Çağın lanetlileri göçmenler, coğrafya ayırd etmeksizin sınırlarda donuyor, eziliyor, denizlerde boğuluyor; açlıkla, işkenceyle katlediliyorlar... Son yaşanan olay farklı bir coğrafyadan, ama aynı kader....

Coğrafyamızda “göçmen” denilince Kürtler geliyor akla. Kürdistan'ın dört bir parçasından dünyanın dört bir köşesine doğru “yaşam” hayalleri için yollara düşüyor. Yolculuğu tamamlamayı başaranlar gittikleri ülkelerin ucuz iş gücü ordusuna katılıyorlar; başaramayanların görüntüleri ise sınırlarda, botlarda insanlık tarihinde ve yüreklerimizde kara leke olarak kaldı.

Son yaşanan olay, Belarus-Polonya sınırında yaşandı. Dün (29 Ekim) basına düşen haberlere göre Türkiye'den yola çıkan, Belarus üzerinden Polonya'ya ve oradan Almanya'ya geçmeye çalışan 50-60 kişilik mülteci grubu sınırda mahsur kaldı. Polonya mülteci grubunun sınırdan geçmesine izin vermeyince, mülteciler 5 gündür Belarus’ta aç ve susuz mahsur kaldı; Türkiye’ye dönmelerine de izin verilmedi.

Belarus askerlerinin mültecilerin telefonlarına el konulduğu öğrenilirken, bir kişi sakladığı telefon üzerinden yakınlarına ulaştı. “Hava buz gibi ve kesinlikle ne yemek ne su verilmiyor. Yanımızda çocuklarımızda var. 3 gün aç ve susuz bekletilmemiz ardından son iki gündür günde bir kez haşlanmış patates ve biraz su veriliyor. Ama onun dışında bir şey verilmiyor. Hava çok soğuk, çocuklarımız üşüyor” diyordu yolladığı ses kaydında.

Belarus sınırında bekletilen Kürt mülteciler arasında 12-15 yaşında çocuklar da var. Mülteciler, soğuk havada, aç ve susuz hayati tehlike içinde bekletilirken, korkulan oldu. Hewler'den göç yollarına düşen 25 yaşındaki Geylan Dilêr, gece açlık ve soğuktan yaşamını yitirmişti...

Adı, yaşı ne olursa olsun, Kürt çocuklarına, Kürt gençlerine reva görülen yaşam bu: geleceksizlik ve ölüm ve esaret...

Bir bilgi notu daha düşelim. Aynı gün ve saatlerde, Sakız Adası açıklarında 27 kişiyi taşıyan şişme botun batması sonucu üç çocuk ve bir yetişkin göçmen boğuldu.

Uluslararası Göç Örgütü'ne göre, sadece bu yıl Akdeniz'i geçmeye çalışan 1.530 göçmen hayatını kaybetti...