Sarıgazi’de “Yeni Gezi” Korkusu

Sarıgazi’de 4 Temmuz günü gerçekleştirilmesi planlanan “Çocuk İstismarına Hayır” yürüyüşüne polis, İstanbul Valiliği kararını gerekçe göstererek izin vermedi. Bir polisin, “Gezi de iki üç ağaçtan çıkmıştı, buradan da devlete yönelik olaylar çıkabilir” demesi, sorumluların halkın öfkesinden ne kadar korktuğunu gözler önüne serdi.

Yürüyüşe saatler kala Vatan İlköğretim Okulu önünde ve çevresinde yoğun bir polis ablukası oluşturuldu. Toplanmalar sırasında DÖB’lü öğrencilere GBT ve çanta araması yapan polis, Denizlerin resminin olduğu dövize Denizlerin “suç unsuru” oluşturduğu bahanesiyle el koydu.

Eylem komitesi, polisin yürüyüşe izin vermemesi üzerine basın açıklaması gerçekleştirmeye karar verdi. Basın açıklamasına Aziz Nesin’in “Öyle Bir Ölsem” şiirinin dizeleri okunarak başlandı. Bugün yaşanan, çocuklara yönelik istismar ve tecavüzlerin sorumluları “Çok eşlilik, çocuk gelinler, kadınların bedeni üzerine fetvalar çıkaran, kendilerini din adamı olarak tanıtan din simsarları bugün yaşanan çocuk istismarları, taciz ve tecavüzlerinin yegane sorumlularıdır” sözleriyle teşhir edildi.

Açıklamanın devamında, “Bizleri umutsuzluk, çaresizlik ve korkuya teslim etmeye çalışanlara, idam ve hadım gibi insanlık dışı ve sahte çözümlerle gündemi geçiştirmeye çalışanlara bir kez daha söylüyoruz; Karanlığınıza teslim olmayacağız! Sizin doğa, kadın ve çocuk düşmanlığınıza alışmayacağız, normalleştirmeyeceğiz! Hesap soracağız!” denildi.

Basın açıklamasına halkın ilgisi yoğundu. Polisin yürüyüşü engellemek için gerekçe gösterdiği valilik kararına esnaflar ve halk tepki gösterdi.