HDP’li belediyelere kayyum atamaları sürüyor.

19 Ağustos’ta Amed, Van ve Mardin Büyükşehir belediyelerine kayyum atanması ile başlayan süreçte, en son dün Kızıltepe Belediyesi’ne kayyum atanması ile birlikte 15 belediyeye ulaşmış oldu. HDP’li seçilmiş belediye başkanlarından 6’sı da “KHK”lı oldukları gerekçesi ile 31 Mart seçimlerinden sonra mazbatalarını alamamışlardı.

Demokrasi Nöbetleri, oturma eylemleri, yürüyüş ve basın açıklamalarıyla kayyum atamaları haftalar boyu protesto edildi, imza kampanyaları başlatıldı.

Ağustos ayında üç belediyeye kabbum atanmasının ardından Diyarbakır Kulp’ta da 12 Eylül günü yaşanan patlama sonrası tutuklanan belediye eşbaşkanlarının yerine ilçe kaymakamı kayyum olarak atanmıştı.

18 Ekim günü tutuklanan Hakkari, Nusaybin ve Yüksekova belediye eşbaşkanlarının yerine belediyelere kayyum atandı. Hemen ardıdnan 22 Ekim günü gözaltına alınmış olan Kayapınar, Bismil, Kocaköy, Erciş ilçe belediyelerinin eşbaşkanları görevden alınarak yerlerine kayyum atandı.

Aynı gün, görevden uzaklaştırılmış olan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı ve diğer eşbaşkanlar “Örgüt üyesi olmak", "Örgüt propagandası yapmak" suçlamalarıyla tutuklandı.

29 Ekim günü Cizre Belediyesi’ne kayyum atandı. “Geçici olarak görevden uzaklaştırılma” gerekçesi de Cizre Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Zırığ’ın yargılandığı bir dava ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle hakkında soruşturma açılması oldu. Zırığ’ın yerine yine kaymakam kayyum olarak atandı.

2 Kasım günü de Saray Belediye Eşbaşkanı Caziye Duman’ın, gözaltına alınmasının ardından görevinden alınarak yerine kayyum atandı.

En son 4 Kasım günü (dün) İçişleri Bakanlığı’nın Mardin'in Kızıltepe Belediyesi Eşbaşkanı Nilüfer Elik Yılmaz'ı görevden almasının ardından İlçe Kaymakamı yerine kayyum olarak atandı. Valilik Eşbaşkan Yılmaz'ın hakkında açılan soruşturmalardan kaynaklı görevden uzaklaştırıldığını söyledi.