< Gözaltılar Protesto Edildi

6 Ekim sabahı İstanbul'da Mücadele Birliği Gazetesi bürosu, Ayışığı Ekin Sanat Derneği ve evlere yapılan polis baskınlarıyla gözaltına alınan Songül Yücel, Sena Şat, Nuran Güvenilir, Ezgi Yergin ve Muhammed Hizmetçi için, Mücadele Birliği Platformu, İHD İstanbul Şubesi’nde bir basın açıklaması yaparak, “Gözaltılar Serbest Bırakılsın” dedi.

Önsöz Dergisi ve Ayışığı Ekin Sanat Derneği adına söz alan Fatma Yıldırım kısaca olayın gelişimini özetleyerek sözü basın açıklamasını okuması için Mücadele Birliği Gazetesi adına Özlem Oral’a bıraktı.

Okunan basın açıklamasında “Haftalardır ev, parti, dernek baskınları ard arda sürüyor. Bu sefer sıra Mücadele Birliği Platformu olarak bize geldi. Evlerimiz basıldı, sabah daha gün ışımadan Mücadele Birliği bürosunun ve Ayışığı Ekin Sanat Derneği’nin kapıları kırılarak talan edildi. Platform temsilcimiz Muhammed Hizmetçi, Mücadele Birliği yazı işleri müdürü Ezgi Yergin, Önsöz Dergisi genel yayın yönetmeni Songül Yücel, yayın kurulu üyesi Sena Şat ve Emekçi Kadınlar’dan (EKA) Nuran Güvenilir, evlerinden kör karanlıklarda gözaltına alındı.

Kapısı kırılarak içeri girilen, Mücadele Birliği gazetesinin yayınlandığı Yeni Dönem Yayıncılık bürosundan bilgisayarlarımızın harddiskleri, laptoplar, fotoğraf makinelerinin hafıza kartları alındı. Dijital arşivlerimize el konuldu. Dağıtıldı, her yeri aranarak didik didik edildi.

Ayışığı Ekin Sanat Derneği’ne yine kilidi kırılarak girildi, kitaplar, eşyalar dağıtıldı, Vefa Serdar adına kurulan kütüphane, O’nun eşyaları dağıtıldı, sağlığında kullandığı laptopa ve kimi kişisel eşyalarına el konuldu.” denilerek süreç özetlendi ve dosyada gizlilik kararı olduğu için avukat görüşlerine de 24 saat kısıtlama getirildiği, dosyanın içeriği ya da nelerle suçlandığını öğrenemedikleri vurgulandı.

Mücadele Birliği Platformu adına okunan açıklama “Biz Türkiye ve Kürdistan devrimcileri olarak bu baskınlarla, gözaltılarla, tutuklamalarla burun buruna yaşamaya alışkınız. Ve bu saldırılarla bu güne kadar sinmedik, susmadık; bundan sonra da susmayacağız! Gözaltına alınanlar derhal serbest bırakılmalıdır!” denilerek sonlandı.

İHD adına söz alan Av.Gülseren Yoleri de son süreçte yeniden hukuka aykırı şekilde gözaltıların arttığına değinerek, gece baskınlarının neredeyse her alanda muhaliflere yönelik çok yoğun bir uygulama haline geldiğini, aslında bir soruşturma kapsamında çağrıldıklarında ifadeye gidecek kaçmalarına dair şüphe olmayacak avukatlar, öğrenciler, gazeteciler, sanatçılar, siyasetçilerin yoğun bir şekilde hukuksuz şekilde gözaltına alındıklarına değindi.

Emekçi Kadınlar (EKA) adına konuşan, Delal Erol da bu saldırılarla ilk defa karşılaşmadıklarını, gözaltına alınan beş kişiden dördünün kadın olmasının da bir tesadüf olmadığını söyledi.

Erol "Bizler devrimci mücadele veren Emekçi Kadınlar (EKA) olarak kadınların büyük mücadelesini en illeri düzeyi taşımak için kararlı ve etkin bir mücadele sürdürüyoruz. Ve 4 kadın yoldaşımız içerisinde olduğu bu gözaltı terörü ve baskı terörü bizlerin mücadelesini engelleyemeyecektir" dedi.

“Dosyada gizlilik kararı olmasına rağmen edindiğimiz bilgilere göre gördük ki geçen sene gerçekleşen 3 uluslararası Kadın Dünya Konferansına katılmamız, Tunus'a gitmemiz bir gözaltı bahanesi olarak görülmüş bir soru olarak yöneltilmiş.

Biz Tunus'ta kadınların olarak uluslararası kadın mücadelesi yükselttik ve yükseltmeye devam edeceğiz. Dünyanın her yanından işçi ve kadınların geldiği konferansa katılan kadınlardan ve gözaltına biri olan Songül Yücel yoldaşımızın Uluslararası Kadın Komferansı'nın Ortadağu Temsilcisi seçildiği bir sonuçla ülkemize döndük. Ve orada olan bütün kadınlarla kadın özgürlük mücadelesini sokak sokak, kapı kapı yürütmeye devam edeceğiz.

Bizler Emekçi Kadınlar olarak gücümüzü, gözaltına alınan Songül Yücel'den yine gözaltına alınan yoldaşlarımızdan Nuran Güvenilir'in kurucusu olduğu emekçi kadınların bir gecekondu bodrumunda başlatmış olduğu kadınların mücadelesinden alıyoruz.

Bizler gücümüzü gözaltına alınan Sena Şat'ın devrimci sanatıyla birlikte mücadelesini sokak sokak ulaştırdığı emekçi kadınlara duyduğu güvenden alıyoruz. 

Bu yüzden tekrarlayalım; Gözaltılar serbest bırakılsın. Devrimci mücadele engellenemez.”

Basın açıklaması sürerken, Adliye’de de gözaltındaki beş kişinin savcılık ifadeleri alınmaya devam ediyordu. İlerleyen saatlerde savcılık Songül Yücel, Sena Şat, Nuran Güvenilir, Muhammed Hizmetçi ve Ezgi Yergin’in adli kontrol talebi ile mahkemeye sevk edildiği haberi geldi. Akşamüzeri de çıkarıldıkları mahkeme tarafından “adli kontrol kararı ve yurtdışına çıkış yasağı” ile serbest bırakıldılar.