< < İsviçre’de 8 Mart

Kadın Olmadan Devrim Olmaz, Devrim Olmadan Kadın Kurtulmaz…

Bu yıl da 8 Mart’ta Emekçi Kadınlar olarak “Keine Revolution Ohne Frauenbefreiung, Keine Frauenbefreiung Ohne Revolution” pankartımızla sokaklardaydık.

İsviçre’nin Basel kentinde, yüzlerce kadının birlikte olduğu eylem, Theatrpalz buluşma noktasında bir araya gelinerek başladı. Merkez Gar’a doğru yürüyüşe geçen kadınlar, akşam iş çıkış saati olması nedeniyle toplu taşıma araçlarının bir çok noktada gecikme yaşanmasına neden oldu.

Kadın Cezaevi’nin önünde açıklama yapan kadınlar sık sık “Politik Tutsaklara Özgürlük” sloganı attılar. Cezaevi yakınındaki köprüye kadınlar “Lieben Leben Kampfen Gegen Das Patriarchat” pankartı astılar.

Yürüyüş boyunca Leyla Güven’e destek açıklamaları yapılarak, destek sloganları atıldı. Cezaevi önünden kent merkezine doğru yürüyen kitle, kentin birçok bölgesinde belirlenen noktalarda açıklamalar yaptılar. Yol boyunca kadınlar mağaza vitrinlerine yazılamalar ve afişlemeler yaptılar. Yapılan afişlerin birinde “kim hareket etmezse, zincirlerini fark etmez” yazıyordu.

İstanbul Gebze’de Yves Rocher için üretim yapan Flormar işçilerine destek için, Basel’de bulunan Yves Rocher mağazasının önünde açıklama yapılarak protesto edildi.

Coşkusunu kaybetmeyen kitle sloganlar, dans ve müzik eşliğinde yürüyüşe devam etti. Yabancılar Şubesinin önünde Fransızca okunan metinde, ülkenin yabancılar üzerindeki gittikçe artan baskıcı politikaları ve yabancıların gasp edilen hakları ayrıca ülkede bulunan binlerce “Sanspapier” (Kağıtsızlar, herhangi bir yasal kimlik statüsüne sahip olamayanlar) olarak adlandırılan binlerce insanın mağdur edilmesi protesto edildi.

Yürüyüşe devam eden kadınlar, kenti ikiye ayıran nehir kenarına havai fişek eşliğinde asılan “Jeden Tag Wiederstand” (Her gün Direniş) pankartı coşkuyu daha da artırdı. Kentin en merkezi köprüsüne gelen kadınlar burada da köprüyü trafiği kapatarak dans, müzik, zılgıt ve sloganlar eşliğinde köprü zemininde, puzzle tarzında parçalara ayrılmış afişler birleştirilerek pankart oluşturuldu. Herkes tarafından yoğun ilgi gördü, aynı zamanda zemine yazılama çalışmaları da yapıldı.

Kadınlar yürüyüş boyunca dile getirdikleri her türlü baskı ve sömürüye karşı mücadele edeceklerini, kazanana kadar bu mücadeleden vazgeçmeyeceklerini dile getirdiler.

İsviçre’de 14 Haziran’da yüzbinlerce kadının katılacağı düşünülen “Kadın Grevi”ne çağrıda bulunuldu. Kadınlar dans ederek eylemi sonlandırdı.

EMEKÇİ KADINLAR / İSVİÇRE