< İstanbul’da KDP Protesto Edildi

Güney Kürdistan’da KDP’ye bağlı özel güçlerin Bradost kırsalında bulunan Goşîne alanındaki Gewriya Zîne'de HPG mevzilerine saldırılarına tepki büyüyor. İstanbul’da çok sayıda sivil toplum örgütü ve siyasi parti, KDP’nin Türk devleti ile işbirliği yaparak gerillayı hedef almasını protesto etti.

TJA, Barış Anneleri Meclisi, ANYAKAY-DER, MATUHAY-DER ile DBP öncülüğünde “Görevimiz kazanımlarımızı korumak, birakujîyi engellemek” sloganıyla organize edilen Taksim Tünel’deki eyleme çok sayıda kişi katıldı.

Açıklama öncesi polis Taksim Tüneli ablukaya alırken, İstiklal Caddesi’nde ANYAKAY-DER Eşbaşkanı Evin Genç ile birlikte 3 kişiyi herhangi bir gerekçe göstermeden gözaltına aldı.

Polis ablukası ve baskılarına rağmen, eşil Sol Parti milletvekilleri ve HDK’den çok sayıda kişi, HDK Genel Merkez binasından Tünel’e doğru yürüdü.

Tünel’e gelir gelmez polis ablukasına alınan grup, Güney Kürdistan’ın saldırı altında olduğu hatırlatıldı, sık sık “Bijî biratiya gelan” sloganı atıldı.

Abluka altında “İhaneti kabul etmeyeceğiz, kazanımlarımızı koruyacağız” pankartı açan grup adına konuşma yapan HDK Eş Sözcüsü ve Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek, “Savaş olduğu sürece Türkiye’de, İstanbul’da yoksulluk olacak. Kürt halkı yıllarca verdiği mücadeleyle buralara geldi. Size inat ve ant olsun ki bu topraklara barışı getireceğiz” dedi.

Haber takibi gazetecilerin polisler tarafından alanın dışına çıkarılarak, görüntü almaları engellenirken, grup polisin saldırısıyla gözaltına alındı.

HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir ve ANYAKAY-DER Eşbaşkanı Evin Genç, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Murat Kamaz’ın da aralarında bulunduğu 21 kişiyi gözaltına aldı.


KDP saldırıları Mersin'in Akdeniz ilçesinde bulunan Özgür Çocuk Parkı'nda da polis ablukasına rağmen protesto edildi. Kitle, açıklamanın ardından "Bijî berxwedana gerilla", "Baskılar bizi yıldıramaz" ve "Direne direne kazanacağız" sloganlarıyla HDP Mersin İl Örgütü binasına kadar yürüdü.