Ankara'da 30 Mart Cuma günü saat 10.00'da Devrimci Öğrenci Birliği (DÖB) ve Yeni Demokrat Gençlik (YDG), Kızıldere'de katledilen siper yoldaşlarını "Kızıldere'den Efrin'e Sürüyor Mücadele" şiarıyla andılar. Anma, Karşıyaka Mezarlığı 2 No'lu Kapı'dan Mahir Çayan'ın mezarına sloganlar eşliğinde yürünerek başladı. Mezar başında 2 kurum da açıklama yaptı.

Devrimci Öğrenci Birliği açıklamada 30 Mart 1972’de yani bugünden tam 46 sene önce, yoldaşlarının ve siper yoldaşlarının, Deniz’in, Yusuf’un, Hüseyin’in idamını engelleyebilmek adına giriştikleri eylemde faşist devlet tarafından katledildiği ve bu katliamın bizim için siper yoldaşlığının ve devrimci dayanışmanın en güzel örneklerinden birini vermesi açısından önemli olduğu vurgulandı.

"Bu topraklarda iktidara gelen faşizmin, ayağının tozuyla yaptığı ilk büyük katliam olması açısından da önemlidir. 12 Mart 1971 askeri darbesiyle ülkemizde faşizm iktidara gelmiş ve gerici burjuva diktatörlüğünden miras olarak aldığı baskı ve terörü nasıl katlayarak devam ettireceğini de ilan etmiştir. O günden bugüne devrimciler halka karşı olan görevlerini halkla beraber yapmaya devam ettikçe faşizmin de halka olan düşmanlığı ve katliamların boyutu günden güne artmıştır" diye devam eden açıklamada, o günlerden 80 darbesine ve 90’lara kadar faşizmin baskılarının ve katliamlarının nasıl katlanarak arttığı belirtildi.

"5 Haziran 2015’te Diyarbakır patlamasıyla başlayan 20 Temmuz Suruç’la, 10 Ekim Ankara Katliamıyla devam eden ve en son da Efrin’de devam eden bu kanlı süreç, işte bu tarihsel sürecin içinden çıkmış bu tarihsel sürecin devamı olarak tezahür etmiştir. İşte bu nedenle, günümüzde faşist devletin uyguladığı katliamlar ve savaş politikasını bu temelden ele almak zorunda ve bu temelde bir mücadele örmek zorundayız: Mahirler nasıl Denizler için canından olmayı göze aldılarsa bizler de, aynı şekilde, yanı başımızda katledilmeye çalışılan Kürt halkı için Efrin’de o şekilde göze almalı ve mücadeleyi o şekilde büyütmeliyiz. Devrimci dayanışmanın ve siper yoldaşlığının en güzel örneklerinden birini 30 Mart 1972’de gösteren Mahirlerin mücadelesi mücadelemize bu açıdan ışık tuttuğu kadar güzel, bu açıdan bizi aydınlattığı ölçüde anlamlıdır. Mahirlerin mücadelesi bitmedi, Onların mücadelesi bugün de aynı cüret, özveri ve fedakarlıkla Efrin’de sürüyor ve zafere kadar da sürmeye devam edecek" denilerek açıklama sonlandırıldı.

Yeni Demokrat Gençlik ise katledilen THKPC ve THKO'luların devrimci dayanışmanın kilometre taşlarından biri olduğunu belirtti, "Biz buraya ölmeye değil dönmeye geldik" diyen ON'ların kararlılığın ve bağlılığın sembolü olduklarını söyledi. “Mahir Çayan ve arkadaşlarının yaktığı direniş meşalesinin ateşi mücadelemiz içinde yanmaya devam etmektedir” diye devam eden açıklamada Kızıldere'nin Efrin’le olan bağlantısına dikkat çekildi. Açıklama "Bizler Mahirlerin, Denizlerin, İbrahimlerin bizlere bıraktığı bayrağı yapılan tüm baskı ve saldırılara karşı daha da yükseklere kaldırarak ON'ların yolunda verdiğimiz mücadelemizi zafere ulaştıracağız" diye sonlandı.

Kızıldere Anması sonrası Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın mezarları ziyaret edildi. Ve burada da siper yoldaşlığının önemi vurgulandı. Daha sonra tekrar 2 no'lu kapıya sloganlar eşliğinde tekrar yürünerek etkinlik sonlandırıldı.

Etkinlik boyunca, "ON'lar Yaşıyor Komünistler Savaşıyor", "Kızıldere'den Efrin'e Sürüyor Mücadele", "Kızıldere Son Değil Savaş Sürüyor", "Devrim Savaşçıları Ölümsüzdür", "Yaşasın Siper Yoldaşlığı", "Faşizmi Döktüğü Kanda Boğacağız", "Katil Devlet Hesap Verecek", "Kahrolsun Faşizm Yaşasın Mücadelemiz", "Bedel Ödedik Bedel Ödeteceğiz" sloganları atıldı.

Ankara DÖB