Cumartesi İnsanlarına İşkence İstiklâl Caddesi'nde Polis Terörü

Cumartesi Anneleri/İnsanları 968'inci haftasında yine Galatasaray Meydanı'nda gitmek isterken polis ablukasına alındı. İşkenceli gözaltılar sırasında AYM ve AİHM kararlarını hatırlatan kayıp yakınları Galatasaray Meydanı'ndan vazgeçmeyeceklerini tekrarladı. Destek verenler ve basın emekçileri ise Cumartesi İnsanlarından kalanlarla ve itilerek uzaklaştırılırken İstiklal Caddesi saatlerce barikatlarla kesilerek ve ablukada tutuldu.

Cumartesi Anneleri/İnsanları 968'inci haftada yine Galatasaray Meydanı'nda kayıplarının akıbetini sormak için İstiklal Caddesi'nde bir araya geldi. Galatasaray Meydanı ve İstiklal Caddesi yüzlerce çevik kuvvet ve sivil polisle ablukaya alındı. Cumartesi İnsanları Galatasaray Meydanı'na gitmek istediğinde hemen çembere alınarak ilerlemeleri engellendi.

 

İstiklal Caddesi'nde Yoğun Polis Ablukası

Eyleme aralarında İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Eren Keskin, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski milletvekili Musa Piroğlu’nun yanı sıra çok sayıda insan hakları savunucusu katıldı. İstiklal Caddesi’nin ili farklı kolundan yürüyerek meydana varmak isteyen kitleyi polisler, kalkanlarla ablukaya aldı.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) “ihlal” kararına rağmen eylemlerinin 968’inci haftasında da Beyoğlu Kaymakamlığı’nın “yasak” kararını gerekçe gösteren polislerce engellendi.

Polis Yukarıdan Alınan Kararı Uyguluyor

İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, polislerin engellemesine tepki gösterdi. Keskin, AYM kararının her şeyin üstünde olduğunu belirterek, Kaymakamlığın bu kararı ortadan kaldıramayacağını vurguladı. Keskin, kararın “yukarıdan” alınan bir karar olduğunu dile ve keyfi olarak engellendiklerini belirtti.

 

6 Aydır Her Hafta Ters Kelepçe İşkencesi

Kayıp yakını Maside Ocak da, Anayasa’nın ikinci maddesinin Türkiye’nin bir “hukuk” devleti olduğu ibaresini hatırlatarak AYM kararına riayet edilmesi gerektiğini söyledi. Altı aydır hukuksuz bir şekilde ters kelepçe yapılarak gözaltına alındıklarını hatırlatan Ocak, “Anayasa ve AYM kararı ihlal edilerek yine gözaltına alınıyoruz. Bugün Galatasaray’a gidebilmiş olsaydık, gözaltında kaybedilişinin 28’inci yılında Kerevan İrmez için adalet isteyecektik. Ama Galatasaray’a girişimiz yine engellendi. Kerevan İrmez’in akıbetini sormamız engellendi” dedi.

 

Polisin Ters Kelepçe İnkarı "Bir Kişi Düz Kelepçeyle Gözaltına Alındı"

Gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun'un kızı Besna Tosun polislerin yine AYM’nin “ihlal” kararını hatırlatarak suç işlediklerini belirtti. Her hafta abluka içerisinde ters kelepçe işkencesiyle gözaltına alınmalarına tepki gösterdi.

Polislerden biri ise ters kelep işkencesini inkâr ederek, “Ters kelepçe uygulanmıyor. Geçen hafta bir arkadaşınız düz kelepçeyle gözaltına alınmıştı, hatta o fotoğrafla meşhur oldu” dedi.

Ters Kelepçe İşkencesiyle Gözaltı

Ablukaya alınan Cumartesi İnsanları ve insan hakları savunucuları ters kelepçe işkencesiyle bir kez daha gözaltına alındı. Ard arda polis barikatları kurularak basının görüntü alması engellenirken işkence edilen kayıp yakınlarının çığlıkları duyuldu.

İstiklal Caddesi'nde Polis Terörü

Cumartesi İnsanlarına destek için gelenler ve gazeteciler de barikatlar oluşturularak, kalkanlarla itilerek alandan uzaklaştırıldı. Her hafta yapılan işkenceli gözaltıları belgelenmemesi için polisler ard arda barikatlar kurarak görüntü alınmasını engellemeye çalıştı.

Uzun bir süre halkın geçişine de izin vermeyen polis Cumartesi İnsanlarının gözaltına alınmasına tepki gösteren HDP Eski milletvekili Musa Piroğlu'nu da konuşması nedeniyle ablukaya aldı. Hızla Piroğlu'nu ablukaya alan polis terör estirrek basın emekçilerinin uzaklaştırmaya çalıştı. Uzun süre İstiklal Caddesi'ni ablukada tutan polis zorla gazetecileri ara sokaklara doğru iterek uzaklaştırdı. İstiklal Caddesi uzun süre halkın geçişine de kapatıldı.