Kadınlar Birlikte Güçlü, Kürt kadın hareketine yönelik saldırılara karşı cevaplarının kadın dayanışması olduğunu söyleyerek, işkence yapanların yargılanmasını istedi.

Kadınlar Birlikte Güçlü'nün çağrısıyla bir araya gelen aralarında Emekçi Kadınlar'ın da bulunduğu (EKA) kadın örgütleri  kadınlara yapılan işkenceyi protesto etti. Diyarbakır’da Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) yönelik başlatılan operasyon kapsamında gözaltında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu Üyesi Sevil Rojbin Çetin’e eğitimli köpekle işkence edilmesini Kadıköy Operası önünde yaptıkları basın açıklamasıyla protesto etti.

“Kadınlara Gözaltında İşkence Var. Failleri Koruma, Yargıla” yazılı pankart açılan eylemde, gözaltında işkence edilen ve tutuklanan kadınların fotoğrafları taşındı. Kadınlar eylemde, “Failleri Koruma , İşkenceyi Yargıla”, “Jin, Jiyan, Azadî”, “Kadınlar Birlikte, Birlikte Güçlü”  sloganları attı.

Basın açıklamasını okuyan Sevda Erkılınç, Rosa Kadın Derneği ve Kürt kadın hareketine yönelik artan baskılara, hukuksuzluğa endişe ve öfkeyle tanıklık ettiklerini söyledi.

Erkılınç, kadınlara ve çocuklara şiddet uygulayanların tahliye edildiğini, yerlerine kadın özgürlüğü için mücadele eden kadınların doldurulduğunu belirterek,  70 yaşındaki Barış Annesi Makbule Özbek’in de tutuklanmasına tepki gösterdi.

“Pandemi koşullarında kadınlara adres olan Rosa Kadın Derneği’ni, Kürt kadınların örgütlülüğünü kriminalize etme çabalarına cevabımız; kadın dayanışmasıdır” diyen Erkılınç, Diyarbakır’da gözaltına alınan kadınlara çıplak arama yapıldığını, gözlerinin bağlanarak çıplak fotoğraflarının çekildiğini, bir önceki dönem Van Edremit Belediyesi Eş Başkanı ve TJA aktivisti Sevil Rojbin Çetin'e kendi evinde köpeklerin saldırtıldığını hatırlattı.

Çetin’in yaşadığı şiddet nedeniyle hastane kontrolüne tekerlekli sandalyeyle gitmek zorunda kaldığını söyleyen Erkılınç, işkencenin, insanlık suçu olduğunu belirtti.

Yaşananların üstünün örtülmesine, faillerin cezasız kalmasına izin vermeyeceklerini ifade eden Erkılınç, “Sokaktayız. Sesini çıkartan kadınlara yönelik işkenceyi olağanlaştırma çabalarına karşı susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz.  Sessizliğin sonucunun işkencenin yaygınlaşması olacağını iyi biliyoruz” dedi.

"Çetin’e ve diğer kadınlara şiddet uygulayan, yürüyemez hale getiren suç işleyen polisler hakkında soruşturma başlatıldı mı?" diye soran Erkılınç,  failleri korumak suça ortak anlamıma geldiğini, kadınlara yapılan işkenceyi belgeleyen avukatların değil; faillerin ifadeye çağrılması ve  yargılanması gerektiğini belirterek "Biz kadınlar birbirimizin güvencesiyiz, sonuna kadar takipçisi olacağız” dedi.