< “Asla Biat Etmeyen Sosyalist Basın Geleneğinin Takipçisiyiz”

Etkin Haber Ajansı (ETHA), bugün İHD’de bir basın açıklaması yaparak, ajans çalışanlarının evlerinin basılarak gözaltına alınmasını protesto etti.

ETHA editörü Semiha Şahin ve muhabirleri Pınar Gayıp ile Adil Demirci, 13 Nisan’da günün ilk saatlerinde gece evlerine yapılan baskınla gözaltına alınarak emniyet müdürlüğüne götürülmüştü.

Yapılan basın açıklamasını ETHA Haber Müdürü Derya Okatan yaptı, dosyaya gizlilik kararı getirildiği için detayları öğrenemediklerini söyledi. AKP’nin özgürce yazan kalemlerden korktuğu söylenen açıklamada, 13 Nisan akşamı da Kadıköy’de haber takibi yapan muhabirleri Ömer Akın’ın da darp edilerek gözaltına alındığını söyledi.

İlk kez böyle bir iktidar baskısıyla karşılaşmadıklarını belirten Okatan, “2012 ve 2013 yıllarında ajansımız iki kez basıldı, yazılı ve dijital tüm arşivlerine, fotoğraf makinesi ve kameralarına el konuldu. Her seferinde dayanışmayla sıfırdan başladık. Bugüne kadar onlarca çalışanımız gözaltına alındı, hapsedildi. Şu anda editörümüz İsminaz Ergün ile muhabirlerimiz Havva Cuştan ve Ali Sönmez Kayar cezaevinde. İki editörümüz hakkında açılan davalar ve verilen hapis cezalan nedeniyle gazetecilik yapma koşulları ortadan kaldırıldı. Ajansımızın internet adresine erişim engeli iki yıldır sürüyor, sosyal medya hesaplarımız sürekli kapatılıyor, sansürleniyor” diyerek asla biat etmeyen sosyalist basın geleneğinin takipçisi olduklarını söyledi.

Söz alan Avukat Gülhan Kaya ise müvekkillerinin dosyasında gizlilik kararı olduğu için bilgi alamadıklarını, ama iktidara yakın basın organlarına verilen bilgilerden sosyal medya nedeniyle gözaltına alındıklarını öğrendiklerini söyledi.

Basın açıklaması soruların ardından sonlandırıldı.