< “Biz Hakkını Arayan İşçileriz!”

İzmir Bergama’da Tarım-Sen’e üye oldukları için işten atılan Agrobay Seracılık işçileri eylemlerinin 90. gününde yine Agrobay Seracılık önündelerdi.

19 Kasım günü saat 16:00’da Agrobay Seracılık önünde toplanan işçiler “Agrobay Hakkımızı Ver”, “Agrobay İşçisi Yalnız Değildir”, “Agrobay İşçisi Köle Değildir”, “İşçiyiz Haklıyız Kazanacağız” sloganları attılar.

90 gündür eylemde olduklarını söyleyen işçiler “Biz 90 gündür burada eylemdeyiz. Bizler işten çıkarıldığımızı öğrendiğimiz gün yetkililerle görüşmek istedik. İnsan Kaynaklarından bizimle görüşmeye gelen yetkili bize ‘İşçi de benim, işveren de benim istediğimi yaparım’ dedi. Patron ise tazminatlarımızın 2 gün içinde verileceğini söyledi ama 90 gündür tazminatlarımızı almayı bekliyoruz. Gitmediğimiz yer, görüşmediğimiz insan kalmadı. Biz burada eylem yaptığımız için Albay bize hakaretler etti. ‘Siz eşkıya mısınız?” dedi. Biz hakkını arayan işçileriz. Bizi Kod-46 bahanesiyle işten çıkardılar. Bu yüzden tazminatlarımızı alamıyoruz, iş bulamıyoruz, çocuklarımız okuyor, borçlarımız var. Mağdur ediliyoruz, herkes bun göz yumuyor. Devlet şirketi koruyor. Burada eylem yaptığımız için bizi gözaltına alıyor, yanımıza desteğe gelen dostlarımızı gözaltına alıyor. Biz tüm bunlara rağmen pes etmiyoruz. Hakkımızı alana kadar eylemimize devam edeceğiz. Bedeli ne olursa olsun, tazminatlarımızı almadan buradan gitmeyeceğiz. Gözaltına alındığımızda jandarma arabasının camı kırıldığı için bize para cezaları vermişler. İstediğinizi yapın istediğiniz cezayı verin. Biz buradayız, hakkımızı alacağız.” dediler.

İşçilerin konuşmalarının ardından Tarım-Sen Başkanı Umut Kocagöz açıklama yaparak “Taleplerimiz açıktır, işçilerin Kod-46 ile işten atılmasının geri çekilmesini istiyoruz. Kod-46 ile atıldıkları için tazminat alamıyoruz, işsizlik maaşı alamıyoruz, işçiler başka yerlerde iş bulamıyorlar çünkü bu kod hırsızlık yapmak, şirket sırlarını ifşa etmek gibi şeyleri barındırıyor. Bu da iş arama sürecinde karşımıza çıkıyor. İkinci olarak tazminatların ödenmesini istiyoruz. Ve son olarak her ne kadar birçok işçi geri dönmek istemese de isteyenlerin işe geri dönmesini istiyoruz.” dedi.

Yaptıkları eylemin içeride kazanımlar sağladığını belitten Kocagöz “İçeride çalışmaya devam eden arkadaşlarımızla görüşüyoruz. Çalışma koşullarının iyileştiğini söylüyorlar. Servislerle ilgili sorunumuz vardı. İşçileri taşıyan servislerde can güvenliği yoktu, yeni servislerin getirildiğini biliyoruz. Her ne kadar henüz tazminatlar için verdiğimiz mücadeleden bir sonuç alamamış olsak da eylemimiz içeride kazanımlar sağlanmasının önünü açtı.” dedi.

Dikili Kadın Platformu ve Ayvalık Kadın Platformu da konuşmalar gerçekleştirerek işçilerin eylemini selamladılar. Eylem devam ettiği sürece yanlarında olduklarını ve olacaklarını belirterek “Agrobay İşçisi Yalnız Değildir” dediler. Eylem alkışlarla sona erdi.