“Hikayelerimiz, paylaşmak istediklerimiz sandıklarda sararmasın. Kadın dostlarımızı bir araya getirsin, kaynaştırsın birleştirsin” diyen Emekçi Kadınlar (EKA) tarafından hazırlanan kadın dergisi “Dünyaya Başkaldırıyoruz” bugün ( 7 Kasım) yapılan tanıtım toplantısıyla yayın hayatına başladı.

İSTANBUL - Kadınların yaşam içindeki mücadelesinde seslerini duyurabilecekleri, kendi öz deneyimlerini, emek dünyasından, kadınların dünyasından haberleri, öyküleri, mektupları, bilinçlenmesini sağlayan yazıları, sanatsal etkinlikleri ve daha pek çok kadınların dünyasında yer alanları bir araya getirmek paylaşmak ve birlikte üretmek amacıyla bir yayına ihtiyaç olduğunu düşündüklerini belirten Emekçi Kadınlar (EKA) “Dünyaya Başkaldırıyoruz” isimli derginin yayın hayatına başladığını bir tanıtım toplantısıyla duyurdu.

Şişli’de bulunan Ayışığı Ekin Sanat Derneği’nde, “Dünyaya Başkaldırıyoruz” isimli derginin çalışmalarında yer almış, katkı sunmuş olan Emekçi Kadınlar bir araya gelerek dergilerinin yaşam bulma sürecini aktardı.

Uzun yıllardır mücadele vermekte olan kadınların bir çok defa konferans, sempozyum ve kurultay düzenlediğini; broşürler, kitaplar, fanzinler çıkardıklarını fakat bu çalışmalar sırasında kadınların pek çok birikim elde ettiklerini ve bunların diğer kadınlarla paylaşabildikleri, ulaştırabildikleri bir yayına ihtiyaç duymaya başladıklarını ve “Dünyaya Başkaldırıyoruz” adlı dergiyi yayınlamaya karar verdiklerini belirttiler.

Fatma Yıldırım, “Kadınlarla birlikte yürüttüğümüz mücadele, toplantılarda dile getirilen yayının nasıl bir yayın olması gerektiği üzerine toplantılarımızda etkinliklerimizde bunun üzerine fikir alışverişinde bulunduk” dedi.

Kadınların mücadele içerisinde pek çok deneyim ve gözlemi olduğunu ve bu birikim bir şekilde ifade edilmesine ihtiyaç duyduklarını ve “Söz uçar yazı kalır” diyerek bunları bir yayında bir araya getirmeyi ve kadınlarla paylaşmayı, onlarla buluşmayı sağlaması açısından da önemli olacağını düşündüklerini ifade eden Yıldırım “Ve gördük ki, pek çok kadın süreli bir yayına ihtiyaç olduğunu ve bunun için katkıda bulunacağını belirtti. Adım adım ilerleyen süreçte derginin içeriğinden, biçimine, isminden kimlerin ne gibi katkı sunabileceklerine kadar konuştuk, paylaşımlarda bulunduk. Bir anket çalışması da yaparak kadınların nasıl bir yayın olması gerektiği üzerine fikirlerini aldık. Bu çalışmalarımızın sonunda ‘Dünyaya Başkaldırıyoruz’ isimli dergimizin ilk sayısını çıkardık” dedi.

Kadının kurtuluşu mücadelesinde pek çok kadınla temas ettiklerinde, kendilerini hızla geliştirdiklerini yayın konusunda da bunun güzel örneklerini tekrar yaşadıklarını belirten Yıldırım, “Mektup yazmaktan, fotoğraf seçmeye, kitap tanıtımından öyküye, ülkemizdeki kadın hareketinden, dünyadaki kadın mücadelesine, sanat alanına ilişkin yazılara kadar pek çok alanda kadın arkadaşlarımız dergiye katkıda bulundular. Daha ilk sayımızda kadınların bir işe el attıklarında nasıl kararlılıkla bu konuda çaba gösterdiklerini ve yaratıcılıklarını ortaya koyduklarına bir kez daha şahit olduk” dedi.

“Dergimizin yayın hayatına başladığı gün 7 Kasım olsun istedik çünkü 1917 Ekim Devrimi’nin yıl dönümü, kadınların kurtuluşunun yolunun açıldığı bir tarih olarak bizler için önemli” dedi.

Süreli bir yayın olarak ilk kez bir kadın dergisi çıkardıklarını belirten Fatma Yıldırım, “İlk olarak iki ayda bir çıkarma hedefini önümüze koyduk. Dergimiz aracılığıyla daha çok kadın arkadaşımızla bir araya gelmeyi, sesimizi duyurmayı, deneyimlerimize birikimlerimize ve mücadelemize güç katmasını hedefliyoruz” dedi.

Nurten Karahancı ise kadınların kurtuluşu mücadelesinde, süreci karşılayan, gündem yaratan, sadece beden ve cins politikalarına sıkışıp kalmadan, kadınları kuşatabilen toplumsal tüm faktörleri içerebilen, kadınlar olarak görünmeyen emeğimizi gösteren, tarihe yön verdiğimiz güçlü karakterimizi öne çıkaran bir yayın olmasını amaçladık. Bunun için de pek çok farklı konuya değinebilen bir dergi olması gerekiyordu. Kadın arkadaşlarımızla bir araya geldiğimiz pek çok etkinlikte bunun üzerine fikir alışverişinde bulunduk, bir anket çalışması da gerçekleştirdik. Bu çalışmalar sırasında aslında kadınların pek çok alanda deneyimleri ve birikimleri olduğunu da gösterdi ve bunların somutlaşacağı, yer alacağı bir yayını hayata geçirmek için harekete geçtik” dedi.

“Dünyaya Başkaldırıyoruz”; sadece bir dergi değil kadınların kendilerine dayatılan yaşamı değiştirme manifestosu olarak yayın hayatına başladığını ifade eden Karahancı sözlerini “Yaşamının ve dünyanın değişmesi gerektiğini düşünen tüm kadınlara ‘Başkaldıran kadınlar manifestomuzu birlikte yazalım’ diyoruz. Dünyayı değiştirme mücadelesinde güçlerimizi birleştirelim” diyerek tamamladı.

 

Yayın hayatına başlayan Dünyaya Başkaldırıyoruz’da kadınların kurtuluşu mücadelesinde tarihe adını yazdırmış kadınların yaşamlarından, dünyadaki güncel işçi sınıfı hareketlerine, kadın cinayetlerinden öyküye, hukuk köşesinden kadınların yaşam öykülerine, kitap tanıtımdan, sanat alanına kadar pek çok konuda yazı yer alıyor.

Emekçi Kadınlar bir süredir sosyal medya üzerinden de “Dünyaya Başkaldırıyoruz” adıyla paylaşımda bulunduklarını ve derginin yayın hayatına hazırlanışı sırasında aynı isimle bir sitenin de yayına başladığını buradan derginin içeriğine ulaşabileceklerini belirtti.

 

Kadınlar derginin tanıtımına ilişkin konuşmaların ardından gerek katkıda bulunan kadınlar gerekse dergiyle ilk kez buluşan kadınlar beklentileri ve içeriği konusunda görüşlerini paylaştılar. Sohbet şeklinde devam eden buluşmada kadınlar sevdikleri parçaları da birlikte söyleyerek etkinliği sonlandırdılar.

Dünyaya Başkaldırıyoruz kadın dergisi ile iletişime geçmek ve katkıda bulunmak için iletişim bilgileri ise şöyle:

Gmail: Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

İnstagram: @dunyayabaskaldir

Twitter: @DunyayaBskldr

Facebook: Dünyaya Başkaldırıyoruz

Web: dunyayabaskaldir.wixsite.com/kadin