< Dikmece'de Jandarma-Polis Saldırısı Ve Gözaltı

Antakya'nın Dikmece Köyü'nde TOKİ inşaatları çalışması için jandarma korumasında ölçüm elemanları ve iş makinelerinin arazilerine girmesi üzerine halk jandarma barikatına yüklendi. Dikmece halkının arazilerini korumak için kalabalık gruplar halinde gelmesi üzerine takviye çevik kuvvet polisleri çağrıldı. Dikmece halkına saldıran jandarma ve çevik kuvvet 7 kişiyi gözaltına aldı. Dikmece halkı "Topraklarımızı vermeyeceğiz" diyerek mücadele edeceklerini vurguladı.

6 Şubat depreminin ardından TOKİ inşaatları yapmak üzere acele kamulaştırma kararları çıkaran devlet Dikmece Köyü'nde halkın yapılaşmaya karşı direnmesi üzerine ölçüm araçları ve iş makinelerini jamdarma korumasında halkın zeytinliklerine ve tarım arazilerine getiriyor. Bu sabah erken saatlerde arazilerine ölçüm elemanları ve iş makinelerinin geldiğini öğrenen Dikmece halkı gasp edilmek isteniyor arazilerine doğru yürüyüşe geçti.

Arazilerinin giderek çalışmayı engellemek isteyen köylüler jamdarma barikatıyla karşılaştı. Jandarmanın geçişlerini engellemesi üzerine "Biz depremzeyiz insanlarımız öldü, evlerimiz yıkıldı. Depremde gelmeyen devlet arazilerimizi gasp etmek için mi geliyor" diyerek tepki gösterdi.

Jandarma barikatını aşmak için farklı yollardan arazilerine ulaşmaya çalışan Dikmece Köylüleri kadınlar başta olmak üzere jandarmaya öfkelenerek barikatı yararak gasp edilmek istenen arazilerine ulaşmaya çalıştı.

Bunun üzerine jandarma kitleye saldırdı. Bir süre yaşanan arbedenin ardından biber gazı ve tazyikli su ile saldıran jandarma Dikmece halkı Emeğin Gücü Derneği avukatı ve dayanışmaya gelenlerden dört kişiyi ters kelepçe işkencesiyle gözaltına aldı.

Jandarmanın saldırısı ve gözaltılara rağmen bölgeden ayrılmayarak "Ma Rıhna Nıhna Hon - Gitmiyoruz Buradayız", "Dikmece Köyü Satılık Değildir", "Dikmece Halkı Yalnız Değildir", "Direne Direne Kazanacağız" sloganları atmaya devam etti.

Jandarma saldırısına rağmen alandan ayrılmayan halkı uzaklaştırmak için çevik kuvvet polisleri çağrıldı.

Dikmece halkı çevik kuvvet polisleriyle de tartışarak barikatı aşmaya çalıştı. Jandarma ve çevik kuvvet polisleri sürekli barikatı genişleterek halkın ilerlemesini engellemeye çalıştı.

Dikmeceli bir kadın "Sizin göreviniz bizi korumak. Ama bak bizi karşı karşıya getirdiler. Bu halka karşı açılmış bir savaştır. Benim oğlumu yirmi kişi yerde sürükledi. Üstü başı parçalandı. Ters kelepçe takıldı,işkencesiyle gözaltına alındı. Kimse bana sakin ol demesin" dedi. Dikmeceli kadınlar"Çocuklarımızı bırakın onları almadan gitmeyeceğiz" diyerek jandarma ve çevik kuvvete tepki gösterdi.

TOMA ve gözaltı aracının önünde bekleyerek alandan çıkmasına izin vermeyen halk sloganlarla tepki gösterdi. Jandarma ve polis bir kez daha tazyikli su ve biber gazıyla halka saldırarak 3 kişiyi daha işkenceyle gözaltına aldı. Bir süre daha gözaltılara sloganlarla tepki gösteren Dikmece halkı arazilerine inşaat yapılmasına izin vermeyeceklerini vurguladı.

Dikmece halkı gözaltına alınanların Expo Center yakınındaki karakola götürüldüğü öğrendikten sonra alandan ayrılarak başka bir noktada buluşma çağrısı yaparak köye doğru yürüyüşe geçti.

Gözaltına alınanların aileleri, Emeğin Gücü Derneği avukatı ve üyeleri ile dayanışmaya gelenler gözaltına alınanların ifadeleri alınırken karakol önüne giderek serbest bırakılmalarını bekledi.

Gözaltına alınanların ifadelerinin alınmasının ardından Deniz Polat, Doğukan Aksu, Avukat Bahattin Özdemir ve Zekeriya Olgar olmak üzere 4 kişi yarın da sabah savcılığa çıkarılmak üzere gözaltında tutulmaya devam ederken diğer üç kişi ise serbest bırakıldı.