Seçimlere birkaç hafta kala 25 Nisan’da Amed merkezli operasyonlarda 128 kişi gözaltına alınmış, 200’den fazla kişi hakkında gözaltı kararı çıkmış, onlarca kişi tutuklanmıştı.

Baskılar, Diyarbakır Adliyesi önünde yapılan kitlesel bir açıklama ile protesto edildi. İlk sözü alan HDP İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy, “4 gündür hukuku katletmelerine rağmen bizler buradayız. Aslında bizler bu kirli senaryolara alışığız. Bundan önce bu kirli operasyonları nasıl boşa çıkardıysak, bundan sonra da boşa çıkarmaya devam edeceğiz. Huzurlarını kaçırmaya devam edeceğiz” dedi.

Yeşil Sol Parti Amed vekil adayı Mehmet Emin Aktar, “Hiç şaşırmadık. Gizli olan bir dosyada çarşaf çarşaf iddialar var. Avukatları savunma yapmasın diye, gazetecileri de gerçeği yazmasınlar diye aldılar. Sanatçılar, anneler herkes alındı. Herkes ‘olağan şüpheli’, neden? Çünkü seçime giderken onlarla mücadele etmeyelim diye. Hiçbir sokakta onlarla karşı karşıya gelmiyoruz. Karşılaştığımız tek şey resmî devlet kurumları. Onların da tek işi resmî güvenliği sağlamak. Ama tam tersi yapılıyor” dedi.

Aktar, açık tanık Ümit Akbıyık’ın ifadelerine dikkat çekerek, “İlk defa ismini duyduğumuz birinin beyanları var ama kanıt yok, sanki Hadis-i Şerif söylemiş. Bu söylemler sonucu avukat arkadaşlarımız ve diğer arkadaşlar alındı. Amaç algı yaratmak ve toplumu korkutmak” derken, konuşmasını “Korkmuyoruz, vazgeçmedik, ne yaparsanız yapın hepimizi de içeriye alacaksanız alın, korkmuyoruz, buradayız” diyerek bitirdi.