< “1 Mayıs Alanı Taksimdir, Tutuklananlar Serbest Bırakılsın”

1 Mayıs günü Taksim’e çıktıkları için gözaltına alınan ve Terörle Mücadele Şubesi’nde 7 günlük gözaltından sonra tutuklanan Mücadele Birliği okurları Gamze Nihal İyidoğan ve Ezgi Yergin için İHD’de bir basın açıklaması düzenlendi.

“1 Mayıs Alanı Taksimdir, Tutuklananlar Serbest Bırakılsın Mücadele Birliği Platformu/ Devrimci Öğrenci Birliği” pankartının asıldığı basın açıklamasında, ilk olarak Mücadele Birliği adına konuşma yapılarak, polisin Taksim’deki her tür ablukasına rağmen sabah erken saatlerde pankart açıldığı söylendi.

Öğle saatlerinde pankart açarak Taksim'e girmek isteyen 5 okurlarının daha polis saldırısıyla gözaltına alındığını; Pınar Kara, Doğukan Türüt, Hıdır Devrim, Süleyman Çakmak, Ali Ekber Erarslan 7 gün Vatan Caddesi'nde Güvenlik Şube'de tutulduktan sonra Adliyeye çıkarıldıktan sonra yurtdışına çıkış yasağıyla serbest bırakıldıklarını da hatırlattılar.

“Devrimcilere, demokratlara, kadınlara, öğrencilere, akademisyenlere, gazetecilere, tutsaklara, Kürt halkına… Kısaca toplumun dinamik, ilerici her kesimine yöneliyor devletin okları.

Gamze Nihal İyidoğan, genç bir emekçi kadın. Ezgi Yergin, Marmara Üniversitesi’nden devrimci bir öğrenci, DÖB'lü bir öğrenci. Her tür baskıya, saldırıya, yasaklara karşı sesini yükselten, halkların özgürlüğü için çarenin devrim olduğuna, sosyalizm olduğuna inanan yüzbinlerce genç kadından ikisi. Kendisine karşı yükselen hiçbir sese tahammül edemeyen, her tür başkaldırıyı ezme refleksinde olan sermaye sınıfının zindana attığı yüzbinlerce genç kadından ikisi…” denilen açıklama, “Baskıları, saldırıları kar etmeyecek. Her zindana atılanın, her ölümsüzleşenin yerini yenileri alacak, taa ki kurdukları korku imparatorluğu çökene dek” diye sonlandı.

Devrimci Öğrenci Birliği (DÖB) adına yapılan açıklamada da Marmara Üniversitesi öğrencisi arkadaşları Ezgi Yergin’in Taksim’e çıktıkları vurgulanarak “Faşizm kendinden olmayanı, kendisi gibi düşünmeyeni, istediği şekilde davranmayanları baskı altına almaya, sindirmeye, iktidarını baki kılmak için saldırmaya devam ediyor” dediler.

Öğrenciler açıklamalarında “Üniversiteler dizginsiz bir gericilik ile donatılıyor, bilime dair ne varsa tasfiye ediliyor, üniversiteler gericiliğin merkezleri haline getirilmeye çalışılıyor. Sermayeye üniversiteleri daha kolay peşkeş çekebilmek için bugünlerde üniversitelerin bölünmesi tasarı olarak mecliste görüşülüyor. Öğrenci gençlik tıpkı işçi sınıfı, emekçiler, kadınlar gibi okların yöneldiği bir konumdadır. Fakat faşizm saldırmaya devam ederken karşısına yeni dinamikler mücadeleye atılmakta, faşizme karşı mücadeleyi yükseltmektedir. İşte Taksim iradesinin gösterilmesi ve devletin, dinci faşizmin hışmına uğraması da halkların, gençliğin sindirilememesinden ve mücadelenin giderek yeni ve daha militan şekilde gelişmesinden ötürüdür. 1968'de kurulup bugünlere kadar Denizlerin mirasını taşıyan ve 50.yılını kutlayan Devrimci Öğrenci Birliği olarak her daim işçi sınıfının yanındayız ve yanında olmaya devam edeceğiz. Denizler gibi işçi sınıfının kavgasının bir parçası olmaya ve devrimci cüret ve iradeyle mücadeleyi büyüteceğiz. Taksim'de işçi sınıfının kavga gününde eylem yaptıkları gerekçesiyle tutuklanan Marmara Üniversitesi öğrencisi yoldaşımız Ezgi Yergin ve Mücadele Birliği okuru Gamze Nihal İyidoğan serbest bırakılmalıdır. 1 Mayıs alanı Taksim'dir” dediler.

Ardından, Taksim’de pankart açtığı için gözaltına alınan Hıdır Devrim de söz alarak devrimci bir işçi olarak 77’de işçilerin katledildiği Taksim Alanı’na çıkmanın görevleri olduğunu söyledi ve Taksim’de pankart açtıklarında onlarca polisin saldırarak gözaltına alındıklarını, darp edildiklerini anlattı.

Açıklama, tutuklananların serbest bırakılması talebiyle sona erdi.

Basın açıklamasının ardından İHD’den çıkan Mücadele Birliği okuru ve DÖB’lü öğrenciler sivil polis tarafından çevrildiler ve ellerindeki ozalit pankartta ne yazıldığı soruldu. Pankartı açtıran polisler, fotoğraf çektikten sonra ayrıldılar.