Tüm dünya Corona Virüsü etkisi altında OHAL koşulları yaşarken, bu sabah HDP’li Batman, Silvan, Lice, Eğil ve Ergani belediye eşbaşkanları görevden alınarak yerlerine kayyum atanırken, evleri basılarak gözaltına alındılar.

Belediye binaları sabah saatlerinde polislerce ablukaya alınırken, belediyelerin önündeki caddeler trafiğe kapatıldı, belediyelere giden personeller de binalara alınmayarak evlerine gönderildi. Belediyelere kayyım atamalarıyla birlikte belediye eşbaşkanlarının da evlerine baskınlar düzenlendi. Evlerine baskın yapılan Batman Belediyesi Eşbaşkanları Mehmet Demir ve Songül Korkmaz, Silvan Belediye Eşbaşkanı Naşide Toprak, Eğil Belediye Eşbaşkanı Mustafa Akkul ve Ergani Belediye Eşbaşkanı Ahmet Kaya gözaltına alındı.

Batman Belediyesi’nin çevresi polis bariyerleriyle kapatılırken, belediye önündeki cadde trafiğe kapatıldı, polis ve zırhlı araçlarla ablukaya alındı. Belediye önünde duruma tepki gösteren HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran ile bir gruba polis saldırdı, salgından dolayı maske takmış olan en az 10 kişi darp edilerek gözaltına alındı.

Konu ile ilgili açıklama yapan HDP, “Partimiz halk sağlığını önceleyerek Newroz mitinglerini dahi iptal etmişken, belediyelerimizin halk sağlığını savunmak adına Korona Virüsüne karşı etkili çalışmaları, halkın mağdur olmaması için su faturalarının ertelenmesi gibi somut ve tüm kamuoyunun teveccühünü kazanan uygulamaları ortadayken, halk iradesini hedef alan, partimize yönelik girişilen bu yeni siyasi soykırımı kabul etmiyoruz.

Tüm dünyanın salgın hastalıkla mücadele ettiği şu zorlu günlerde dahi Kürtlere düşmanlığını göstermekten çekinmeyen bu alçakça girişimi nefretle reddediyoruz.

Demokrasi sağlığını tehdit eden bu zorba iktidar, halk sağlığını tehdit eden Korona Virüsünden bir farkının olmadığını dünyaya kanıtlamıştır” diyerek Kürtlere halka darbe hukuku uygulandığını vurguladı.

HDP herkese çağrı yaparak, bugünden itibaren her gün saat 20.00’da evlerinin pencere ve balkonlarına çıkıp kayyımı sloganlarla protesto edip gürültü eylemine başlamaya, araçlardan korna çalarak tepki göstermeye davet etti.

Böylelikle son yerel seçimlerde 65 belediye kazanmış olan HDP’nin 37’sine kayyum atanmış oldu.

Yine sabah saatlerinde Batman’da evine baskın yapılan Yeni Yaşam Gazetesi dağıtımcısı Serhat Bayık da gözaltına alındı. Ancak gözaltı gerekçesi öğrenilemedi.