< Basel’de “Siyasi Tutsaklara Özgürlük”

Türkiye ve Kürdistan'daki hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek ve serbest bırakılmalarını talep etmek için, İsviçre'nin Basel kentinde bir eylem düzenlendi.

Bugün 15.00’da ClaraPlatz önünde toplanan, aralarında Mücadele Birliği’nin de olduğu Türkiye ve Kürdistanlı siyasi yapıların organize ettiği eylemde, Almanca ve Türkçe “Hasta Tutsaklar Ölüme Terk Edilemez” pankartı açıldı ve açıklama Almanca okundu.

İHD’nin cezaevlerine ilişkin raporuna yer verilen açıklamada Türkiye cezaevlerinde 651'i ağır olmak üzere bin 517 hasta tutsağın bulunduğu hatırlatılarak Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nün, 2 Ocak 2023 tarihinde yayımladığı genelgeye dikkat çekildi.

“Hasta mahkumlar Türk cezaevlerinde ölüme terk ediliyor, derhal serbest bırakın” denilen açıklamada İHD verilerine göre cezaevlerinde 651'i ağır olmak üzere 1.517 hasta tutsak olduğu, 1.500'den fazla tutsağın kanser, kalp, akciğer veya diğer kronik hastalıkları olduğu, yaşlı, bağımsız yaşayamayan, hatta yatalak durumda olan yüzlerce tutsağın tutulmaya devam ettiği hatırlatıldı. Hasta tutsakların tedavi görmesinin engellendiği gibi, "hapishanede kalabilir" yazan adli tabip raporuyla da serbest bırakılmadıkları söylendi.

Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, 2 Ocak 2023 tarihinde yayınladığı genelgeyle, kalıcı hastalık, engellilik ve yaş nedeniyle cezaların hafifletilmesi veya iptaline ilişkin yeni kriterler getirdi. Genelgenin yayımlanmasından bu yana, 2 Temmuz 1993'te 33 kişinin diri diri yakıldığı Sivas katliamının sorumluları ile 1990'lı yıllarda yüzlerce insanı işkenceyle katleden Hizbullah çetesinin üyelerinin kimlikleri belirlendi. elleri ve ayakları bağlanarak kendilerini evlere gömdüler, insanların kafalarına beton çiviler çaktılar, serbest bırakıldılar.

Ancak ağır hasta olan devrimci tutsaklar serbest bırakılmıyor. Cezaevlerinde yaşamlarını tek başına sürdüremeyen yüzlerce ağır hasta tutsağın tahliye edilmemesi yaşam hakkının ihlalidir.

İHD’nin verilerine göre 2022'de 78, 2023'ün ilk yedi ayında ise 35 tutsak hayatını kaybetti. Açıklamada Bakırköy zindanında Fatma Tokmak ve Fatma Özbay, Metris’te bulunan Ergin Aktaş, Delil Bozkurt ve Diyarbakır Zindanından Fırat Nebioğlu’nun sağlık durumları aktarılarak, zindanlardaki durum özetlendi.

Açıklama, “Faşist devletin izlediği politika, rehin alınan devrimci tutsakların öldürülmesidir. Cezaevlerinde hasta mahpusların baskı, işkence ve haklarının istismarı aynı zamanda sağlığa erişim hakkını da içermektedir. Sağlığa erişim hakkı bir insan hakkıdır.

Yaşam mücadelesi veren tüm hasta tutsakların derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.

Tedavi bir haktır, engellenmemelidir! Siyasi tutsaklara özgürlük” denilerek sonlandı. Eylem, sloganlarla sona erdi.