"Ergin Aktaş Serbest Bırakılsın"

 

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 614. F Oturması'nda Mersin R Tipi Zindanı'nda tutsak Ergin Aktaş'ın sağ elinin diresekten, sol elinin bilekten engelli olduğunu ve bir çok hastalığı bulunduğunu belirterek serbest bırakılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu hasta tutsakların tedavilerinin sağlanması ve zindanlarda yaşamını sürdüremeyecek olan tutsakların serbest bırakılması talebiyle bu hafta 614. F eylemini Ergin Aktaş için gerçekleştirdi.

 

"Tutsakların Hastalıkları Ve Ölümler Artıyor Yetkililer Sessizliğini Koruyor"

Basın açıklamasını okuyan Meryem Bars 2023 yılının son F OTURMASI’nı gerçekleştirirken giderek artan ve çözümsüzlüğe sürüklenen sorunların tutsakların yaşamında giderek daha fazla risk oluşturduğunu vurgulayadı. Giderek artan ağır hastalıklar ve tutsakların ölümlerinin bu durumu bütün çıplaklığı ile gözler önüne serdiğini ifade eden Bars, bu alanda çalışan insan hakları ve hukuk örgütlerinin duruma defalarca dikkat çektiği halde, yetkililerin sessizliklerini korumaya devam ettiklerini söyledi.

Tutsakların sağlık ve yaşam haklarının korunması, hapsetmenin ezaya dönüştürülmemesi, mahpusların insan onuruna aykırı muamelelerden korunmasının devletin yasa ve uluslararası sözleşmelerle tanımlanmış açık sorumluluğu olduğunu belirten Bars, 2023 yılında hasta tutsaklar bakımından çözülmeyen tedavi ve sağlığa erişim sorunlarının ve ağır hastalık, engellilik, yaşlılık ve benzeri durumlarda tutsakların infazının ertelenmesi gibi ve zindanlarda devam eden tüm hak ihlallerinin, 2024 yılında yasa ve insan hakları ilkelerine uygun olarak çözüme kavuşturulması için yetkililere çağrıda bulundu.

Meryem Bars Metris R Tipi hapishanesinde tutulan engelli ve ağır hasta mahpus Ergin Aktaş’ın sağlık durumunu paylaştı.

2011 yılından bu yana tutuklu bulunan ve halen Metris R Tipi hapishanesinde tutulan Ergin Aktaş'ın sol eli dirsekten, sağ eli ise bilekten itibaren olmayan, tek başına öz bakımını ve kişisel ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda, engelli bir tutsak olduğunu aktaran Bars, bu engelinin yanında KOAH hastası olduğunu ve bu hastalıklara bağlı sorunları ve rahatsızlıklarının devam ettiğini söyledi.

 

"Tek Kişilik Hücrede Başka Hastalıklara Yakalandı"

Tutuklanmasından itibaren hapishane hapishane gezdirilen Ergin Aktaş'ın, İzmir Menemen R Tipi Hapishanesi’nde sıcak su, hijyen ve havalandırma problemleri olan, penceresi açılmayan tek kişilik bir Hücrede uzun süre tutulduğunu, bu sürede KOAH ve mantar hastalığına yakalandığına dikkat çekti.

 

"Serdal Ergin'in Eli, Ergin Serdal’ın Ayağı Oldu"

Meryem Bars Ergin Aktaş'ın yaşadığı süreci "Ergin Aktaş, Metris R Tipi Hapishanesi’ne sevk edildiğinde de tek kişilik odada tutulmuş, üç kişilik odaya geçebilmek için açlık grevi yapmak durumunda kalmıştır. Uzun süreden beri felçli, diğeri neredeyse yatalak durumdaki hasta iki mahpusla beraber, birbirlerine bakarak hayatta kalmaya çalışmışlardır. Halen tekerlekli sandalyede olan Serdal Yıldırım’la aynı hücrede tutulmakta. Ergin Serdal’ın ayağı olarak, Serdal’da Ergin’in eli olarak yaşamaya çabalamaktadırlar" diyerek aktardı.

Tedavisinin dışarıda gerçekleştirilmesi ve engeli nedeniyle yapılan infaz erteleme başvurularına bağlı olarak 2013 yılından bu yana Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından ayrı ayrı altı defa ‘cezaevinde kalamaz’ raporu verilmesine karşın; emniyetten gelen ve Aktaş’ın “tehlikeli” olduğunu iddia eden “güvenlik” raporu nedeniyle serbest bırakılmadığını belirten Bars "Avukatı Gülizar Tuncer: Anayasa Mahkemesine başvuru yapıldığını, gelen ret kararı üzerine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne tedbir talebinde bulunulduğunu belirtmiştir.

 

"Ergin Aktaş Serbest Bırakılsın"

Sol eli dirsekten sağ eli ise bilekten itibaren olmayan ve engeli nedeni ile öz bakımını tek başına yapamayacak durumda olan KOAH hastası Ergin Aktaş’ın, hapiste tutulması, sağlık ve yaşamına ağır risk oluşturmaktadır" diyerek Ergin Aktaş'ın bir an önce serbest bırakılmasını istedi. Eylem "Hasta Mahpuslar Serbest Bırakılsın", "Ergin Aktaş Serbest Bırakılsın", "Tedavi Haktır Engellenemez", "İnsan Haklarıyla İnsandır" sloganları atılarak sona erdi.

Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız.