< Bir Kişi Daha Eksilmeye Tahammülümüz Yok

İzmir Çiğli'de açık cezaevinden izinli çıkarak boşandığı eşi Habibe Çevik'i ve onun kardeşi Fatma Akta'yı öldüren Göksel Sağlam'ın yargılandığı davanın ikinci duruşması 16 Ocak Perşembe günü saat 14.00'da İzmir Karşıyaka Adliyesinde görüldü.

Duruşma öncesi İzmir Kadın Hareketleri basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada Habibe Çevik'in 2013 yılından Göksel Sağlam'dan boşandığı, Sağlam'ın tehdit ve tacizlerinden dolayı Bornova Sığınma Evinde kalmaya başladığı, burada kaldığı süreç içerisinde de Sağlam tarafından fiziksel şiddet gördüğü, bu nedenle Denizli'de Sığınma Evinde kalmaya başladığı, defalarca kez başvuru yapmış olmasına rağmen devlet tarafından koruma altına alınmadığı belirtildi.

Yine Habibe Çevik'in kızkardeşi Fatma Akta'nın da 2018 Ekim ayından beri eşi Adem Akta'dan boşanmak için uğraştığı, Fatma'nın eşinin şiddetinden korunmak için annesi Hatice Akta'nın yanına yerleştiği, Fatma'nın başvuruları sonucu hakkında koruma kararı çıkarıldığı söylendi. Cinayetten 2 hafta önce Adem Akta'nın Göksel Sağlam'ı cezaevinde ziyarete gittiği belirtilerek "Fatma’nın eşi Adem Akta, Göksel’i cinayetten 2 hafta önce ziyaret etmiş Göksel’e silah temin etmek ve cinayete yardım suçundan şikayetçi olmuştuk. Ancak savcılık Adem Akta hakkında ‘kovuşturmaya yer olmadığına’ karar vermişti. İlk duruşmada avukatların talebi üzerine Göksel’in cezaevindeki ziyaretlerinin, Adem Akta’ın ise telefon kayıtlarının incelenmesi kabul edildi" dendi.

Açıklama "Sorumlulara soruyoruz;

1)Fatma ve Habibe kızkardeşleri katleden Göksel Sağlam’ın cezaevinden Habibe’nin adresini vererek izinli çıkmasını sağlayan cezaevi yönetimi hakkında neden herhangi bir işlem yapılmıyor?

2)Sağlam, cinayeti kasten ve planlayarak yapmış olmasına rağmen daha az ceza-i yükümlülük gerektiren kasten öldürmekten neden iddianame hazırlanmıştır?

Biz kadınlar olarak sesleniyoruz!

Kadına yönelik şiddetle ilgili hiçbir suçun ‘uzlaştırmaya tabii suçlar’ kapsamına alınmasını kabul etmiyoruz.

Mahkeme salonlarında ‘iyi hal’ ve ‘tahrik indirimi’ laflarını duymaya sabrımız kalmadı. Çünkü biz siz ağzınızı her açtığınız da daha çok öldürülüyoruz bir kadın daha eksilmeyene kadar mücadele edeceğiz. Artık yeter bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok! Biz kadınlar ‘Yaşamak İstiyoruz!’

Habibe, Fatma, Şule, Nadirova, Ceren, Emine ve daha binlerce katledilen kadınların isyanı ile haykırıyoruz. Şiddetsiz, eşit, özgür bir hayatı hep birlikte inşa edeceğiz" sözleriyle sona erdi.

Basın açıklamasının ardından duruşmaya katılındı. İzmir Barosu ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun duruşmaya müdafi olarak katılma talebi reddedilirken, sanık Göksel Sağlam, eski ifadesini tekrarladığını beyan etti. Sağlam eve gidip silah aldığını ancak silahı öldürmek amacıyla almadığını, çok alkollü olduğunu ve bilincinin yerinde olmadığını, "pişman olduğunu" beyan etti. Mahkeme Sağlam'ın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 27 Şubat'a erteledi.

Duruşmanın ardından gerçekleştirilen açıklamada İzmir Barosu ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun müdafilik talebinin kabul edilmemesine tepki gösterildi. Açıklama "Yaşasın Kadın Dayanışması" sloganlarıyla sona erdi.

EKA İZMİR