Japonya'nın Çalışma ve Sağlık Bakanı, kadınların sosyal medyada topluklu ayakkabı zorunluluğuna karşı başlattığı kampanyaya yanıt verdi ve kadınlar için “uygun olanın işe topuklu ayakkabılarla gitmeleri olduğunu” söyledi…
Patronların kıyafet yönetmeliklerinde topuklu ayakkabı zorunluluğu şart koşmasını engelleyecek bir yasal düzenleme isteyen kadınlar, topladıkları 20 bin imzayı 4 Haziran Salı Çalışma Bakanlığı'na iletmişti.
Sosyal medyada #KuToo etiketiyle başlatılan kampanyada da topuklu ayakkabı zorunluluğuna karşı çıkıldı.
Ülkemizde de plaza ve avm çalışanları geçtiğimiz yıl topuklu ayakkabı zorunluluğunu protesto etmişlerdi. Bu protestolar, #MeToo kampanyasının başını çeken Hollywood’un oyuncu kadınları tarafından da kırmızı halıda sürdürülmüştü.
Japonca'da 'Kutsu' kelimesi ayakkabı anlamına geliyor. 'Kutsuu' ise acı demek. Kadınlar bu kelime oyunu ile aynı zamanda geçen yıl kadına yönelik şiddet ve tacizi protesto etmek için başlatılan #MeToo (Ben de) hareketine gönderme yapıyor.
#MeToo yani ‘ben de’ kampanyasında kadınlar yaşadıkları taciz ve tecavüzlere artık susmayacaklarını haykırmaya devam ediyorlar dünyanın her yerinde.
Biz kadınlar daha iş başvurularımızda ilk tacizleri yaşıyoruz. Dar elbiseyle çalışma, ruj rengini seçme, topuklu ayakkabı, saçların uzun ve fönlü ve makyajın ise abartılı olması istenir. Boyumuz en az 1.65 olmalı. Zayıf olmalıyız. Bu liste uzar ve gider.
Biz kadınlar dünyanın tüm sokaklarında itaat etmediğimizi haykırıyoruz. Bizleri reklam malzemesi yapan, etek boylarını istediklerinde kısaltan istediklerinde uzatan sisteme karşı emekçi sınıfın kadınlarını mücadeleye çağırıyoruz. Bu kalıplar içerisinde olmak zorunda değiliz. Örgütlülüğümüzü kurduğumuz tüm alanlarda söz sahibi biz olabiliriz.
Bir Emekçi Kadın