< “Agrobay Seracılık İşçileri Sizlere Sesleniyor!”

İzmir Dikili’de bulunan ve domates üretimi yapan Agrobay Seracılık’ta 39 işçi Tarım-Sen’e üye oldukları için Kod-46 gerekçe gösterilerek işten atıldı. Tazminatlarının ödenmesi talebiyle fabrika önünde eyleme başlayan işçiler eylemin 25. gününde, 15 Eylül Cuma günü fabrika önünde basın açıklaması gerçekleştirmek istedikleri için jandarma saldırısına uğramış, aralarında işçilerin ve destek ziyaretine gelenlerin de bulunduğu 14 kişi gözaltına alınmıştı. İşçiler bir yandan fabrika önünde eylemlerine devam ederken, diğer yandan da Agrobay Seracılık’ta üretilen domateslerin Migros ve BİM mağazalarına satıldığını duyurarak bu marketleri boykot etme çağrısında bulundu.

İşçilerin bu çağrısını duyurmak için Mücadele Birliği Platformu ve Devrimci Öğrenci Birliği, İzmir Üçyol’da bulunan Migros Betonyol Şubesi önünde 17 Eylül Pazar günü saat 15:00’da eylem gerçekleştirerek boykot çağrısı yaptı. Eylemde yapılan konuşmada işçilerin işten atılma süreci anlatılarak “Burada satılan domatesler Agrobay Seracılık’tan satın alınıyor. Bu serada çalışan 37’si kadın, 39 işçi sırf sendikaya üye oldukları için tazminat haklarını ve emeklerinin karşılığını alamadan Kod-46 ile işten çıkarıldılar. Peki nedir bu Kod-46? Yüz kızartıcı suç işlenmiş demektir. 18 yıl, 15 yıl burada çalışan Ayşe teyze, Fatma teyze, yıllardır bu serada çalışıp patronun zenginliğine zenginlik katmasını sağlarken suç işlemiyordu, kendi haklarını aramak ve örgütlenmek için sendikalı olunca yüz kızartıcı suç mu oluyor?” denildi.

İşçilerin eylem sürecinin anlatıldığı konuşmada “Burada satılan domatesleri üreten işçiler 27 gündür Agrobay Seracılık önünde direniyorlar, Jandarma’nın işkenceli saldırılarıyla defalarca gözaltına alındılar. Patronlardan haklarını istedikleri için jandarma tarafından dövülerek, ters kelepçe ile gözaltına alındılar. Sendika başkanına ve pek çok işçiye yurtdışı çıkış yasağı ve Agrobay Seracılık önüne 500 metreden fazla yaklaşmama cezası verildi. İşçilere saldıran, işkence uygulayan jandarmadan da işçinin hakkını çalan hırsız patronlardan da, işçiyi cezalarla sindirmeye çalışan bu düzenden de hesap soracağız.” denildi.

Agrobay Seracılıkta üretilen domateslerin virüslü olduğu için Avrupa ülkeleri tarafından alınmadığı, Agrobay’ın insan sağlığını tehlikeye attığı belirtilerek “Agrobay seracılık işçileri sizlere sesleniyor. Bizlere destek verin. Bütün patronlar birbirini koruyor. Hakimler, savcılar, Polis, Jandarma, hepsi patronların tarafında. Bizlerin dostu bizim gibi işçilerdir, gençlerdir kadınlardır. Buradaki domatesleri bizler üretiyoruz, sizlerin de buradan domates almamanızı, Agrobay işçileriyle dayanışmanızı bekliyoruz. 50- 60 yaşındaki kadın işçilerin haklarını çalan hırsız patronları zenginleştirmeyin. Agrobay işçisiyle dayanışmanızı gösterin. Dayanışma ezilenlerin inceliğidir. Hakkımızı ancak örgütlü ve birleşik mücadelemizle kazanabiliriz. Patronlara karşı işçi- gençlik el ele mücadele edelim ve Agrobay’ın ürünlerini satın alan Migros’u ve BİM’i boykot edin.” denildi.

Çevredekilerin ilgisiyle karşılanan eylem “Agrobay İşçisi Köle Değildir”, “Agrobay İşçisi Yalnız Değildir” sloganlarıyla sona erdi.