Basına düşen bu haberle güne başlıyoruz:

23 Nisan akşamında Avcılar yönüne giden bir metrobüsten bir haber… Detayları tekrar etmeye gerek var mı bilmiyoruz. Oturduğu koltukta rahatsız olan ve dönüp baktığında fermuarı açık, boşalmış bir erkek…

Kadınlara ilişkin taciz haberlerini ne sık duyuyoruz değil mi? Hatta birçok zaman şaşırmaktan çok, nerede olmuş, nasıl olmuşu sorup geçiyoruz. Bir kadın olarak farkediyoruz ki, haberlerin kendisi artık olağan hale gelmiş durumda. İşin en acı yanı ise metrobüste bu taciz yaşanırken bir insanın "Ben görmüştüm bu adamın ne yaptığını" diyerek tanıklık etmesi… Yanı başınızda bir kadın taciz edilirken, bilerek ve isteyerek- yahut başıma bela almayayım kaygısıyla- başınızı pencerenin ötesindeki dünyaya çevirdiniz mi yahut elinizdeki telefona gömülerek sustunuz mu sizde?

Yanı başımızda bir kadın taciz edildiğinde nasıl susabiliriz? Yahut başımıza geldiğinde bunu nasıl karşılarız?

Bir kadın tanımıştım. Ağlıyordu. Taciz edilmiş biraz önce. O kadar öfkelenmiştim ki, "kim, hangisi" diyerek etrafımızdaki her erkeğe şüpheyle yaklaşmıştım. Önce yanlış anladığını, taciz haberlerini çokça okuduğu için böyle yorumlamış olabileceğini düşünmüş kadın, ama bir sapık daha metrobüsün kalabalığı içinde taciz edip kaçıvermişti işte. "Boşluğuma denk geldi, benim başıma gelebileceğini hiç düşünmemiştim. Bir daha böyle bir şey olursa..." üzerine konuşmalar yapmıştık.

Erkeklere güvensizce yaklaşmaya vardırmayacaksınız iletişiminizi değil mi? Veya her olay yaşandığında gündeme taşınmaya çalışılan pembe otobüslere binmeyeceksiniz değil mi?

Sermaye sahipleri, bir yandan ucuz emek gücünden kaynaklı biz kadınlara olan bağlarını koparamıyor. Diğer yandan da güçlü, hakkını arayan bir kadın haline gelmememiz için ideolojik politik saldırılarına fiili tacizleriyle güçlendiriyor. Ve baba-koca denkleminde köleler olarak kaderimize boyun eğmemizi istiyorlar. Diğer yandan da en uzun çalışma saatleriyle çalışmamızı istiyorlar.

Kapitalizmin çürümüşlüğü tüm toplumu zehirlerken, doğa ana kışın ardında baharı doğururken bizler de size yeni köleler doğurmak için evlerimize kapanmayacağız. Yeni Evre'nin kadınları, ayaklanmalar yüzyılının kadınları devrimi doğuracak.

Mücadele Birliği Okuru bir Kadın