< < Trendyol İşçilerine 30. Günde Polis Saldırısı Ve Gözaltı

 

Trendyol Esenyurt Depo işçileri 30. gününde "Ya Saygın Bir Uzlaşma Ya Da Tavizsiz Direniş" şiarıyla Trendyol Genel Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. Görüşme için şirket yetkililerini beklemek üzere oturma eylemi yapan işçilere polis saldırarak gözaltına aldı.

Trendyol Esenyurt Depo'da çalışan baskı, mobbing ve ağır çalışma koşullarının iyileştirilmesi için DGD-SEN ve PTT-SEN üyesi olan işçiler işten atıldı. Esenyurt Depo önünde direnişte olan Trendyol işçileri 30. gününde haklarının ödenmesi ve sendika temsilcisi Emre Özdek'in 25/2 çıkış kodunun değiştirilmesi talebiyle Trendyol'un Maslak'taki Genel Merkezi önüne geldi. "Ya Saygın Bir Uzlaşma Ya Da Tavizsiz Direniş" şiarıyla "Trendyol İşçiye Hesap Verecek" yazılı pankart açan 14 işçi "Sendika Haktır İşten Atmak Suçtur", "Trendyol Şaşırma Sabrımızı Taşırma", "İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek", "Direne Direne Kazanacağız", "Trendyol'dan Alma Zulme Ortak Olma" sloganlarıyla Trendyol Genel Merkezi önüne yürüdü.

İşçilere Nakliyat İş Sendikası yöneticileri, Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu ile eski HDP MYK üyesi Musa Piroğlu ve demokratik kitle örgütleri destek verdi.

Eylemden iki saat kadar önce polis şirket genel merkezinin bulunduğu bina önünü ablukaya alarak bariyetlerle kapattı.

İşçiler Trendyol Genel Merkezi önünde konuşmalar yaparak çalışırken yaşadıkları sömürüyü ve baskıyı anlatarak haklı taleplerini dile getirdi.

 

"Kısık Seslerinizi Yükseltmeniz Gerekiyor"

İşçilerden Emre Özdek, 25/2 koduyla işten çıkarıldığını belirterek "Buradaki çalışan işçi arkadaşlarımızın sesini duyun, duyurun" diye buradayız" dedi. Destek veren sanatçılar ve siyasetçilere teşekkür eden Özdek "Bazıları çok kısık sesle dillendiriyor. Fakat bu yetmiyor bizim sesimizi daha da yükseltmeniz gerekiyor" dedi.

 

"Yasaları Trendyol İçin De Uygulayın Polisle Kafa Kafaya Getirin"

"Bu bir emek mücadelesi. Patronlar işlerine geldikleri zaman yasaların arkasına sığınıp bizi böyle polis ordusuyla karşı karşıya getirmeyi biliyorlar. Sanki çok yasalara riayet ediyormuş gibi böyle Anayasa'dan taraf aldıklarını görüyoruz. Bu çok komik, çok ironik. Burada sanki biz gaspçıyız sanki hakkımızı değil de hakkımız olmayan bir şeyi almak için mücadele ediyormuşuz gibi lanse edilip duruluyor. Arkamızdaki polis ordusunu görüyorsunuz. Sürekli polisle kafa kafaya da getiriliyoruz. Bunun sebebi hakkımızı çalan patronların yasayla veyahut da mahkemelerle, yasa denetçileriyle herhangi bir şekilde muhatap olmamaları.

 

"Yasa Denetçileri, Çalışma Bunları Bakanlığı Görmüyor"

Bu konuda yasa denetçilerini, Çalışma Bakanlığı’nı herkesi göreve davet ediyoruz. Bizler işçiyiz, hakkımızı istiyoruz. Hakkımızı istemek için de en doğal hakkımız Anayasa ile bize vermiş olduğunuz sendika hakkımızı gasp eden patronlara karşı bizi nasıl böyle polisle kafa kafaya getiriyorsanız hakkı gasp edilmiş işçilerin hakkını gasp edenleri de polisle, yasalarla kafa kafaya getirip artık işçinin sesinin duyulması gerektiğini söylüyorum" dedi.

 

"Bizi Yalnıızlaştırarak Köleleştirmeye Çalışıyorlar"

İşçilerden Muhammet Cengiz ise, "İşe giriyoruz. Bize öyle bir sözleşmeler yaptırıyorlar ki girdiğiniz zaman zor olsun, çıkacağınız zaman da öyle kolay çıkmayın ama isterse onlar atabilsin. Ben de gencim, çalışmak zorunda kaldığımız için kredimiz var, geçindirmek olduğumuz bir ailemiz var. Üniversiteye gitmek için para biriktirmemiz gereken bir sürü arkadaşımız gibi ben de varım yani. Bundan men alarak bizi yalnızlaştırmaya ve köleleştirmeye doğru ilerletiyorlardı" dedi. Muhammed Cengiz, bazı işçilerin ihbar tazminatlarının ödenmediğini, dile getirerek, alabilenlerin de az bir miktar para yatırıldığını söyledi.

 

"İşçiler Sendikalı Olduklarında Hemen İşten Çıkarılıyor"

PTT-Sen Genel Başkanı Süleyman Şen de bakanlara seslenerek; “Ey bakanlar, bu işçiler sizin denetlemediğiniz yasalar yüzünden bu hâle geliyor. Müfettiş göndermiyorsunuz. Müfettiş sayısı yetersiz. Bu işçilerin hakları gasp ediliyor. ‘Sendika, anayasal hak’ diyorsunuz. İşçi, kapının önüne konuyor. Neredesiniz siz? Denetleyin bu yasaları. Kandırıyorsunuz işçileri. 30 gündür bunu anlatıyoruz. Memleketin dört bir yanında işçiler sendikalı olduğu öğrenildiği an kapının önüne konuluyorlar.

 

"Neredesin Bakan Bey? Nerede Müfettişlerin,?"

Ne yapıyor bu sendikal kanunlar, ne işe yarıyor? İşçilere mahkeme yolu gösteriliyor. Git mahkemeye, kazansın. Ya sen bir dakikada atacaksın, oturduğun yerden gireceksin 25/2’ye, ahlaksızlık koduyla atacaksın işçiyi; ondan sonra mahkemeyle kazansın. 3 kuruş para için 3 sene mahkeme kapılarında işçiler sürünecek. Böyle bir dünya yok. Buna müsaade etmemeye çalışıyoruz. Bir avuç sendika var. Buna direnen, buna karşı durmaya çalışan gerçekten bir avucuz, direnmeye çalışıyoruz. Neredesin Bakan Bey? Nerede senin müfettişlerin? Trendyol’u niye görmüyorsunuz? Çin’den gelecek sermayeyi ürkütmek mi istemiyorsunuz? O yüzden mi bakmıyorsunuz Trendyol’a? Bunu soruyoruz” dedi.

Trendyol işçisi Aydın: “Biz otuz gün boyunca karşımızda bir muhattap bulmadık. Dedik ki, eğer siz bu sorunları çözmezseniz, sesimiz her geçen gün daha da büyüyecek. Biz direne direne kazanacağız!”

 

"Trendyol'dan, Alibaba'dan Korkuyor Ses Çıkarmıyorsunuz"

İşçilerden Azad Erdinç ise milletvekillerine seslendi."Burada bir yasa var bunları uygulayın diyoruz! Biz size oy verdik gidin bu yasaları uygulayın diye. Sermayeden korkuyorsunuz. O yüzden sesiniz çıkmıyor. Amazon'dan, Trendyol'dan, Alibaba'dan korkuyorsunuz!"

 

"Bugün Olduğumuz Yeri Korumanın Mücadelesini Veriyoruz"

DGD-Sen Genel Başkanı Neslihan Acar, PTT-SEN ile birlikte Trendyol Depolarında bir sendikal çalışma yürüttüklerini her iki sendikanın da kuruldukları günden beri depo işçileriyle birlikte mücadele eden bir sendika olduklarını vurguladı. Acar, "Çok basit talebimiz var. Bunu söylemekten haya etmiyoruz, bunu söylemekten utanmıyoruz. Buna direnmeyenler utanacak. Olduğumuz yeri korumaya çalışıyoruz. Buradan herkes ders çıkartacak. Bu memlekette pandemi yaşandı. Teker teker bütün emekten yana olduğunu söyleyenlerle beraber sendikalarla, meslek örgütleriyle, yasasıyla, devletiyle, sermayesiyle itiş kakış işçi sınıfı dünyada iş yerlerine tıkıldı, kitlesel hâlde katledildiler.

 

"Korkunç Sömürüye Karşı İşçi Sınıfı Ayaklanmaya Başladı"

Pandemi sonrası işçi sınıfı tek tek, yavaş yavaş ayaklanmaya başladığını hatırlatan Acar, "Bu kadar korkunç bir sömürü örmüşsünüz. Bana da bir parça hak vereceksiniz ya da bu hakkın kendisini, edindiğim hakları korumama müsaade edeceksiniz ya da bunun önüne engel olmayacaksınız"

 

"Destek Vermeyenlerin De Hesabı Sorulacak"

Engellemeyeceksin. Buralara denetçi vereceksin’. Seçim falan muhalefet de aynı hizaya çekildi. Bir tane biz muhalefetten kimseyle görüşemiyoruz. CHP’sinden, İYİ Partisi’nden ‘İşçi sınıfına gelecek günler yakın, her şeyi biz çözeriz, her şey güzel olacak’ diyenlerin şimdi telefonlarına dahi ulaşamıyoruz" dedi.

İşçilerin 'emekten yanayım" deyip destek vermeyenleri, telefonlara dahi çıkmayanları da tek tek not aldığını ifade eden Acar, günü geldiğinde bunların hesabı da sorulacaktır" dedi.

 

Görüşmeye Güvenlik Görevlisi Geldi

Basın açıklaması sırasında içeriden bir görüşme talebi geldi. İşçilerden bir grup içeriye girdi fakat muhatap olarak bir şirket yetkilisi değil güvenlikten bir kişi ile karşılaştıklarını belirten işçiler bunu kabul etmeyeceklerini söylediler.

 

"Tüketimden Gelen Gücünüzü Kullanın"

PTT-SEN Genel Başkanı Süleyman Şen, karşımızda bu sorunu çözecek bir nuhatap görmek istiyoruz. Buraya "Ya saygın Bir uzlaşı ya tavizsiz direniş" diyerek geldik. Taleplerimiz karşılanana kadar buradayız" dedi.

Süleyman Şen ayrıca kamuoyuna, için e-ticaret ile alış veriş yapanların üretimden gelen gücünü kullanarak boykot etmeleri ve Trendyol işçilerinin kazanması için destek olmaları çağrısında bulundu

 

Polis Saldırısı Ve Gözaltı

İşçilerin oturma eylemi sürerken polis "Eylem için verilen sürenin bittiği" iddiasıyla işçileri ablukaya alarak eylemi bitirmelerini söyledi DGD-Sen Genel Başkanı Neslihan Acar, hukuken bina önünde oturmalarını engelleyecek hiçbir gerekçe bulunmadığını keyfi şekilde engellemeyi kabul etmeyeceklerini söyledi. İşçiler ise "Direne Direne Kazanacağız" sloganı atmaya başladı.

Polis ablukaya aldığı işçilere saldrırıken basın emekçilerini ve desteğe gelenleri de iterek alandan uzaklaştırdı.

14 Trendyol Esenyurt Depo işçisi DGD-SEN Genel Başkanı Neslihan Acar ve PTT-SEN Genel Başkanı Süleyman Şen darp edilerek gözaltına alındı.