Amed ve Ankara merkezli operasyonlarında meslektaşlarının gözaltına alınması ve tutuklanmasını protesto etmek için bir araya gelen özgür basın emekçilerine polis saldırdı, aralarında muhabirimizin de olduğu 6 gazeteci gözaltına alındı.

Saat 19.00’da Kadıköy'de Süreyya Operası önünde toplanan gazetecilerin eylemi, son anda Kadıköy Kaymakamlığı yasaklandı, gazeteciler hızla polis ablukasına alındı. Bunun üzerine yasağı tanımadıklarını söyleyen gazeteciler "Özgür Basın Susturulamaz" dövizleri ve sloganlarla eyleme başladı.

"Özgür Basın Susturulamaz", "Baskılar Bizi Yıldıramaz" sloganları atan gazetecilere saldıran polis, Mücadele Birliği muhabiri Serpil Ünal, ETHA editörü Pınar Gayıp ve gazeteciler Yadigar Aygün, Esra Soybir, Zeynep Kuray, Eylem Nazlıer’i işkenceyle gözaltına aldı. Abluka içerisinde slogan atmaya devam eden gazeteciler, polisler tarafından apar topar elleri ters kelepçelenerek gözaltı araçlarına konuldu. Polis, meslektaşlarının saldırıya uğradığı anları çeken gazetecileri de darp ve tehditle alandan uzaklaştırdı.

Eyleme destek için gelen HDP Milletvekili Züleyha Gülüm saldırı ve gözaltıları protesto ederek "Susmayacağız" dövizi ile Bahariye Caddesi'nde “Burada özgür basına yönelik gözaltıları protesto etmek için açıklama yapmak isteyen basın emekçileri gözaltına alındı. Seçim öncesi halkı ve basını susturmak isteyenler bir daha gözaltıyla cevap veriyorlar. Ama şunu iyi bilsinler ne özgür basını ne de bizleri ne de bu ülkenin geleceği için çalışanlar mücadele etmekten asla vazgeçmeyecekler. Biliyoruz ki gerçeğin üstünü örtmek için yapılıyor. Hakikatin sesini kesmek için yapıyorlar. Sandıklarda yapılacak olan hileleri kimse bilmesin diye yapılıyor. Hep birlikte ses çıkarma zamanı. Özgür basın susturulamaz. Halkın sesi susturulamaz. Mücadele edenler hep burada olacak. AKP-MHP faşizmine karşı hakikati açığa çıkaranlar hep var olacak. Bu ülkede özgür basın yoksa halkın haber alma hakkı yoktur” diyerek konuşma yaptı. Gülüm’ün sözleri alkışlarla karşılandı.

Gözaltına alınan 6 kadın gazetecinin Kadıköy Rıhtım Karakolu’nda oldukları öğrenildi.

25 Nisan’da gerçekleşen operasyonlar sonucu 4 gazeteci tutuklanmış, 6 gazeteci de adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Bu sabah da Ankara merkezli bir operasyonla 2 gazeteci daha gözaltına alınmıştı.