Devrimi, dünyanın devrimci dönüşümünü her şeyin başına koyan, tüm ömrünü proleter devrime adayan Büyük Ekim Devriminin devriminin mimarı Lenin’in ölümsüzleşmesinin 100. yılı. Dolayısıyla, bu yaşadığımız 100 yıl da, Lenin Yüzyılı oldu.

Dünya proletaryasının büyük önderinin ölümünün 100. yılına girilirken, Lenin’in pratik ve teorik mirasından günümüze ilişkin sonuçlar çıkarmak görevi önümüzde duruyordu.

Biz, bu büyük esere, mimarının ölümünün 100. yılında, Yeni Dönem Yayıncılık olarak ufak bir katkı sunmak için yola çıktık. 2024’e uluslararası konuklarla birlikte Lenin’i ve Leninizmi çeşitli açılardan ele alacağımız bir “Lenin Yüzyılı Sempozyumu” ile başlayalım istedik.

Başta, bu dönem Lenin için neler yapabiliriz, O’nun mirasını taşımak, anlatmak, paylaşmak ve dersler çıkarmak için neler yapmalıyız diye düşündük ve bunun ilk adımı olarak dünyanın ve ülkemizin çeşitli yerlerinden marksist, leninist, sosyalistlerle bir araya gelerek Lenin üzerine bir sempozyum yapma fikri çıktı ortaya. Lenin’in ve Ekim Devrimi’nin dünya devrimine neler kattığını ve bundan sonra da neler katabileceğini konuşalım, tartışalım istedik.

Bunun üzerine uluslararası alanda ve Türkiye’de çok çeşitli kesimlerle, siyasi partiler, sendikalar, dernekler ve kendini soldan, emekten yana konumlandırmış aydınlarla görüşerek davet ettik. Dünyanın farklı yerlerinde olup güvenlik vs sebepleriyle katılamayanlar da oldu, yaş-sağlık vs sorunlarla gelemeyeceklerini üzülerek bildirenler de, zindanlarda oldukları için fiilen gelemeyenler de oldu. Yürekleri yanımızda olup gelemeyen, ama söyleyecek sözü olan pek çok kişi de videoları, mesajları ile sempozyumumuzda yanımızda yer alacaklarını açıkladılar.

Örneğin Güney Kore’den ABD’ye Kıbrıs’a, İngiltere’den Filistin’e, Gürcistan’a, Rusya’ya kadar çok sayıda konuğumuz olacak bu sempozyumda.

Güney Kore’den Halkın Demokrasi Partisi bir delegasyonla katılıyor, İngiltere’de Büyük Britanya Komünist Partisi ML’ten başkan yardımcısı Joti Brar aramızda olacak. ABD’de Workers World Parti’den, Rusya’da Moskova Komünist Uluslararası Tugay’dan Gürcistan Sosyalist Platform’dan konuklarımız var.

Birkaç ay önce Fransa’dan sınır dışı edilen FHKC’li Meryem Abu Dakka da programımızda yer alıyor. 70’li yıllardan bu yana Türkiye’de devrimci mücadele yürüten Ergun Adaklı ve Cuma Şat da konuşmacılarımız arasında. Aydın ve yazarlarımızdan hepimizin tanıdığı Volkan Yaraşır, Sibel Özbudun da bizlerle olacak. Sendikacılar Başaran Aksu, Şahin Başaraner, Ülkü Şeyda konuklarımız arasında.

Devrimin Diyalektiği, Ekim Devriminin Tarihsel Deneyimi ve 21 yüzyıl Devrimlerine Etkileri, Emperyalizm ve Savaş, İşçi Sınıfının Uzlaşmaz Mücadelesi Ve Lenin, Lenin'de Sosyalizm, Türkiye Tarımının Kapitalistleşmesine, Rusya'da Kapitalizmin Gelişmesi Yoluyla Bakmak, Devrimin Güncelliği ve Leninist Örgütün Gerekliliği, Devrimci Öznenin (işçi sınıfının) Tarihteki Rolü, Lenin ve Kadınların Kurtuluşu, Lenin'de Devrimci Gençlik Örgütlenmesi, Sovyetler Sonrası Dönemde Anti-Komünizm diyerek kabaca sempozyum konularını özetleyebiliriz.

Burada iki gün boyunca mümkün olduğu kadar çok kesimin sesini taşımaya çalışacağız. Soru cevaplarla, video bağlantıları ve zindanlardan mesajlarla da devrimci tutsakların sözlerini taşıyacağız. Herkesi buraya gelerek, sempozyumumuzu izlemeye davet ediyoruz.