"Fırat Nebioğlu Serbest Bırakılsın"

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 598. F Oturması'nda Diyarbakır T Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutuklu bulanan ve yüzde 92 engelli ağır hasta tutsak 26 yaşındaki Fırat Nebioğlu'nun serbest bırakılmasını istedi.

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 598. F Oturması'nda ağır hasta tutuklu Fırat Nebioğlu'nun sağlığına ilişkin bilgilerini paylaştı.

İnsan Hakları Derneği (IHD) Merkezi Hapishaneler Komisyonu'nun hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine dair 2022 yılı raporunda, derneğe yapılan başvurular üzerinden, sağlığa erişime dair 2 bin 439 ihlal yaşandığını belirtildiğini söyleyen Taylan Bekin, zindanlarda binlerce hasta tutsağın tedavi ve sağlık hakkı önündeki engellerin kaldırılmasını, yaşam haklarının korunmasını isterken; ailelerin de hasta yakınlarının tedavi maksadıyla serbest bırakılmalarını, yanlarında, uygun koşullarda ve uzman doktorlar denetiminde tedavi ve bakım sağlanmasını talep ettiklerini söyledi.

Bu sorunların çözümü yolunda atılacak ilk adımlardan birinin tutsaklara yönelik ayrımcı uygulamalara son verilmesi, tutsaklar lehine düzenlemelerden bütün tutsakların eşit bir şekilde yararlanmalarının sağlanması, tutsak haklarının yasal ve anayasal güvenceye kavuşturulması olduğunu vurgulayan Bekin "Ancak hastalık hali gibi yaşam hakkıyla doğrudan bağlantılı konularda dahi ayrımcılık yapıldığı bilinmektedir" dedi.

Her hafta kamuoyu ile hasta tutsaklara bilgileri paylaştıklarını ifade eden Taylan Bekin, tutsaklar arasında % 90 ve üzerinde engelli, yatağa bağımlı, tek başına adım dahi atamayacak, hastalığın son evresinde, yaşlı çok sayıda kişi bulunmasına rağmen Firat Nebioğlu ve bir çok tutsağın tedavi imkanı sağlanmazsa yaşamını kaybedeceklerini vurguladı.

Bekin "İnfaz ertelemesi talepleri dahi kabul edilmezken, Madimak Katliamı'nın faaillerinden Hayrettin Gül'ün cezasının 'sürekli hastalık' gerekçesiyle ortadan kaldırılması dikk

at çekmektedir. Bütün yetkilileri mahpuslara eşit davranmaya, ayrımcı tutum ve uygulamalardan vaz geçmeye çağırıyoruz" dedi.

Bekin, Diyarbakır T Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutuklu bulanan, ağır hasta mahpus Fırat Nebioğlu'nun sağlık durumuna ilişkin bilgileri paylaştı.

26 yaşındaki Fırat Nebioğlu kronik böbrek yetmezliği hastası olup, ağır görme ve işitme kaybı yanında, geçirdiği felç nedeniyle kalıcı hasarlar da oluştuğundan yüzde 92 engelli raporu bulunuyor ve diyalize bağlı halde yaşıyor.

Sağlık durumu hapishanede kalmaya uygun olmayan ve hayatta kalabilmek için böbrek nakli olması gereken, ancak bu amaçla yaptığı 3 başvuru da sonuçsuz kalan Fırat Nebioğlu, ilk olarak Elazığ Eğitim Araştırma Hastanesi tarafından 2017 yılında düzenlenen sağlık kurulu raporu ile İnfaz Kanunu 16. Madde kapsamında infazının ertelenmesi durumunun değerlendirilmesi için Adli Tıp Kurumu'na sevk edildi, ancak Adli Tıp Kurumu 2018 tarihli raporunda "cezaevinde kalabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Tedavi amacıyla sevk edildiği Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından da "Cezaevinde kalamaz" raporu verilen Nebioğlu'na, infaz ertelemesi için sevk edildiği Adli Tip Kurumu (ATK) tarafından 14 Mart 2022 tarihinde yine "Cezaevinde kalabilir" raporu verildi ve Nebioğlu serbest bırakılmadı.

Böbrek nakli için yapılan tetkikler sonucunda amcası Emin Şahin'in donör olabileceğinin belirlenmesi üzerine nakil için 20 Aralık 2022'de Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edilen Firat Nebioğlu için düzenlenen 21 Şubat 2023 tarihli raporda; "Nakil sonrası verilecek immunosupresif ilaçların hastanın genel durumunu ve böbrek fonksiyonlarını bozabileceğinin göz önünde bulundurulması ve/veya uygun hijyenik koşullar sağlandığında böbrek nakli yapılabileceği önerildi" denilerek hapishane koşullarında böbrek nakli yapılmasını uygun bulunmadığı belirtildi.

Hapishane koşullarında böbrek naklinin yapılmasının Fırat Nebioğlu'nun yaşamını tehlikeye sokacağı uyarısında bulunan avukatı Fırat Taşkın yaptığı açıklamada; "Doktorların dediğine göre Nebioğlu'nun enfeksiyon kapması halinde yaşamı tehlikeye girecek, bu nedenle hijyenik bir ortamda tutulması ve gerekli beslenme ve bakımın sağlanması şart. Bu konuda yapılan başvuruları da var. Ancak başvuruları gerek cezaevi idaresi, gerek infaz hâkimliği tarafından reddedilmiştir. Sağlık raporunda diyete uyulması gerektiği vurgulanıyor. Günde en az 1 öğün protein yemeği verilmesi gerekirken, haftada bir protein yemeği veriliyor, Firat bu yüzden son iki haftada 4 kilo verdi."

Fırat Nebioğlu'nun avukatının "Bu durumda Fırat Nebioğlu'nun cezaevi şartlarında yaşamını idame ettirmeyeceğini vurguladı. Henüz nakil imkanı varken, uygun ortamda nakil için infazı ertelenmeli." diyerek sağlık durumundaki riske dikkat çektiğini belirten Bekin, Fırat Nebioğlu'nun bir an önce tahliye edilmesi gerektiğini söyledi. Eylem "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Firat Nebioğlu serbest bırakılsın", "Tedavi haktır, engellenemez" sloganlarıyla sona erdi.