"Eşit Yurttaşlık Talebimizi Kabul Edin"

         Türkiye'nin dört bir yanından gelen Alevi dernekleri, Laik Eğitim, İnsanca Yaşam Demokratik Türkiye Mitingi için İstanbul Kadıköy'de buluştu.

           Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE), Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK), Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Cem Vakfı ve Anadolu Alevi Canlar Federasyonu'nun organize ettiği mitinge, aralarında Mücadele Birliği Platformu'nun da bulunduğu çok sayıda siyasi kurum da katıldı.

         Kadıköy Altıyol ve PTT önünde pankartları ve flamalarıyla toplanan kitleler, sloganlarla Kadıköy Rıhtım Meydana yürüdü.      Arama noktasında bayrak ve pankart sopaları alana alınmayan Mücadele Birliği Platformu da burada "Dinci Gericiliğin Kaynağı Faşizmi Yıkalım, Halk İktidarını Kuralım" bildirilerini dağıttı.

    Miting, alana giren örgütlerin selamlanması ve saygı duruşu ile başladı. "Faşizme Karşı Omuz Omuza" ve "Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz" sloganlarının sık sık atıldığı mitingde Zakirlerin deyişlerinin ardından ilk konuşma Alevi kurumlar adına ABF Genel Başkanı Mustafa Aslan tarafından yapıldı, hükümetin Alevisi olmayacakları vurgulandı.

      Aleviler adına ortak basın açıklaması, Seher Şengüllü Yılmaz ve Cuma Erçe tarafından okundu. Yıllardır Galatasaray Meydanı'nda direnen Cumartesi Anneleri selamlandı.

    Açıklamada "Ülkeyi yöneten ve milyonları açlığa, sefalete, işsizliğe mahkûm edenlere, toplumu kutuplaştıranlara, halkları ayrıştıranlara, inkarcılara, asimilasyonculara karşı bugün burada hep birlikte itiraz ediyoruz. Çerağlarımızı uyandırıp topluma ışık tutuyoruz. Birliği, beraberliği, kardeşliği, barışı haykırıyoruz.  inancından, kimliğinden, cinsel yöneliminden ve politik görüşünden dolayı ötekileştirilenler olarak AKP/MHP hükümetinin ve tekçi ve inkarcı siyasal iktidarın baskılarına boyun eğmiyor ve karanlığa  teslim olmayacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz.

        Omuz omuzayız. Zulmün zorbalığın, yobazlığın, gerici, şeriatçı, ırkçı politikaların… Faşizmin tam karşısındayız." Denildi.        "Suriye’de savaş suçu işleyenler Ortadoğu’da barış çağrısı yapamazlar. Biz Aleviler Suriye’ye alkış çalan, Gazze’ye ağıt yakan iki yüzlü bir tutum içinde olmayız. Savaşa hayır, barış hemen şimdi demeye devam ediyoruz. Bugün bu meydandan bir kez daha haykırıyoruz. Yaşasın barış, inadına barış… İnadına barış, inadına barış…" denilen açıklamada, tekçi eğitime, Çedes projesine, cemevlerinin Kültür Bakanlığına bağlanmasına da değinildi.

    "Kültür ve turizm Bakanlığına bağlı, Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kurarak, Dedelerimize maaş adı altında rüşvet teklif ediyorlar.  Hükümetin asimilasyon üssü haline gelen bu başkanlığı tanımıyoruz, kabul etmiyoruz. Devletin Alevisi olmayacağız. Dedelerimizi hükümetin memurları yapmayacağız. Retçi, inkarcı ve asimilasyoncu politikalarınızı, gerici, ırkçı, tekçi, dinci eğitim sisteminizi kabul etmiyoruz ve hep birlikte bu saldırılarınızı püskürteceğiz. Laik, demokratik, bilimsel, parasız ve anadilinde eğitim mücadelemizden asla vaz geçmeyeceğiz. Çocuklarımıza zulmediyorsunuz. Zorunlu din derslerini kaldırın…" denilen açıklamada şu talepler de sıralandı:

-Alevilerden gasp ettiğiniz dergahlarımızı, vakıflarımızı, ibadethanelerimizi gerçek sahipleri olan Alevilere teslim edin.

-Madımak otelini utanç müzesi haline dönüştürün ve tüm katliamlarla yüzleşin…

-Cem ibatetimiz, Cemevleri ibadethanemizdir nokta. Cemevlerimizi ve inancımızı anayasal güvence altına alın…

-Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi başkanlığını derhal feshedin…

Alevilerin açıklaması, "Unutmayın yoldaşlar ve inanın, biz kazanacağız. Er ya da geç ama mutlaka biz kazanacağız." Denilerek tamamlandı.  Miting, deyişlerle sona erdi.