Baharın ve kavganın müjdecisi Newroz, bu sene olağanüstü koşullarda geldi. Bir tarafta savaş, diğer tarafta baskılar, yasaklar, tutuklamalar... Tüm öfkenin ve isyanın biriktiği, doruk noktasına ulaştığı bahar günlerinde Corona Virüs salgını kasıp kavuruyordu.

Milyonların alanları doldurması planlanan Newroz, 20 Mart’an itibaren yerellerde etkinliklerle kutlandı.


Qamişlo

Rojava'daki ilk Newroz ateşini 20 Mart günü Qamişlo kentinde çocuklar yaktı. Bu ilk Newroz ateşi sınır hattı boyunca yandı. Yakılan ateşler etrafında küçük gruplar halinde kutlamalar yapıldı, halaylar çekildi.


Kobane

Kobanê kent merkezi ve bağlı köylerinde ateşler yakılırken, onlarca araçlık konvoylarla turlar atıldı.


Şehba

İşgal nedeniyle yerinden yurdundan olan Afrinliler, Şehba’da yaktı Newroz ateşlerini. Bir çok yerde ateşle Newroz ve Efrîn yazan küçük gruplar, devrim şarkıları eşliğinde halay çekti.


Süleymaniye

Güney Kürdistan’ın Süleymaniye bölgesinde onlarca noktada Newroz kutlaması gerçekleşti. Şari Ciwan, Kurdsat, Şeyh Muhyeddin, Filkey Desteke başta olmak birçok mahalle, meydan ve tepelerde ateşler yakıldı.

En büyük kutlama Yurtsever Gençlik hareketi tarafından Süleymaniye kent merkezindeki Filkey Desteke olarak bilinen dört yolda yapıldı. Mahalle halkı da ateşin etrafında toplandı. Gençler ve mahalle sakinleri ateşin etrafından halaylar çekerek Newroz bayramını kutladı.


Amed

Amed’de koronavirüs salgının nedeniyle kutlamalar kitlesel olarak, miting şeklinde yapılmadı. Merkez Bağlar, Kayapınar, Yenişehir ve Sur ilçelerinde kutlanan Newroz etkinlikleri renkli görüntüler oluşturdu. Kornalar ve sloganlar yükseldi. Işıklarını açıp kapatanlar da, Newroz kutlamalarına katıldı. Ayrıca balkonlardan meşale, havai fişek, alkış, zılgıt ve şarkılar eşliğinde halay çekildi

Kayapınar ilçesinde parklarda ateşler yakıldı, meşalelerle Newroz kutlaması yapıldı.

Sur ilçesi İskenderpaşa Mahallesi’nde ateşler yakıldı havai fişekler atıldı. Bazıları evlerinde ışıklarla etkinliğe katıldı. Polis bir çok noktada kutlamaları engellemeye çalıştı.


Mardin

Mardin merkez ve ilçelerinde saat 20:20 itibari ile kutlamalar tüm mahallelere yayıldı. Nusaybin, Kızıltepe, Savur, Artuklu, Derik ve Ömerli ilçeleri en yoğun kutlama merkezleri oldu. Pencere ve balkonlarının yanısıra çatılara da çıkan Kürt halkı, balkonlarında yaktı Newroz ateşlerini. Onlarca kişi, sokaklarda ateş yakarak kutlamalar yaptı. Kızıltepe Üçyol'da yakılan ateşe polisler TOMA ile müdahale ederek söndürdü.


Şırnak

Cizre ilçesi başta olmak üzere Şırnak merkez ve diğer ilçelerinde halk Newroz’u evlerinde kutladı. Cizre’nin Cudi Mahallesi’nde 3 farklı noktada sokak ortasında saatler 20.20’yi gösterirken ateşler yakıldı.


Siirt

Siirt kent merkezde bir araya gelen bir grup havai fişeklerle Newroz’u kutladı. Grup “Gençlik Apo’nun fedaisidir”, “Bijî Serok Apo” sloganı attı.

Batman

Tüm mahallelerde havai fişeklerle kutlama yapılırken, bazı mahallelerde ateşler yakıldı.


Van

HDP il binası bahçesinde sembolik bir ateşle Newroz kutlaması yapıldı. Bir çok ilçede de halk balkonlarına çıkarak ya da sokaklarda kutlamalara katıldı.


Urfa

Urfa merkez Karaköprü, Hilvan, Bozova ve Suruç ilçelerinde halk evlerinin önünde, balkonunda, mahallesinde, dağda çakmak çakarak, kâğıt yakarak, alkış çalarak Newroz’u kutladı.


İstanbul

HDP’nin çağrısıyla 20 Mart günü saat 20.20’de evlerinin balkon, pencere ve çatılarına çıkan halk yaktıkları ateş, kibrit, meşale ve havai fişeklerle Newroz’u kutladı.


Kocaeli ve Tekirdağ’da da Newroz, büyük bir coşku ile kutlandı. Adana, İzmir, Aydın, Manisa ve Muğla’da da benzer kutlamalar yapıldı.



Maxmur

Va 21 Mart Newroz günü Maxmur mülteci kampında 42 noktada Genç Kadınlar Hareketi ve Maxmur Gençlik Hareketi öncülüğünde Newroz ateşleri yakıldı. Kamp içerisinde de her evin önünde ve meydanda ateşler yakıldı


Amed

Amed'in Bismil, Silvan, Lice ve Dicle ilçelerinde halk, Newroz'u meşale ve lastik yakarak kutladı. Havai fişek gösterilerinin yapıldığı kutlamalarda, sık sık sloganlar atıldı.


Kandil

Kandil'de tüm köylerde, yüksek tepelerde Newroz ateşi yakıldı. Gerillalarsa gecenin geç saatince dağların doruklarında Newroz ateşini yaktı.


Urfa

Urfa’ya bağlı Halfeti, Birecik ve Viranşehir ilçe merkez ve kırsal mahallelerinde küçük guruplar halinde bir araya gelen halk Newrozu kutladı.


Halfeti

Halfeti’nin Karaotlak Mahallesi’nde bir araya gelen gençler, tüm ilçe merkezinde görülecek şekilde Newroz ateşi yaktı; uzun bir süre ateşin etrafından halaya durdu.

 

Birecik

Birecik’in Meydan, Yeşildağ, İnnaplı (Ennap) ve Bağlarbaşı (Sorik) mahallelerinde küçük gruplar halinde Newroz ateşi yakıldı. Havai fişekler patlatıldı, zılgıtlar ve alkışlar eşliğinde halay çekildi.

 

İdil

Şırnak’ın İdil İlçesine bağlı Sulak Köyü’nde Newroz kutlayan köylülerin yanına gelen askerler, insanların evlerine girmesini isteyerek havaya ateş açtı.


Kars

Pazarcık beldesinde ise soğuk havaya aldırış etmeden dışarı çıkan Kürt halkı, yaktıkları Newroz ateşi etrafında halaya durdu.


Amed

Merkez Bağlar ilçesinde bulunan Newroz Parkı’nda toplanan bir grup genç, tüm uyarılara rağmen davul ve zurna eşliğinde Newroz kutladı. Alanda bir süre halay çeken gençler, polis müdahalesi ile dağıldı.