< "30 Yıllık İnfazını Tamamlayan Hasta Tutsak Akay Serbest Bırakılsın"

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 595. F Oturması'nda Marmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda tutulan ve 30 yıllık infazını tamamlayan hasta mahpus Soydan Akay'ın sağlık durumu hakkında bilgiler paylaşarak bir an önce tahliye edilmesini istedi.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 565. Hafta F Oturması'nda Soydan Akın'ın sağlık durumunu paylaştı.

Basın açıklamasını okuyan Meryem Bars, infaz süresini tamamlayan tutsakların şartlı tahliye hakkından yararlanabilmesinin, 1 Ocak 2021’den itibaren yürürlükte olan yasal düzenleme doğrultusunda, İdare Gözlem Kurulu’nun “iyi hal raporu” na bağlandığını hatırlatan Bars, bu durumun kişi özgürlüğü konusunda ciddi ihlallere zemin yarattığını vurguladı.

Halen; şartlı salıverme düzenlemesine göre tahliye olması gereken tutsakların tahliyelerinin ‘terörle ilişkisi var’, ‘idarenin kütüphanesine ve eğitimine gitmiyor’ , ‘sosyal etkinliklere katılmıyor’ gibi gerekçelerle ve özelde politik tutsaklara uygulanan keyfi ve ön yargılı değerlendirmelerle engellenmekteolduğunu belirten Meryem Bars, bu hak gaspına maruz kalan tutsak sayısının ise her geçen gün arttığını belirtti.

Zindanlarda tedavi ve sağlık hakkına erişimin önündeki engellerin kaldırılması yanında, infazda adil ve eşitlikçi bir yaklaşımın sağlanması için gerekli tedbirlerin alınmasını istediklerini İfade eden Bars ; "Tahliyelerin keyfi gerekçelerle ertelenmesinin önüne geçilmesi için yetkilileri göreve çağırıyoruz" dedi.

İMarmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda tutsak olan Soydan Akay'ın, Eklem Romatizması, Hepatit B, Kalp ve Prostat kanseri hastası olduğunu aktaran Bars zindanlarda yeterli tedavi ve bakım imkanı sağlanamadığından Akay'ın sağlığının hızla bozulduğunu söyledi.

Akay "Hapishane koşullarında tek başına yaşamını sürdürmesi sakıncalı olduğu halde, Akay 5 yıldır tek başına tutulmaktadır* dedi. Meryem Bars, Akay'ın sağlık durumuna ilişkin bilgileri şöyle aktardı.

Soydan Akay'ın kronik hastalıkları yanında, 2018 yılında teşhisi konulan Prostat Kanserinin tedavisinde de ciddi sorunlar yaşadığını, hastaneye sevk ve tedavi süreçlerinde yaşanan sorunlar nedeniyle tedavisi tamamlanamadığını aktaran Bars, yeterli beslenme ve hijyen koşullarından da mahrum bırakıldığını söyledi

Hızla bozulan sağlık durumundan dolayı serbest bırakılması gereken Soydan Akay'ın, hakkında düzenlenen "iyi hal raporu” doğrultusunda şartlı tahliye hakkından da mahrum bırakılarak tahliyesinin 6 ay boyunca geciktirildiğini söyleyen Meryem Bars Akay’ın hapiste tutulmasının sağlık ve yaşamına tehdit oluşturmaya devam ettiğine dikkat çekti.

30 yıllık infazını tamamlayan ve şartlı tahliye hakkı doğrultusunda 11 Ağustos 2023 tarihinde serbest bırakılması gereken hasta mahpus Soydan Akay’ın avukatı Esra Bilen, komisyonumuza yaptığı açıklamada; “Cezasını tamamlayan Akay’ın tahliyesi İdare ve Gözlem Kurulu’nun iyi halli olmadığı yönünde düzenlediği rapor doğrultusunda 6 ay ertelendi. Bu olumsuz rapora ‘Örgüt üyeliğinden hüküm giyen hükümlüler ile mektuplaşıyor’ olması ve cezaevi idaresi denetiminden geçirilerek kendisine verilen kitaplar bahane edildi. Hatta henüz kesinleşen bir mahkûmiyet kararı olmamasına rağmen, hakkında örgüt üyeliğinden kovuşturma yürütülen vasisi dahi bu olumsuz rapora dayanak yapıldı. İdare ve Gözlem Kurulunun bu raporuna karşı Silivri İnfaz Hakimliğine itiraz edildi. Ancak itirazı inceleyen İnfaz Hakimliği bir çeşit onay mercii gibi davranarak ret kararı verdi. Silivri İnfaz Hakimliğinin kararına karşı son olarak Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz edilerek Akay’ın hakkı olan tahliyesi talep edilecek" ifadelerini kullandığını belirten Bars ağır hasta tutsak Soydan Akay'ın tedavisinin yapılabilmesi için bir an önce serbest bırakılması gerektiğini vurguladı.

Eylem "Soydan Akay Serbest Bırakılsın", "Hasta Mahpuslar Serbest Bırakılsın", "Tecrit İşkencesine Son" sloganlarıyla sona erdi.

Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız.