ses çıkarması gerekiyor" diye konuştu.

Kısa süre sonra da 17 yaşındaki İ.P.’ye tecavüz eden Uzman Çavuş M.O.’nun savcılık ifadesinin ardından "nitelikli cinsel istismar" suçundan tutuklama istemiyle Siirt Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilse de, Sulh Ceza Hakimliği, Musa O.'ya yurtdışı yasağı ve adli kontrol tedbiri uygulayarak serbest bırakıldığı haberi alındı.

Şırnak İdil’de 18 Temmuz günü TJA öncülüğünde KESK ve HDP yöneticileri ile çok sayıda kadının katılımıyla Şırnak, Batman ve İdil'deki tecavüzler protesto edilmek istendi.

Sanat Sokağı'nda yapılmak istenen açıklamaya polis engel oldu. Açıklama öncesi sokağın etrafının onlarca çevik kuvvet polisleri, zırhlı araç ve TOMA'larla ablukaya alındı.

Kadınların eylemlerinde ısrar etmesi üzerine polis tecavüzleri inkâr etmeye çalıştı. Kadınlar ise alkış ve zılgıtlarla tepki göstererek, "Çocuk susar sen susma" ve "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları attı.

Batman Demokrasi Platformu da Beşiri ilçesinde 17 yaşındaki İ.P.'ye tecavüz eden uzman çavuşun gözaltından serbest bırakılmasını protesto etti. Açıklamanın yapıldığı Batman Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu'nda konuşan SES Batman Şubesi Eşbaşkanı Deniz Topkan, "Yaşanan olay nerede olursa olsun, Batman halkı olarak bu olaya sessiz kalmamız mümkün değildir. Bir genç kadının hayatı söz konudur. Dolayısıyla Batman bu olaya sessiz kalmamalı" dedi.

Açıklamada, Batman ve Şırnak'ta yaşanan cinsel istismar vakalarıyla, İstanbul Sözleşmesi'nin öneminin bir kez daha açığa çıktığının altı çizildi.

İzmir’de de HDP İzmir İl Kadın Meclisi öncülüğünde, Şırnak ve Batman’da uzman çavuşların çocuklara yönelik tecavüz ve cinsel saldırısına ilişkin basın açıklaması yapıldı.

İl binası önünde yapılan açıklamaya çok sayıda kişi katıldı, “Çocuk istismarının hayır istismarın affı olmaz” pankartı açıldı.

Açıklamada saldırıların sistematik bir hal aldığına dikkati çekildi.