“Yüreklerimizi Çıkarıp Öteki Halkların Yüreklerinin Yanına Koyacağız!”

İzmir'de Çağdaş Hukukçular Derneği ve İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri Filistin halkıyla dayanışma eylemi gerçekleştirdi.

18 Ekim günü saat 18:30'da İzmir Barosu önünde toplanan kitle sloganlarla Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerinden Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne yürüdü. Yürüyüş yolu boyunca "Nehirden Denize Özgür Filistin", "Filistin Halkı Yalnız Değildir", "Rojava'dan Gazze'ye Yeryüzüne Özgürlük", "Katil İsrail Filistin'den Defol", "Rojava Halkı Yalnız Değildir" sloganları atıldı.

Yürüyüş boyunca yapılan ajitasyonlarla İzmirliler eyleme davet edilirken, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını kınamanın yeterli olmadığı, Türkiye'nin Rojava'ya yönelik saldırılarının da protesto edilmesi gerektiği vurgulandı. Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne gelindiğinde İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri adına basın metnini İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz okudu. Yılmaz İsrail'in Filistin halkına uyguladığı şiddetten bahsederek "İki milyon kişinin yaşadığı ve her türlü şiddetin yaşandığı, Filistin’in kalan toprakları ve komşularıyla bağı kesilmiş, geçişler engellenmiş devasa bir hapishane haline getirilen Gazze'de, halkın tüm yaşam alanları topluca hedefe konularak elektrik, su kesintileriyle, gıda ambargosuyla, çocuklar dahil yüzbinlerce Filistinli ölüme mahkum edildi. Filistinli yaralıların tedavi edilmeyeceği açıklandı. Gazze'den çıkmak isteyenler Refah sınır kapısında bombalandı. Filistin Barosu binası, altyapı tesisleri, sağlık kuruluşları bombalarla yok edildi. Daha dün, yapılan bombalı saldırının hedef alındığı hastanede 500’e yakın kişinin öldürüldüğü, bir o kadar kişinin de yaralandığı ortadadır. Bugün, İsrail’in kara harekatına başladığına ilişkin haberleri alıyoruz." dedi.

Filistin halkının özgürlük mücadelesini sonuna kadar desteklemeye devam edeceklerini söyleyen Yılmaz "Bizler, İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri Bileşenleri olarak, Filistin halkı ile dayanışma içinde olduğumuzu bildiriyoruz. Filistin halkının devlet kurma hakkı ve Filistin Devleti tanınmalıdır. Savaşa karşı barışı, ölüme karşı yaşamı savunuyoruz. Yaşasın Filistin Halkının Özgürlük ve Bağımsızlık Mücadelesi!" dedi.

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri'nin ardından Çağdaş Hukukçular Derneği adına Erdoğan Akdoğdu basın açıklaması gerçekleştirdi. Akdoğdu ÇHD'nin Filistin halkıyla dayanışma içinde olduğundan onur duyduğunu vurgulayarak "ÇHD, İsrail ve müttefikleri tarafından gerçekleştirilen kara propaganda eliyle yalnızlaştırılmaya çalışılan Filistin halkının İsrail'in yerleşik sömürgeci devletine karşı verdiği mücadelede onlarla dayanışma içerisindedir. Bugün ortaya çıkan tüm şiddet fiillerinin sorumlusu 75 yıldır Filistin halkını katleden, işkenceye maruz bırakan, onlara eşit insan muamelesi yapmayan, topraklarını elinden alan, açlığa, susuzluğa, sefalete mahkum eden İsrail devleti ve onu cezasızlıkla ödüllendiren emperyalist saldırganlıktır." dedi.

Emperyalizmin Filistin'e soykırım saldırısına başladığını söyleyen Akdoğdu "Emperyalist saldırganlık Gazze’den ayrılmaya çalışan konvoylara dahi saldırmış ve hastane, ibadethane ve yaşam alanı bombalamayı açık şekilde ilan edecek derece pervasızlaşmıştır. Durum böyleyken İsrail rejimi bir kınama ile dahi karşılaşmazken emperyalist ülkeler İsrail’e askeri destek için adeta sıraya girmiş durumdadır." dedi.

Filistin halkının mücadelesini tartışmasız biçimde meşru gördüklerini belirten Akdoğdu "Çağdaş Hukukçular Derneği olarak, ırkçı rejimler ve işgal karşısında halkların kendi kaderini tayin hakkının ve yine her türlü araçla işgal karşısında direnme hakkının meşru olduğunun altını bir kez daha çizmek isteriz. Uluslararası hukuk tarafından dahi bu hak, yıllar içerisinde dünya halklarının kan ve canları ile bedel ödemeleri sonucu tanınmak zorunda kalmıştır. Bu bağlamda Filistin halkının direnişi tartışmasız şekilde meşrudur. Ezilen halkların haklarına öncelik veren ve zulme karşı adaleti ve kurtuluşu destekleyen bir hukuk örgütü olarak, dayanışmamızda kararlıyız. Bu nedenle; Gazze'den Kudüs'e, Batı Şeria'dan tarihi Filistin'e kadar İsrail devletinin sömürgeci şiddeti karşısında net ve kararlı bir şekilde Filistin halkının yanındayız." dedi.

Hakan Fidan'ın Filistin’e yapılan saldırıyı kınadığını, ama Türkiye’nin Rojava'yı bombaladığını söyleyen Akdoğdu "Bu ikiyüzlülüğe ve riyakarlığa, gözümüze bant çeken Türk devletinin ve onun siyasal iktidarının halklarla sahte dayanışmasına da karşıyız. Kürt halkı yalnız değildir, Filistin halkı yalnız değildir. Yüreklerimizi çıkarıp öteki halkların yüreklerinin yanına koyacağız çünkü halklar olarak birbirimizden bir üstünlüğümüz yok. Halklar olarak yarının dünyasını kurabilmek adına ancak ortak bir mücadele hattı benimseyebiliriz. Bunun arkasında duracağız ve bunun için dövüşeceğiz" dedi. Basın açıklaması alkışlar ve sloganlarla sona erdi.