"Ağır Hasta Tutsak Yusuf Akbaba Serbest Bırakılsın"

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 610. F Oturması'nda 31 yıldır tutsak ve ağır hasta tutsak Yusuf Akbaba'nın sağlık durumuna ilişkin bilgileri paylaştı. Tedavisi ve tahliyesi engellenen Akbaba'nın derhal serbest bırakılmasını istedi.

Hasta tutsakların tedavilerinin sağlanması, hal gasplarının son bulması için her hafta bir tutsağın sağlık durumuna ilişkin açıklama yapan İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu bu hafta ağır hasta tutsak Yusuf Akbaba'nın durumunu paylaştı.

59 yaşındaki Yusuf Akbaba'nın ileri derecede diyabet, yüksek tansiyon ve kalp hastası olduğunu, bu hastalıklarına bağlı ciddi görme kaybı yaşadığını ve iyileşmeyen yaralar nedeniyle ayaklarının üzerine basamamakta ve zorlukla yürümekte olduğu aktarıldı.

 

Kalp Krizi Riskine Rağmen 9 Aydır Tahliyesi Engelleniyor

"Akbaba, kişisel bakımı ve günlük hayatını devam ettirebilmek için dahi yardıma ihtiyaç duymasına ve her an kalp krizi geçirme riski bulunmasına ragmen tek kişilik bir hücrede tutulmakta, cezasını tamamladığı halde 9 aydır tahliyesi engellenmektedir" denildi.

Yeğeninin verdiği bilgiye göre; Adli suçlardan mahkum edilmiş mahpuslarla aynı bölümde tek kişilik bir hücrede tutulan Yusuf Akbaba ağır hasta. Kalp krizi riskine ve tek başına temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanmasına rağmen tek başına tutuluyor.

Şeker hastası olması nedeniyle ayaklarında iyileşmeyen yaralar var ve bu nedenle yürümekte zorlanıyor. Yüksek tansiyon hastası ama raporlu ilacı dahi verilmiyor. Doktoru belirttiği halde diyet yemekleri verilmiyor. Hapishanede keyfi hücre aramaları, yasaklar, kısıtlamalara maruz bırakılıyor. Hastane sevkleri ciddi bir sorun. Acil durumlarda bile çoğunlukla hastaneye götürülmüyor, götürüldüğü durumlarda ise reçete edilen ilaçları tam olarak verilmiyor.

Yusuf Akbaba Ekim ayında gönderdiği mektubunda durumunu şöyle aktarıyor “Tansiyonum çıkıyor, ilacım verilmiyor ve adli mahpuslarla aynı bölümde tutuluyorum. Gardiyanlar, adli mahpusları bana karşı kışkırtıyor, sürekli ölüm tehditlerinde bulunuyorlar. Ve tahliyemi 9 aydır kasıtlı bir şekilde engelliyorlar.”

 

Yusuf Akbaba Ölüme Mahkum Ediliyor

"Tutuklanmasının ardından gelişen ağır hastalıkları ile mücadele ederken tedavi yerine İzmir, Bursa, Siirt, Bolu, Ankara, Kırklareli, Eskişehir, Denizli Zindanlarına sürgün edilerek tedavisi engellenen, infaz erteleme talepleri reddedilen Akbaba, 30 yıllık cezasını tamamladığı halde 9 aydır tahliyesi engellenerek adeta ölüme mahkum edilmektedir" denilen açıklamada Akbaba'nın yaşam hakkının gasp edildiği belirtilerek bir an önce serbest bırakılması istendi.

610. F oturması "Yusuf Akbaba Serbest Bırakılsın", "Hasta Mahpuslar Serbest Bırakılsın","Tecrit Öldürür Dayanışma Yaşatır" sloganlarıyla sona erdi.