Sivas Katliamının 30’üncü yıl dönümünde Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) öncülüğünde bir anma etkinliği düzenlendi. Birçok ilden Sivas’a gelen Aleviler, sabah saatlerinde PSAKD Sivas Şubesi önünde bir araya gelerek, kortejler halinde katliamın yapıldığı alana doğru yürüdü.

“Yolumuz Uludur, Işığımız Sönmez. Sonsuzluğa Yürüyen Pir Sultan Abdal Ölmez” pankartı açan ve katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarını taşıyan kitle, yürüyüş boyunca, “Sivas’ı Unutma, Unutturma”, “Sivas’ın Işığı Sönmeyecek”, "Katiller Halka Hesap Verecek", "Sivas'ın Hesabı Sorulacak", "Sivas'ın Işığı Sönmeyecek", "Dün Maraş'ta, Bugün Sivas'ta, Çözüm Faşizme Karşı Savaşta", "Katil Devlet Hesap Verecek", "Madımak'ta Yakanlar, AKP'yi Kuranlar" sloganları attı. Yürüyüş boyunca 33'lerin isimleri tek tek sayılarak "Yaşıyor" denildi.

Taşıdıkları fotoğraflar ve karanfillerle Madımak Otelinin önüne gelen aileler, otelin “Utanç Müzesi” olması taleplerini yineledi.

Aileler adına oğlu Murat Gündüz’ü katliamda kaybeden Mehmet Gündüz konuşarak, “30 yıldır bize bu acıyı yaşatanlar kahrolsun. Ölünceye kadar gitmeyeceğiz. Madımak, utanç müzesi olana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Sizlerin sayesinde, hep birlikte bu mücadeleyi vermek zorundayız. Her geçen gün karanlığa gidiyoruz. Birlik olmazsak bu karanlık bizi yutacak” dedi.

Katliamda yakınını kaybeden aileler daha sonra ellerindeki fotoğraf ve karanfilleri, otelin kapısının önüne bıraktı.

Siyasi parti temsilcilerinin yaptıkları konuşmaların ardından PSAKD, Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekler Federasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Alevi Kültür Dernekleri ve Avustralya Alevi Bektaşi Federasyonu’nun katliama ilişkin ortak açıklaması okundu.

Açıklamayı okuyan PSAKD Başkanı Cuma Elçi, “Bugünkü tekçi ve inkârcı siyasal iktidarın yol taşlarını döşeyen gerilikçi, ayrımcı politikaların en önemli çıkış noktalarından biri olan insanlık tarihinin en korkunç katliamları arasında yer alan Sivas Madımak katliamının üzerinden tam 30 yıl geçti. Tam 30 yıldır aradığımız adaleti hala bulamadık. 30 yıldır yollarda, sokaklarda, meydanlarda ve mahkeme salonlarında kısacası hemen hemen her yerde taleplerimizi haykırdık” dedi.

Elçi, Madımak Katliamını gerçekleştiren güç ve akıl ile Maraş'ı, Çorum'u, Dersim'i, Koçgiri'yi, Suruç'u, Roboski'yi, Zini Gediği'ni, Gezi'yi, Gazi'yi, 10 Ekim'i ve daha adını sayamayacakları diğer katliamları gerçekleştiren güç ve ideolojik aklın aynı olduğunu söyleyerek, “Sivas'ta çakmağı çakanla 10 Ekim de bombayı patlatan, Suruç’ta düğmeye basan aynı güç odaklarıdır. Sivas'ta Madımak Oteli'ni yakanlarla ormanlarımızı yakanlar, derelerimizi kurutanlar, ülkenin çölleşmesine sebep olanlar aynıdır” dedi.

Açıklamaların ardından anma sloganlarla son buldu.