Mehmet Parlak Tek Böbreğini Kaybetmek Üzere

İHD İstanbul Şubesi, 603'üncü hafta eyleminde Sincan 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Zindanı'nda bulunan hasta tutuklu Mehmet Parlak’ın tedavisinin yapılmaması halinde tek böbreğini de kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtilerek serbest bırakılması istendi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek amacıyla her hafta düzenlediği “F Oturması” eyleminin 603’üncüsünü gerçekleştirdi.

Bu hafta Sincan 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Zindanı'nda tutuklu bulunan hasta tutuklu Mehmet Parlak’ın sağlık durumuna dikkat çekildi. Hasta tutsakların yakınları ve insan hakları savunucularının katıldığı açıklamada, “Tedavi Haktır Engellenemez” ve “Hasta Mahpus Mehmet Parlak Serbest Bırakılsın” pankartı açıldı.

İHD Hapishaneler Komisyonu üyesi Mehmet Acettin, zindanlarda her geçen gün hak ihlallerinin artarak devam ettiğini belirterek hasta tutukluların cezalarının kaldırılması ya da ertelenmesine imkan veren Cumhurbaşkanı Affı ve Ceza İnfaz Kanunu düzenlemelerinin uygulanmasında, tutuklular arasında ayrım yapıldığını, bu durumun da kimi tutukluları ölüme sürüklediğine dikkat çekti.

1 Ocak 2021 yılında yürürlüğe giren yönetmelik doğrultusunda faaliyet gösteren İdare ve Gözlem Kurullarının dayanaktan yoksun raporlar düzenlediğini ifade eden Acettin, hasta tutukluların bu durumdan kaynaklı da tahliye edilmediğini söyledi. Silivri Zindanı'nda tutuklu bulunan 78’liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can’ın tahliye edilmemesinin bunlardan biri olduğunu belirten örnek Acettin, Can’ın hem özgürlüğünün hem de yaşamının keyfi olarak riske atıldığını belirterek, yetkililere bu keyfiliğin son verilmesi çağrısında bulundu.

Tutuklu Parlak’ın 4 yaşından bu yana böbrek hastası olduğunu ve kronik böbrek yetmezliği nedeniyle 10 yıl önce böbrek nakli yapıldığını aktaran Acettin, “Parlak, 17 ay önce tutuklanmış, deprem sonrası sevk edildiği Hatay’da konulduğu kalabalık koğuşun hijyen koşullarının olumsuzluğu nedeniyle ağır bir bağırsak enfeksiyonuna yakalanmış, yeterli tedavi ve bakım sağlanmadığı için vücut ağırlığından kısa sürede 20 kilo kaybetmiş. Var olan tek böbreği hasar görmüş, yüzde 70 fonksiyon kaybı gerçekleşmiştir" dedi.

Sincan’a sevk edildikten sonra Etlik Şehir Hastanesi’nde 25 gün yatırılarak tedavi edilen 15 Eylül’de acil diyalize alınarak böbreği kurtarılmaya çalışılan Parlak'ın, tedavisini yapan doktorlarının ifadesi ile , gerekli bakım ve tedavi sağlanamaz ise yüzde 30 çalışan tek böbreğini de kaybetme tehdidi altında bulunduğuna dikkat çeken Acettin, "Ancak, hastaneye sevklerin zaman zaman gecikmesi bir yana, sevkler sırasında ring araçlarında uzun süre ve kelepçeli bekletilmesi, reçete edilen ilaçların tedarikinde yaşanan gecikmeler, beslenme ve hijyen koşullarının olumsuzluğuna dair genel sorunlar Parlak’ın hastalığı ile ilgili riski ciddi oranda artırmaktadır” dedi.

İnfaz erteleme talebi doğrultusunda ATK’nin, Parlak hakkında verilecek raporun beklendiğini aktaran Acettin, ailesinin, Parlak’ın yaşamına yönelik tehdidin ortadan kaldırılabilmesi için öncelikle cezasının daimi hastalık nedeniyle affı, olmaz ise cezasının tedavisi tamamlanıncaya kadar ertelenebilmesi için kamuoyunun desteğini istediğini vurguladı.

Acettin Mehmet Parlak ve tüm hasta tutsakların tedavilerinin sağlanması için serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

Eylem“Hasta tutuklular serbest bırakılsın” ve “Tedavi haktır engellenemez”, “Tecrit öldürür, dayanışma yaşatır” sloganlarıyla sonlandırıldı.