2 Temmuz 1993’te faşist devletin sivil-faşist güruhun eliyle düzenlediği Madımak katliamının üzerinden tam 27 yıl geçti.

Katledilen 33 aydını anmak için bugün Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri’nin çağrısıyla Kadıköy Beşiktaş iskelesi önünde 30 Haziran günü bir basın açıklaması ve etkinlik düzenledi. Etkinliğe çok sayıda insan, devrimci, demokrat kurumlar katılırken Mücadele Birliği Platformu ve Devrimci Öğrenci Birliği de “Faşizmi Döktüğü Kanda Boğacağız”, “Dün Maraş’ta, Bugün Sivas’ta Çözüm Faşizme Karşı Savaşta” dövizleriyle katıldı.

Etkinlik kısa bir konuşma ve katledilen şair Behçet Aysan’ın şiirinin okunmasının ardından başladı. Sık sık “Sivas’ı Unutma, Unutturma”, “Sivas’ın Işığı Sönmeyecek”, “Katiller Halka Hesap Verecek” sloganları atılırken, katliamda yaşamını yitirenler için saygı duruşu gerçekleştirildi.

Saygı duruşunun ardından okunan basın açıklamasında “2 Temmuz 1993’te Madımak otelinde 33 aydın son derece planlı çalışmanın sonucunda gerçekleştirilen barbarca bir katliamda katledildi. Saldırılar başladığında dönemin Sivas valisi ‘gazanız mübarek olsun’ şeklinde açıklamalarla o faşist güruha cesaret verdi, otelin civarında bekleyen polis ve asker, saldırganlara müdahale etmek yerine alandan ayrılarak katliamın önünü açtı. Katliamcı, baskıcı zihniyet o günden bugünlere değişmezken, Sivas davasının zaman aşımına düşmesini sevinçle karşılayan iktidar, benzer saldırılarına devam ediyor. Belediyelere kayyum atanması, Alevi inancına mensup halkımızın katliam tehditlerine maruz kalması, işçi, emekçilerin sefaletle sınanması, kadınlara yönelik baskılar hız kesmeden sürüyor” denildi.

Açıklama “Bugün demokrasi, barış, adalet, özgürlük için mücadele etmek gerekmektedir. Bu yüzden Sivas katliamında katledilenleri sahiplenmek, yeni saldırıların önünü almak için mücadele etmeliyiz. Yaklaşan 2 Temmuz tüm Alevileri, devrimci, demokrat, duyarlı kesimleri Madımak’ta olmaya devam ediyoruz. Madımak utanç müzesi olmalıdır” denilerek sona erdi.

Açıklama sırasında “Katil Devlet Hesap Verecek” sloganlaı atılırken, polis sahneye müdahale etmeye çalıştı.Ancak kitle daha coşkulu bir şekilde “Baskılar Bizi Yıldıramaz” sloganları ile buna izin vermedi.

Açıklamanın ardından Alevi deyişleri söylenerek açıklama sona erdirildi.